Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Nihat Dipova, ressamlığının yanı sıra, iyi bir mühendis ve jeolog da olan Leonardo da Vinci'nin Antalya'ya geldiğinde, burada meydana gelen bir tsunamiyi günlüğüne not ettiğini anlattı. Prof. Dr. Dipova, Da Vinci’nin günlüğünde, Antalya'da büyük bir deprem olduğu ve denizin çekilerek dipteki yarığın görüldüğü, bu işlemin 3 saat kadar sürdüğünü yazdığını aktardı.
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, "Deniz kenarında tsunami beklenen yerlerimiz var. Tsunami önlemlerinin alınması lazım. Heyelana karşı önlemlerin alınması lazım. Doğa olaylarını doğal afete dönüştüren bizim ihmalkarlığımız." diye konuştu.
Birinci derece deprem kuşağında yer alan ve üç büyük fay hattı üzerinde bulunan Hatay’da kolonların çürüdüğü eski yapılarda oturan vatandaşlar, yetkililerden önlem alınmasını istedi. Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilcisi Rasim Can, denizdeki bir fay hattının kırılması halinde tsunami oluşabileceği uyarısında bulundu.
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6'lık depremin ardından oluşan tsunamide, sulara kapılan bir köpeğin masaya tutunarak verdiği yaşam mücadelesi, cep telefonu kamerasına yansıdı.
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Ergin Ulutaş, olası Marmara depreminde deniz içi heyelan olma ihtimali olduğunu ve ciddi tsunami etkisi olacağını belirterek, "Çok büyük boyutlu dalgalar yerine dalgayla beraber su ne kadar içeri girer bunu düşünmek lazım. Özellikle Marmara sanayi kuruluşlarının bol olduğu, limanların ve işletmelerin olduğu bir yer. Böyle bir yerde eğer dalgalar içeri girecek olursa 200 metre kadar girme ihtimali olası" dedi.
İzmir'de merkez üssü Seferihisar ilçesi açıkları olan 6.6 büyüklüğündeki deprem sırasında 'Maceracı' isimli balıkçı teknesiyle denizde olan 60 yaşındaki Şerafettin Kütük, "Depremin ardından gelen tsunami sırasında denizde adeta kıyameti yaşadım. Yaşadıklarımdan sonra denize açılmaya korkuyorum" dedi. Kütük o anlarla ilgili olarak, "Denizin ortasındaydım, ne olduğunu anlamadan önce sesler geldi. Sonra da deniz kabarmaya başladı." dedi.
İzmir'de meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem nedeniyle Seferihisar Sığacık'ta oluşan tsunamide, 86 yaşındaki Fatma Erçetin isimli kadın hayatını kaybetti. Yaşlı kadının deprem sonrası başına bir şey gelmemesi için ailesi tarafından evden dışarı çıkarıldığı öğrenildi. Tsunami sırasında video çeken torunu Yaşar Erçetin, suda yüzen kadının babaannesi olduğunu anlayınca yıkıldı.
Merkez üstü İzmir’in Seferihisar ilçesi olan 6.6 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından Sığacık mahallesini vuran tsunami sonrasında denizdeki yüzlerce tekne açığa sürüklendi. Kale içinde bulunan tüm dükkanlar ise sular altından kaldı. Binlerce turistin uğradığı tatil yöresi sessizliğe büründü.
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen depremde oluşan tsunami sonucu akıntıya kapılıp sürüklenerek yaşamını yitiren kişinin Fatma Erçetin (86), olduğu ortaya çıktı. Erçetin’i sürüklendiği suların içerisinden çıkaran kişinin ise tesadüfen oradan geçen torunu olduğu ortaya çıktı.
Ege Denizi'nde meydana gelen deprem korkunç görüntülerle akıllarda kaldı. Deprem nedeniyle binaların yıkıldığı, tsunaminin yaşandığı İzmir'de güvenlik kameralarına yansıyan bir görüntü depremin şiddetini gözler önüne serdi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'deki depreme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ercan, "Bu depremin yıkım gücü 9'dur. 35 atom bombası gücünde bir enerji boşalmıştır. Süpürtü dalgaları Seferihisar'da, Kuşadası'nda kıyıya vurdu. Yani tsunami olmuştur. Bunu daha önce hiçbir depremde görmemiştik."
Birleşmiş Milletler (BM), olağanüstü hava olayları ve doğal afetlerde son 20 yılda hızlı bir artış gözlendiğini ve 4,2 milyar kişiyi etkileyen bu afetlerin küresel ekonomide yaklaşık 3 trilyon dolar kayba neden olduğunu bildirdi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, "Yaz modunda devam edersek, kış dönemini 2'nci dalga değil de tsunami olarak görürüz" dedi.
Filipinler'in Bicol bölgesinde 6,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, "Bugün itibariyle Silivri açıklarında sismik boşluk olarak adlandırılan yerde oluşabilecek bir depremin büyüklüğü 7.6 civarındadır. 7.6 şiddetinde bir deprem beklenmektedir." dedi. Ayrıca Er, Marmara Denizi'nde 7'nin üzerinde bir depremde bütün kıyı kesiminde tsunami oluşabileceğini belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 'İstanbul Tsunami Bilgi Kitapçıkları' çalışmasını tamamlandı. İstanbul'un olası bir tsunamiden etkileneceği öngörülen 17 ilçeye ilişkin risk durumları harita ile gösterildi. Rapora göre Adalar'da dalga boyunun 12.3 metreye kadar çıkacağı ve binden fazla yapının etkileneceği ön görülüyor.
Marmaris'te meydana gelen 5.2'lik deprem sonrası uzmanından dikkat çeken bir açıklama geldi. Afrika ile Türkiye'nin güney sınırını oluşturan fayın geçmişte 8 büyüklüğünde deprem ürettiğini ve buna 'mega deprem' denildiğini belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 8 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesi durumunda Güneybatı sahillerinin tsunami ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi.