ANKARA (İHA) - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birliklerini tanıtmak amacıyla Genelkurmay Başkanlığı tarafından başlatılan program kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Hava Radar Mevzi Komutanlığı ve 4. Ana Jet Üs Komutanlığı kapılarını basın mensuplarına açtı.
Tanıtım gezisinin ilk durağı Hava Radar Mevzi Komutanlığı oldu. Birlik Komutanı Hava Kontrol Kurmay Albay Bahri Biber, gezi öncesi basın mensuplarına birlik hakkında bir brifing verdi. Hava savunma sisteminin bir bölümünü oluşturan 'İhbar ve Kontrol Sistemi' hakkında bilgi veren Biber, Hava Radar Mevzi Komutanlığı'nın karargah, harekat, radar, muhabere, destek ve güvenlik birimlerinden oluştuğunu söyledi. Birliğin tanımına ilişkin brifingi ise Basın Halkla İlişkiler Subayı Hava Kontrol Yüzbaşı Ender İrsi verdi. İhbar Kontrol Sistemi'nin, barışta ve savaşta 365 gün 24 saat etkin bir görev yaparak yurt savunmasını en iyi şekilde yerine getirdiğini belirten Yüzbaşı İrsi, 11 Eylül saldırılarının ardından sivil uçakların da barış şartlarından itibaren terör amaçlı kullanılabileceği gerçeğinin görülerek, İhbar Kontrol Sistemi'nin bu yönde önleyici ilave tedbirler aldığını kaydetti. Yüzbaşı İsli, "Kısaca İhbar Kontrol Sistemi, barıştan itibaren 365 gün 24 saat ülke sınırlarını çepe çevre kaplayan, uyumayan göz ve her şeyi duyan hassas kulak durumundadır" dedi.
İhbar Kontrol Sistemi'nin hava sahasının gözetleme ve kontrol görevini yerine getirerek, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ülke hava sahasının savunması görevine de gereken katkıyı yaptığını vurgulayan İsli, "Bu katkıyı sağlamak çok pahalı, yorucu, geri dönüşü olmayan ve hata kabul etmeyen bir çalışmayı gerektirmektedir" diye konuştu.
Brifingin ardından, harekat ve harekatı destekleyen unsurların tanıtımı yapıldı. Bu kapsamda arama-irtifa radarları, radar harekat odası, telsiz üniteleri ve bilgi işlem sisteminin yer aldığı bölümler gezildi. Gezinin en ilginç gelişmeleri radar harekat odasında gerçekleşti. Burada, havada görerek teşhis etme görevi icra edildi. Senaryo gereği birliğin kontrol ettiği hava sahasına yabancı bir uçağın girmesi üzerine 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan bir F-16 kalkış yaptı. Radarlarca yakından takip edilen kimliği belirsiz uçak, pilotluğunu 4. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Orhan Uğurluoğlu'nun yaptığı F-16 tarafından görerek teşhis edilerek, zararsız bir uçak olduğu anlaşıldı.
Gezinin ikinci ayağını ise 4. Ana Jet Üs Komutanlığı oluşturdu. Akıncılar'da yer alan ve 'Savaşan Şahinler Yuvası' olarak bilinen üste basın mensuplarını, Üs Komutanı Tuğgeneral Uğurluoğlu karşıladı. İlk önce Üs'sün Şeref Salonu'nu ziyaret eden gazeteciler, burada yer alan ve İsmet İnönü ile Fevzi Çakmak'ın da aralarında bulunduğu pek çok kişinin imzaladığı Şeref Defteri'ne büyük ilgi gösterdiler. Üste geçen bir günün gösterildiği gezide, üste yer alan filolar gezdirilerek uçaklar ve kullanılan mühimmat hakkında bilgiler verildi. Daha sonra Eğitim Kısım Amiri Hava Binbaşı Ali Çalışkan tarafından üssün tarihçesi ve görevleri hakkında bir brifing verildi. Binbaşı Çalışkan, üssün 1937 yılında Türk Hava Kuvvetleri'nin ilk muharip hava taburu olarak Kütahya'da kurulduğunu, 1954 yılında ise Eskişehir'e intikal ettiğini söyledi. Üssün 1960 yılında bugünkü yerine taşındığını belirten Binbaşı Çalışkan, üste F-102 ve F104 uçakları ile 1987 yılına kadar Kıbrıs Barış Harekatı da dahil olmak üzere milli ve NATO ile ilgili birçok görevi başarı ile icra ettiğini bildirdi. 1986 tarihinden itibaren F-16 modernizasyon çalışmalarının başladığını ve F-16 uçağı ile ilk uçuşun 20 Ekim 1987 tarihinde 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştiğini hatırlatan Çalışkan, üs bünyesinde 141. ve 142. Filo Komutanlıkları ile Bakım Komutanlığı vasıtasıyla F-16 uçağında Uluslararası Harbe Hazırlık Eğitimi'nin verildiğini ve ihraç edildiğini belirtti.
Üssün tanıtımına ilişkin sinevizyon gösterisinin ardından, 141. Filo ziyaret edilerek, filo lideri tarafından yapılacak olan uçuş hakkında brifing alındı. Daha sonra uçak başına gidilerek uçaklara mühimmat yüklenmesi ve ardından da pilotların motor çalıştırması görüntülendi. Kalkış yapan uçaklar, atış sahasında bulunan yumuşak hedefleri başarıyla imha ettiler. Gezinin ikinci bölümünde savaş pilotlarının eğitim gördüğü F-16 Teknik Eğitim Merkezi ziyaret edildi. Smilatör ve bilgisayar destekli eğitim hakkında yetkililer basın mensuplarına bilgi verdi.
Gazeteciler daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri pilotları ve bakım ekibinin yer aldığı hangara giderek burada yürütülen çalışmaları görüntüledi. Burada bir açıklama yapan Üs Komutanı Tuğgeneral Uğurluoğlu, 2001 yılında imzalanan bir anlaşma çerçevesinde, Birleşik Arap Emirlikleri pilot ve bakım personelinin burada eğitildiğini söyledi. Şu ana kadar 40' pilot 270'i de bakım personeli olmak üzere toplam 310 Birleşik Arap Emirlikleri askeri personelinin eğitildiğini belirten Tuğgeneral Uğurluoğlu, bu proje ile 75 milyon dolarlık bir gelir elde edildiğini belirtti. Programın son bölümünde ise 143. Filo Komutanlığı'nca gece uçuşu gerçekleştirildi. Uçuş öncesi Filo Komutanlığı'nda uçuşun nasıl yapılacağına ilişkin gazetecilere kısa bir brifing verildi.
Gezi sonrası pistten 20 uçak kalktı. Bu uçaklardan 4'ü, Balıkesir üzerinde yakıt ikmali yaptıktan sonra Ankara'ya dönerek temsili hedeflere atış yapacak.