İSTANBUL (İHA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da trafik sorununun çözümünün toplu taşımadan geçtiğini söyledi.
İstanbul'un ulaşım zirvesi bugün İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın katılımıyla yapılacak olan 'İstanbulu'un Trafik Sorunları" toplantısında masaya yatırılacak.
Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, trafik sıkıntısının nedeninin kendisinden kaynaklanmadığını, yalnız çözüm kaynağının kendisi olduğunu belirterek, "İstanbul da trafik sorunu, geçtiğimiz onlarca yıldan beri var. Vatan Caddesi, Divan Yolu Caddesi ve Kemaraltı Caddesi'nin genişletilmesi Cumhuriyet'in ilk dönemlerinden beri yapılıyor. İstanbul'da demek ki bir sıkıntı hissedilmiş zamanında. Daha öncelerde İstanbul'da tek, çift plaka olayları da konuşuldu. Yıl itibariyle 200 bin taşıt trafiğe girmekte. Bunun da getirdiği çok ciddi bir yoğunluk var. 2 milyon 400 bin taşıt İstanbul trafiğinde her gün artmakta. Bu günün trafik sıkıntısının nedeni ben değilim ama çözümü ortaya koyacak insan benim. Çünkü benim bugüne kadar yaptığım imar düzenlemesi ve yeni yapılanma alanlarından söz edilse de hiç birinde yerleşme olmamıştır. Demek ki geçmişte yapılan yanlış yapılanmadan, alt yapı eksikliğinden kaynaklanan bir trafik yoğunluğu yaşıyoruz" dedi.
Başkan Topbaş, trafik çözümü için birinci yolun toplu taşıma araçlarından geçtiğini belirterek, "Trafik, bütün dünya kentlerinde var ama alternatif toplu taşım araçları, metroları var. Biz de İstanbul'da ağırlıklı metro inşaatımıza başladık. Bugüne kadar 2.5 kilometre yıl ortalamasıyla yapılan metroda biz 15 kilometre yıl ortalamasına çıktık. Yeni ihalelerle bu oran daha da artacak ama yeterli değil. İstanbul'da 500 kilometre civarında raylı sistem metroya ihtiyaç var. Bunun tamamını İstanbullular'ın karşılaması kısa sürede mümkün değil, çünkü 15-20 milyar dolar rakamlardan bahsediyoruz. Bu gibi metrolar, devlet veya AB fonlarından kullanılarak yapılmaktadır. İstanbul trafiği konusunda zaman zaman başbakanımız ile de görüşüyoruz. İlgili bakanlarla da görüşüyoruz. İstanbul'un trafiğiyle ve çözümüyle ilgili taleplerde bulunduk" dedi.
Başkan Topbaş, "Milli Eğitim Bakanımızla birlikte olacağız. Okul saatleriyle mesai saatlerinin birbirinden ayrılmasının batıda olduğu gibi trafiği önemli etkileyeceğini düşünmekteyiz. Bunu da teklif edeceğiz. Belirli saatlerde yoğunluk olmasın şeklinde görüşlerimizi sunacağız" diye konuştu. Topbaş, Başbakan'ın İstanbul trafiği konusuna eğildiğini ve böyle bir toplantının yapılması gerektiğini belirttiğini de açıkladı.