İzmir/Antalya/Muğla/Aydın (AA)- Milletvekili Genel Seçimi öncesinde durgunluk yaşayan turizm sektörü, Ağustos ayında yeni rekorlar kırarken, turist sayısını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artıran Antalya, kendi rekorunu egale etti.
Çeşme'den Alanya'ya kadar tüm turizm merkezlerinde, doluluk oranları yüzde 90'ın üzerinde seyrediyor. Turizmciler, karlılık oranlarının düştüğünden şikayet ederken, Türkiye'yi tercih eden ülkeler arasında Rusya'nın yükselişi dikkat çekiyor.
Turist sayısını 2000 yılından sonra hızla artıran ve 2005'de rekor kıran Antalya, bu yıl Ağustos ayında yeni bir rekor kırdı. Antalya'ya gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 4 milyon 741 bin 880'e ulaştı. Yıllık turist sayısının Antalya'da bu yıl ilk kez 7 milyon rakamını görebileceği belirtiliyor.
Antalya'ya bu yıl 154 ülkeden turist geldi. Antalya'yı tercih eden turistler milliyetlerine göre incelendiğinde Rusya'nın yükselişte olduğu gözlenirken, bu ili tercih eden ülkelerin başında ise Almanya, Rusya, Hollanda, Ukrayna ve İsrail yer alıyor.
Antalya'ya 2004 yılında gelen turistlerin yüzde 39'unu Alman, yüzde 18'ini ise Ruslar oluştururken, 2007 yılında Almanların oranı yüzde 29'a geriledi, Rusların oranıysa yüzde 25'e yükseldi.
Büyük tesis yatırımlarının devam ettiği Antalya'da, 182 adet 5 yıldızlı otel ve 63 tatil köyü bulunuyor.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, İspanya'nın genelinde Antalya kadar 5 yıldızlı otel olmadığına dikkati çekerek, yeni yatırımların yapılmasına rağmen lüks tesislerin hak ettiği kazancı elde edemediğini belirtti.
Bu sezon da dünyanın en iyi tesisleriyle en iyi hizmeti verdiklerini, buna rağmen hak edilen fiyatların görülemediğini ifade eden Barut, küçük tesislerin daha kazançlı hale geldiğini kaydetti.
Çeşme ve Selçuk gibi iki önemli turizm merkezini barındıran İzmir'e gelen turist sayısında, yılın 7 ayında da yüzde 30 artış görüldü.Ocak-Temmuz döneminde 533 bin 294 turistin geldiği İzmir'de, özellikle deniz yoluyla gelen turist sayısında yüzde 77'lik artış dikkat çekiyor.Bu dönemde ağırlığı kruvaziyer gemilerle olmak üzere deniz yoluyla İzmir'e 177 bin 581 turist geldi.
Çoğunlukla yerli turistlerin tercih ettiği merkezlere sahip İzmir'e gelen yabancı turistler arasında Almanlar 134 bin 347 kişiyle ilk sırada yer alıyor.
İzmir'in en çok turist çeken ilçesi olan Çeşme'de 173 tesis ve 36 bin 522 yatak kapasitesine sahip otellerin doluluk oranları, seçim sonrası yüzde 100'e yaklaştı. Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, Çeşme'de bu yıl sadece İstanbul'dan değil, ülkenin değişik yerlerinden yerli turistlerin geldiğinin dikkati çektiğini belirtti.
Çeşme'nin Antalya ile mukayese edilmemesi gerektiğini kaydeden Öncel, yatak kapasitesinin Antalya'ya göre az olması nedeniyle yeterince yabancı konuk ağırlanamadığını ifade etti.
İzmir'de Çeşme ile birlikte en fazla turist çeken Selçuk ilçesi de hareketli dönemler geçiriyor. Papa 16. Benediktus'un ziyaretiyle uluslararası alanda iyi bir tanıtım yapan ilçede, inanç turizminde büyük artış yaşanıyor.
İlçedeki oteller yüzde 100'e yakın doluluk oranlarıyla çalışırken, Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi girişlerinde de geçen yıla göre yüzde 60 artış gözlendi. Efes Antik Kenti'ne yılın 7 ayında toplam 1 milyon 400 bin 100 turist giriş yaptı.
Turizmin köklü merkezlerinden Aydın'ın Kuşadası ilçesi ise bu yıl konaklamalı turizmden umduğunu bulamıyor. 453 turistik tesis ile 40.915 yatak kapasitesinin bulunduğu ilçede 2006 yılını yüzde 70 doluluk oranıyla kapatan işletmeler, 2007 yılını ortalama yüzde 80 ile geçiriyor. İlçede deniz turizminde ise önemli bir canlılık
yaşanıyor.
Yılın 7 aylık döneminde hava ve deniz yoluyla Muğla'ya gelen yabancı turist sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artarak, 1 milyon 363 bin 444'e ulaştı. Marmaris, Bodrum, Datça, Fethiye ve Köyceğiz'de tesislerin doluluk oranlarının yüzde 90 civarında seyrettiği belirtildi.
Muğla'yı, özellikle İngiltere'den gelen turistlerin tercih ettiği gözlendi. Yabancı turistlerden 599 bin 891'i İngiliz, 133 bin 277 Hollanda, 98 bin 926 Almanya, 73 bin 347 Rusya Federasyonu ve 68 bin 651'i de Belçika'dan geldi.
Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Orhan Kavala, 80 bin yatak kapasitesine sahip Bodrum'da son dönemde her şey dahil sisteminin yaygılaşmasıyla karlılığın önemli oranda azaldığını belirtti.
Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mustafa Karacan, 60 bin yatak kapasiteli ilçede yüzde 90 doluluk oranının bulunduğunu belirtti.
Geçen yılın aynı dönemine göre turist sayısında artış olduğunu kaydeden Karacan, "Geçtiğimiz yıllara göre turist fazla harcama yapmıyor. Bunda, Avrupa'nın bazı ülkelerindeki ekonomik sorunların da etkisi var" dedi.
Güney Ege Otelciler Birliği (GETOB) Başkan Yardımcısı Erol Turanlıoğlu da geçen yıla göre doluluk oranının yüksek olduğunu, 2008 rezervasyonlarının da çoğunun şimdiden satıldığını belirtti.