SAMSUN (İHA) - Günde ortalama 750 trafik kazasının meydana geldiği Türkiye'de, yayaların davranışlarının da kaza sayılarının artmasına neden olduğu bildirildi.
Samsun'da, Tempo Dershanesi'nin sponsorluğunda "Trafikte yaya ve yaya davranışları" başlıklı bir broşür hazırlayan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanlığı ve Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Samsun Şube Başkanlığı, yayaları, uymaları gereken kurallar konusunda uyardı.
Broşürde, yayaların uyacağı kurallara yer veren dernekler, yaya kusurlarında; yola aniden çıkmak, araçlara ilk geçiş hakkı vermemek, duran taşıtın önünden ve arkasından çıkmak, araç yolunda oynamak ve kırmızı ışıkta geçmenin öne çıkan unsurlar olduğuna dikkati çekti.
Sarhoşluk, otoyola çıkma, taşıta asılma gibi düşük oranlarda da yaya kusurları görüldüğü öğrenilirken, yayanın yola veya otoyola çıkması dışında diğer yaya kusurlarının büyük çoğunluğunun şehir içinde olduğu kaydedildi.
Araç içindeki yolcuların kusurları olarak, taşıttan atlamak, açık yük üzerinde seyahat etmek, araç dışında yolculuk etmek, araçtan habersiz inmek veya binmek ve yolcunun sarhoş olması görülüyor.
Türkiye'de yaşanan kazaların olduğu yerde tutulan kayıtlara göre; günde meydana gelen ortalama 750 kazada 17 kişinin öldüğüne, 270 kişinin de yaralandığına dikkat çekilen broşürde, "Dünya istatistiklerine göre trafik kazalarında yaralananların yüzde 14'ünün kaza yeri terk edildikten sonra öldüğü saptanmıştır. Bu değer de eklendiğinde, kaza yerinde öldüğü saptanan kişi sayısı daha da artmaktadır. Trafik kazaları epidemiyolojik bir olaydır. Yani toplumun her kesimini ilgilendiren yaygın ve sinsi bir olaydır. Her epidemiyolojik olayın oluşması 3 faktöre bağlıdır" denildi.
Epidemiyolojik faktörlere de açıklık getirilen broşürde, şu bilgilere yer verildi:
"Ülkemizde sürücülerin çok kaza yapmalarının nedenlerinden biri, kişilerin eğitim, kültür ve toplumsal kurallara uyma yetenek ve alışkanlıklarındaki kusurlardır. Şehir içinde arkadan çarpma, ilk geçiş hakkı vermemek, aşırı hız, şerit değiştirme ve hatalı sollama en ön sıralardadır. Sürücülerin yaralanma ve ölümle biten kazalarında en önemli kusurun yakın takip, aşırı hız ve alkollü araç kullanma sonucu çarpışmalardır. Ayrıca, kavşaklara yaklaşma ve dönme, şerit değiştirme kurallarına uymama sonucu kazalara sebep olduğu görülmektedir."