HABER

Türk futbolcusuna gurbet yaramıyor

İSTANBUL (İHA) - Yurt dışındaki kulüplere büyük umutlarla transfer olan Türk futbolculardan birçoğu, kendilerinden beklenen istikrarı gösteremeyerek, Türkiye'ye geri dönmek zorunda kaldı. Son yıllarda Avrupa ve Uzakdoğu'daki kulüplere giden futbolcular kısa sürede yurda geri dönerken, lejyoner futbolcular arasında en istikrarlıları Tugay Kerimoğlu, Nihat Kahveci ve Emre Belözoğlu oldu.

Son 10 yılda özellikle Galatasaray ve A Milli Futbol Takımı'nın yükselen başarı grafiğiyle dikkatleri üzerine çeken Türkiye, yurt dışına da çok sayıda futbolcu ihraç etti. 1905-1907 sezonunda Nejat Evliyazade ve Talat Erboy ile Türk futbolcusuna açılan Avrupa kapıları, 2000'li yıllarda büyük bir hız kazandı. Galatasaray ve milli takımdaki başarılı performansıyla yıldızlaşan Hakan Şükür'ün İtalya'da Torino ile başlayan, Inter, Parma ve Blackburn Rovers ile devam eden Avrupa macerasına Trabzonspor'lu Hami Mandıralı Almanya'nın Schalke 04 takımına giderek eşlik etti. Yine Galatasaraylı Arif Erdem, İspanya'nın Real Sociedad takımına giderek Türk futbolcusuna yeni ufuklar kazandırdı. Hami ve Arif, Avrupa maceralarını çabuk sonlandırarak takımlarına geri döndüler.

İngiltere'nin Glasgow Rangers takımına giden Tugay Kerimoğlu ve Beşiktaş'tan Real Sociedad'a giden Nihat Kahveci takımlarının vazgeçilmez oyuncuları arasına girmeyi başardı. İngiltere'nin Aston Villa takımına transfer olan ve burada istikrar sağlayarak taraftarın da gönlünde taht kuran Alpay Özalan, 2002 Dünya Kupası'nda İngiliz futbolcu David Beckham ile tartışınca soluğu Güney Kore'de Werner Lorant'ın çalıştırdığı Incheon takımında aldı. Alpay, burada birkaç lig maçı oynadıktan sonra Japonya'nın Urawa Red Diamonds takımına transfer oldu. Galatasaray'ın iki bücürü Okan Buruk ve Emre Belözoğlu, sarı-kırmızılı takım ve ay-yıldızlı forma ile gösterdikleri büyük performans sonucu 2001 yılında Dünya'nın sayılı takımları arasında yer alan Inter'e transfer oldular. Emre, sık sık teknik adam değiştiren Inter'de tüm teknik direktörlerin vazgeçilmezleri arasında yer almayı başarırken, kendisine forma şansı bulamayıp yedek kulübesinde bekleyen Okan Buruk ise geçtiğimiz günlerde Beşiktaş'a transfer oldu. Denizlispor, Galatasaray ve Gençlerbirliği'nde forma giydikten sonra İngiltere'nin Bolton Wandorers takımında forma giyen Bülent Akın da ada macerasına son vererek yuvaya dönen futbolcular kervanına katıldı. Hakan Ünsal, İngiltere'nin Blackburn Rovers, Fatih Akyel İspanya'nın Real Mallorca, Oktay Derelioğlu İspanya'nın Las Palmas ve Nürnberg takımlarında oynadıktan sonra Türkiye'ye dönen futbolcular arasında yer aldı. 2000-2001 sezonunda Hikmet Kapanoğlu, Mehmet Gönülaçar, Osman Coşkun, Volkan Kilimci ve Orhan Kaymak Belçika'nın Beveren takımında top koştururken, aynı sezonda Orhan Kaynak Yunanistan'ın S. İskeçe'nin formasını giydi. Trabzonspor ve Galatasaray'da forma giyen Tolunay Kafkas da futbol hayatını Avusturya'nın ASKÖ Pasching takımında sürdürmeye başladı.
2003 yılı Temmuz ayında Barcelona Başkanı Joan Laporta'nın büyük umutla kulübüne transfer ettiği Fenerbahçe'nin ve milli takımın tecrübeli kalecisi Rüştü Reçber ise Katalan kulübünde teknik direktör Frank Rijkaard ile yıldızı barışmadığı için forma şansı bulamadı. Valdes ve Jorquea'nın ardından 3. kaleci olan milli kaleci, İspanya'da kalacağını açıklarken, İspanyol kulübü ise Rüştü'nün transferine yardımcı olacağı yönünde açıklama yapmıştı.

"UZAKDOĞUNUN KÜLTÜRÜ YAKIN, FUTBOLU UZAK" Türk futbolcularının 2002 sezonunda Rahim Zafer'in Güney Kore'nin FC Daegu Kulübü'ne transferiyle başlayan "Uzakdoğu seferi" de çok uzun sürmedi. 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye'nin Dünya 3.'lüğünü yaşadığı Güney Kore, Türk futbolcusu ve teknik direktörlerine kucak açtı. Tecrübeli teknik adam Tınaz Tırpan, Güney Kore 1. Ligi takımlarından Buchon'u çalıştırırken, benzerliğiyle Uzakdoğu halkının büyük sevgisini kazanan İlhan Mansız Japonya'nın Vissel Kobe takımına transfer oldu. Geçen sezonun devre arasında transferi gerçekleşen ve binlerce Koreli tarafından sevgi seliyle karşılanan İlhan Mansız'ın Kore seyahati, arka arkaya yaşadığı sakatlıklarla geçtiğimiz günlerde son buldu. Güney Kore'nin Incheon United takımında bir süre Fenerbahçe'nin eski teknik direktörü Werner Lorant ile çalışan Alpay Özalan, Urawa Red Diamonds'ta Türkiye'yi temsil etmeye devam ediyor. Güney Kore'nin 1. Lig takımlarından Bocheon SK Kulübü'ne transfer olan Mustafa Gönden de Uzakdoğu seferini kısa tutan futbolcular arasında yer aldı.

Çin'in Changchun Yatai takımına transfer olan Semavi Uzun ve İdris Gümüşdere'nin Çin'deki futbol yaşamları da bir dönem dünyayı sarsan SARS vakasına takıldı. Trabzonspor'un eski futbolcusu Semavi ile Gençlerbirliği'nin forveti İdris, 2003 yılında Akut Solunum Yolu Sendromu olarak bilinen SARS dolayısıyla Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki futbol yaşamlarını noktalayarak Türkiye'ye döndüler.

Türk futbolu yeni yıldızlar yetiştirerek Dünya futboluna isimler kazandırma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Gökdeniz Karadeniz, Fatih Tekke, Tuncay Şanlı, Serhat Akın, İbrahim Toraman, Serkan Balcı, Sabri Sarıoğlu gibi daha birçok isim önümüzdeki günlerde Avrupa'ya açılacak Türk futbolcuları arasında yer alıyor.

En Çok Aranan Haberler