HABER

Trilyonluk makineler çürümeye terk edildi

GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane'nin Kelkit İlçesi'nde geçtiğimiz yıl sürekli zarar etmesi nedeniyle kapatılan ve Özelleştirme İdaresi'nce satışa çıkarılan TEKEL Kibrit fabrikasında 10.5 trilyon değerindeki makineler adeta çürümeye terk edildi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan, Kelkit Kaymakamı Avni Oral ve Belediye Başkanı Muammer Duran'la birlikte fabrikada incelemelerde bulunan Vali Veysel Dalmaz, toz toprak içerisinde kalan 10.5 trilyon değerindeki makineleri görünce şaşkınlığını gizleyemedi. 30 dönümü kapalı toplam 120 dönümlük arazi üzerine kurulu fabrikayı gezerek fabrikadaki bekçilerden bilgi alan Vali Dalmaz, daha sonra bir açıklama yaptı.

Özelleştirme İdaresi'nce satışa çıkarılan tesise talip olduklarını söyleyen Vali Dalmaz, "Fabrikada 10 trilyonun üzerinde makine olduğunu öğrendik. Makinelerimizin durumu hiç iç açıcı değil. Bu bizleri çok üzdü. Tesisi geçen yıl Özelleştirme İdaresi satışa çıkardı, ancak talipli olmadı.

Özelleştirme İdaresi'ne bize bedelsiz devri konusunda yazı yazarak, İl Özel İdaresi olarak istihdamın geliştirilmesi ve buranın değişik işletmecilere verilmesi konusunda gerekeni yapacağımızı belirttik. Bedelsiz devirle ilgili kanunda çıktığından herhangi bir sıkıntı yok. Devir gerçekleştirildikten sonra yatırımcımıza istihdam karşılığında tahsis edeceğiz" dedi.

Vali Dalmaz tesisin Türkiye'de yanlış ve rantabl olmayan bir yatırım örneği olduğunu belirterek, "Yöreye ne lazım, ne kadar istihdam sağlar, ne kadar gelir sağlar hesap edilerek yatırım yapılmalı. Ancak burası plan projesi yapılmamış, araştırılmamış dev bir tesis. Bu tesisi en rantabl şekilde yöreye nasıl kazandırırız, bunu düşünmemiz lazım. Umarım atıl durumdaki bu tesisi en iyi bir şekilde işletmeye açarız. Çok üzücü,
üzülmemek elde değil" diye konuştu.

AK Parti Milletvekili Sabri Varan ise tesisi yapan, yaptıranlara teşekkür edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu fabrikada 200'e yakın hemşehrimiz iş ve aş buldu, ama işletmedeki kusurlar zaman geliyor bu yatırımı yapanları da töhmet altında bırakıyor. Yatırımı yapanın bir kusuru yok. İşletmek, pazarlamak, satmak çok önemli. Kibrit hala kullanılıyor. Türkiye'de de, dünyada da. Ama devlet bu işi yapamıyor. Ticaret devletin işi değil. Sayın valimizin de söylediği gibi iyi bir işletmeci bulunursa atıl durumdaki bu tesisimiz yeniden hayata geçirilir" şeklinde konuştu.

Kelkit Kibrit Fabrikası, 1987 yılında Sümerbank Ayakkabı Fabrikası olarak inşa edilmiş ancak üretime başlayamamıştı. 1994 yılında TEKEL Genel Müdürlüğü'ne devredilen fabrika, kibrit fabrikası olarak 1999 yılında üretime başladı. Geçen yıl sürekli zarar etmesi nedeniyle kapatılan fabrika, Özelleştirme İdaresi'nce satışa çıkarıldı. Ancak fabrikaya alıcı çıkmadı.

En Çok Aranan Haberler