HABER

Turizmde krize bakan çözümü: Yabancı ortak

Turizmde krize bakan çözümü: Yabancı ortak

ANTALYA - Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Kriz bize eksiklerimizi gösterdi. Bu meselede turizmciler kendi kendilerine birleşmeyi, dış ortaklar bulmayı, hepsini yeniden düşünecekler" dedi.

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde bayram ziyareti yapan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Bakan Atilla Koç, eşi ve çocukları ile birlikte Alanya'ya bayram ziyaretinde bulundu. Bakan Koç'u Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ve AK Partili'ler karşıladı. Basın munsuplarının 2007 turizm sezonu hakkındaki sorularını yanıtlayan Bakan Koç, Antalya bölgesinde alt yapı sorunlarının bugüne kadar ihmal edildiğini savundu. 2007 yılında bölgenin altyapı sorunlarının giderilmesi açısından çalışmalara ağırlık vereceklerine dikkat çeken Bakan Koç, "2006 yılında nasıl Antalya Lara bölgesine ağırlık verildiyse, 2007 yılında Alanya bölgesinde altyapı sorununu çözeceğiz. Projeler tamam ancak para eksiğimiz var. O da halledilecek. Altyapının bitmesi ile birlikte bölgenin havaalanı sorunu kalıyor. Çözüm olarak sunulan Gazipaşa Havaalanı'nın ise uçak iniş kalkışlarına açılması imkansız" diye konuştu. 2008 yılından itibaren topyekün bu bölgeye ağırlık verileceğini yineleyen Atilla Koç, "Aynı zamanda biliyorsunuz çıkardığımız tahsisle Mersin'de 30 bin yataklı otel inşaatları başladı. Mersin turizm kenti olacak. Mersin'le beraber bu bölgeyi Doğu Akdeniz entegre projesi için düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Hanutçuluk meselesinin idari cezaya bağlandığını ifade eden Bakan Koç, "Bir çok kanun var ancak bunların uygulanması lazım. Hanutçuluğun bitmesi için valiler, kaymakamlar, savcılar kanunları tam olarak tatbik etmeli" diye konuştu. Mahalli Turizm Birlikleri'nin kurulacağını kaydeden Koç, "Mahalli İdareler Birliği gibi Mahalli Turizm Birlikleri kuruluyor. Turizm için çok önemli bir mesele. Böylece turizmciler, belediyeler ve kaymakamlıklar, üçü ortak hale gelip biraraya gelip birlik kurabilecek. Böylece bölgesel altyapı ve tanıtım hizmetlerini yapacak bütçeye sahip olacaklar" dedi.

2007 turizm sezonunda ne kadar turist geleceği konusunda rakam tahmini isteyen gazetecilere Bakan Koç, "O hata bir kez yapılır. Ancak olağanüstü hadiseler oldu. Ama öyle turizimcilerin dediği gibi 'öldük bittik' gibi bir durum yok. Tüm Türkiye'de düşüş rakamı 500 bin. Hatta İstanbul yüzde 10 fazla verdi. Akdeniz ve Ege'de düşüş yaşandı" dedi.

Bakan Koç; Mersin, Antalya, Alanya, Bodrum, Kuşadası gibi yerlerde arıtma olmamasını sert bir dille eleştirerek, "Bugüne kadar bu kadar önemli turizm bölgelerinde neden arıtma yapılmamış? Bunun hesabını bana kim verecek. Ancak 'kahrın lütfu olur' derler. Bu kriz bize eksiklerimizi gösterdi. Bu meselede turizmciler kendi kendilerine birleşmeyi, dış ortaklar bulmayı, hepsini yeniden düşünecekler. Antalya sahillerinde tahsise çıkacak yer kalmadı ama tahsise verdiklerimiz bittiğinde en az 100 bin yatak daha geliyor. Yatak sayısı artınca doluluk oranlarında düşüş olabilir. Önümüzdeki sezon, olağanüstü bir terör olayı olmazsa iyi geçecek. Terör olursa ağzımız, dilimiz tutuluyor. Bundan sonra ölçüyü 2006'ya göre değil 2005 yılına göre alacağım. Sadece Avrupa'ya bağlı kalmamak için Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerde Kültür ve Turizm Ateşeliği açıyoruz" dedi.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un 'Otel yapan vatan hainidir" sözleri hatırlatılan Bakan Koç, "O, öyle demek istememiştir. Lara bölgesinde Alanya'da diyebilir. Benim Bodrum'da 100 bin, Çeşme'de 50 bin yatağa ihtiyacım var. 2023 yılı hesaplarmıza göre 50 milyon turist bekliyoruz. Yatak yapılacak tabii" dedi. Bakan Koç, sözlerine şöyle devam etti:

"Mısır'da terör olayı oldu ama gazetelere bile ufacık yansıdı. Çünkü oradaki otellerin çoğu yabancı tur operatörlerinin. Ya böyle yapacaksınız ya da kendi içinizde birleşeceksiniz. Zincir olmak mecburiyetindesiniz. 2006 krizi bizi kendimize getirdi."

En Çok Aranan Haberler