ESSEN (İHA) - Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye turizminin dünya turizmindeki gerileme paralelinde gerileyeceğini ileri sürerek, "Özellikle alternatif turizm alanlarına ağırlık verilerek, muhtemel kayıplar şimdiden telafi edilebilir" dedi.
Merkezi Almanya'nın Essen kentindeki Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) tarafından geçen aylarda tamamlanarak sonuçları basına açıklanan "Türkiye Turizmi Raporu"nda 11 Eylül olayları ve ekonomik durgunluk nedeniyle 2002 yılında dünya turizminde ve ziyaretçi sayılarında yaklaşık yüzde 10'luk bir gerilemenin olacağı belirtildi.
Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan TAM Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye turizminin de bundan önemli ölçüde etkileneceğini belirterek, "Türkiye, sağlık turizmi başta olma alternatif turizm ile ilgili altyapısını geliştirerek, muhtemel kayıpları şimdiden azaltabilir" dedi.
Prof. Dr. Şen, TAM tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan 'Türkiye Turizmi Raporu'nun sonuçlarına değindiği açıklamasında şunları belirtti: "2001 yılında 11,5 milyonun üzerinde turist Türkiye'ye ziyarette bulunarak, 8.5 milyar dolarlık bir döviz bıraktı. Tüm dünyada önemli oranda hissedilen ekonomik kriz nedeniyle Dünya turizminde 2002 senesi için yüzde 10'luk bir gerileme olacak. Türkiye turizmi de bu gerilemeden aynı oranda nasibini alacak. Türkiye'ye en fazla turist gönderen Almanya'da son dönemdeki ekonomik durgunluk, 3.9 milyona varan işsiz sayısı, dış ülkelere seyahati olumsuz etkileyecek. Türkiye sağlık turizmi başta olmak üzere, alternatif turizm alanlarındaki altyapıyı güçlendirerek turizmdeki bu global gerilemeye karşı tedbir alabilir. TAM olarak Ege Bölgesi'nin 'kür sağlık bakımı bölgesi' olarak tanınması için Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti ve tüm Almanya genelinde girişimlerimiz sürüyor. Ege Bölgesi'nin kür bölgesi olarak tanınmasıyla 970 bini Alman, 30 bini de Türk olmak üzere yılda bir milyon turist sağlık amaçlı turist Türkiye'ye gelebilir".