ANKARA (İHA) - Kamuoyunda Marmaray adıyla bilinen, Boğaz Demiryolu Tüp Geçiş-Gebze Halkalı Yüzeysel Metro Projesi'nin temeli bu ay atılıyor.
Ulaştırma Bakanlığı ile tüp geçiş ihalesine alan 'Taisei-Kumagai Gumi-Gama-Nurol' ortak girişimi arasında yapılan müzakereler neticesinde, firma 89 milyar 668 milyon 610 bin Japon Yeni üzerinden 2 milyar 845 milyon Yapon Yeni indirimde bulundu. Bu sonuç üzerine mayıs ayında atılması beklenen temel atma töreni bir ay erkene çekildi. Toplam 76 km'den oluşan mega projenin hayat bulması durumunda, İstanbul ulaşımındaki demiryolu payı yüzde 3.6'dan yüzde 27.7 yükselerek, Tokya ve Newyork'un ardından dünya sıralamasında üçüncülüğe yükselecek. 12 şeritli karayoluna eşit olacak projede dikkat çeken diğer bir ayrıntı, Tüp Geçiş'in denizin 55 metre dibine yerleştirilecek olması. Dünyada bu derinlikle başka bir batırma tüneli bulunmuyor.
TÜP GEÇİŞ PROJESİ 3 ETAPTAN OLUŞUYOR Tüp Geçiş projesi 3 etaptan oluşuyor. 13.3 km'lik ilk etabı, boğazın altındaki batırma tüneli ile her iki yakadaki delme tünellerinden oluşuyor. Yerin tamamen altında kalacak bu bölümde 4 istasyon bulunacak. Bunlar, Yedikule, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar. Tünel inşaatı aç-kapa ve kazı biçiminde gerçekleşecek. Bu yöntemle tünel açma işlemi (köstebek gibi) yerin altında sürdürülecek. Bunun için önce belirlenen derinliğe kadar inilecek, daha sonra da tünel delme çalışması toprak altından devam edecek. Böylece aç-kapa ve kazı alanı 2.8 km'lik bir alanla sınırlanacak. Toprak üzerinde çalışan iş makinası görümeyecek. İkinci etabı ise banliyo hatlarının iyileştirilmesi oluşturuluyor. Avrupa yakasındaki banliyö hattı 19.6 km'den, Anadolu hattı ise 43.4 km'den oluşuyor.
GEBZE-HALKALI ARASI 104 DAKİKAYA İNECEK
İyileştirilmiş banliyo sistemi Projesi, Avrupa'daki Halkalı'dan Asya'daki Gebze'ye kadar bir bölümü kapsamaktadır. Uzunluğu yaklaşık 76 kilometre olan projede 41 adet iyileştirilmiş veya yeni istasyon bulunacak. Boğaz Demiryolu Tüp Tünel Geçişi Yedikule'de yeraltına girecek, Yenikapı ve Sirkeci istasyonlarını, İstanbul Boğazı'nı ve Üsküdar istasyonunu geçerek, Sögütlüçeşme'de yeryüzüne çıkacak. Halen saatte tek yönde 10 bin kişi olan mevcut banliyö hattının kapasitesi, bu projenin gerçekleştirilmesiyle ve iki dakikalık aralıklarla tek yönde saatte 75 bin kişiye çıkarılacak. Gerekli görülmesi halinde bu rakam 100 bine yükseltilecek. Gebze- Halkalı arası da 104 dakikaya inecek. Gemiyle aynı mesafe 185 dakikada alınabiliyor. Projenin 3. etabını ise çeken ve çekilen araçların temini oluşturuyor. Öte yandan Marmaray Projesi hayata geçtiği zaman İstanbullular Akpile benzeyen 'Akıllı Kart'lar ile şehrin tamamında raylı sistemde yolculuk yapabilecek.
PROJENİN İSTANBUL'A GETİRDİĞİ ÇÖZÜMLER - Enerjinin etkin kullanılması
- Çevre kirliliğinin en aza indirilmesi
- Ulaşımda güvenliğin, konforun ve emniyetin artırılması
- Yolculuk süresinin azaltılması ve hareketliliğin yükseltilmesi
- Tarihi ve doğal çevreyi bozmadan koruyarak, kente ve kentlilere yüksek kapasiteli
ulaşım hizmeti sunulması
PROJENİN SAĞLADIĞI YARARLAR
- Asya - Avrupa demiryolu bağlantısının sağlanması
- Projenin sağladığı faydalar (giderlerde azalma)
- Trafik kazalarında azalma 1 milyon 742 bin dolar
- Zaman tasarrufu 4 milyon 526 bir dolar
- Yakıt tasarrufu 988 milyon dolar
- Karayolu Bakım-onarım 5 milyon 735 bir dolar
TÜP TÜNEL İLE KÖPRÜ KARŞILAŞTIRILMASI - Hava kalitesinde iyileşme
- Trafik gürültüsünde azalma
- Rasyonel arazi kullanımı ve tarihi eserler ile çevreye olan olumsuz etkilerde azalma
- Asya - Avrupa bağlantısını sağlamak amacıyla, mevcut demiryolu güzergahı
kullanılacak.
KARAYOLU MALİYETİ ARTIRIYOR
- Karayolu ilave edilmesi halinde ise yüksek kamulaştırma maliyeti gerekecek
- Ventilasyon ve eğim sorunlarıyla karşılaşılacaktır.
- Günde 120 bin ilave araç yükünün şehir trafiğinde dağıtılamayacak
- Tüp tasarımında yüksek hidrostatik basınç sebebiyle, depreme dayanıklılık
azalacak.
- Nazım Planda, üçüncü boğaz geçeşi sadece demiryolu ile öngörülüyor.