HABER

Türk futbolunda devrim hazırlığı

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /?>
İSTANBUL (İHA) - Futbol Extra Dergisi, Türkiye Futbol Federasyonu'nun hazırladığı ve 28 Haziran'da Genel Kurul'un onayına sunacağı 3813. sayılı kanunla ilgili FIFA'ya gönderdiği "kanun taslağını" ele geçirdi.

FIFA'nın olmazsa olmazı olan yeni kanun değişiklikleri Mali Genel Kurul'un gündemine alındı. FIFA'ya gönderilen bu kanun taslağı Genel Kurul'dan onay alırsa bir nevi hükümetin önü kapanacak, Haluk Ulusoy'un ise önü açılacak. Yeni kanun taslağı, 3813 sayılı kanunda öngörülen "Federasyon Başkanı en fazla üç dönem görev yapabilir" kısıtlaması ile Bakanlığın gözetim ve denetim yetkisinin dışında genel kurul çağrısı yapma hakkını da elinden alıyor.

FUTBOLA DEVRİM PAKETİ Bir süre önce gönderdiği bir yazıyla Türkiye'den 3813 sayılı kanunun bazı maddelerinde değişiklik isteyen FIFA'nın bu talepleri doğrultusunda hazırlanan yeni kanun taslağı tamamlanarak FIFA'ya gönderildi. Futbol Federasyon eski Başkanvekili Kemal Kapulluoğlu başkanlığındaki heyetin hazırladığı yenilenen ve eklenen 14 maddelik kanun taslağı, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun onayının ardından FIFA'ya yollandı.
Türkiye Futbol Federasyonu'ndan, 3813 sayılı kanunda yer alan, "İhtilaf dosyalarının karara bağlanmasıyla ilgili yeni bir kurulun oluşturulması, Tahkim Kurulu yapısının değiştirilmesi, Federasyon Başkanı için kanunda yer alan dönem kısıtlamasının kaldırılması, spor bakanlığının denetim ve gözetiminin kanundan çıkarılması" gibi bazı radikal değişiklikler isteyen FIFA'nın, 25 Mayıs'ta kendisine gönderilen bu kanun taslağını onaylaması bekleniyor. Yeni kanun taslağı FIFA'nın olur vermesi halinde bu kez Genel Kurul'un onayına sunulacak. Federasyon Genel Kurulu'nun bu yasa değişikliklerini uygun bulması halinde, 3813 sayılı kanunda istenen değişiklikler, kanunlaşması için bakanlığa arz edilecek.

Kanun taslağının FIFA ve Genel Kurul'dan geçtikten sonra kanunlaşması bir nevi Türk futbolunda devrim etkisi yapacak. FIFA'nın istekleri doğrultusunda değişen ve hazırlanan kanun taslağının en önemli ayağı, hükümetin futbola müdahalesini ve başkanın görev süresi kısıtlamasını ortadan kaldıracak.
Kanunda yapılan bir diğer önemli radikal değişiklik ise Tahkim Kurulu oluşum biçimi ve görevleri hakkında oldu. Tahkim Kurulu'nun seçim yapısı komple değişime uğrarken, diğer taraftan da futboldaki disiplin dışı ihtilaf dosyalarına bakmak için Disiplin Kurulu'nun dışında "uyuşmazlık çözüm kurulu" adında yeni bir kurul oluşturuldu. Bundan sonra futboldaki disiplin ihtilafları dışındaki ihtilaflar konusunda bu kurul karar verecek. Daha önce bu konuda yönetim kuruluna veriler karar yetkisi, elinden alındı.

Bu oluşum bir nevi CAS yapısına benziyor. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nda tarafların temsilcileri olacak. Tahkim Kurulu yine üst itiraz mercii olacak, ancak burada da tarafların temsilcileri bulunacak.
İşte 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri hakkında kanunun bazı maddelerinin değiştirilmesine dair kanun taslağından bazı çarpıcı örnekler :

BAKAN, GENEL KURUL'U TOPLAYAMAYACAK! Eskisi
(5 madde 4. fıkrasının 3. cümlesi)
"Genel Kurul gerektiğinde, toplam üye sayısının yüzde kırkının noter kanalıyla yazılı müracaatı, Federasyon Yönetim Kurulu'nun kararı veya spordan sorumlu Bakanın çağrısı üzerine olağanüstü toplanır."
Yenisi
Madde 2- 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un "Genel Kurul" kenar başlığını taşıyan 5. maddesinin 4. fıkrasının 3. cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"Genel Kurul gerektiğinde, toplam üye sayısının yüzde kırkının noter kanalıyla yazılı müracaatı veya Federasyon Yönetim Kurulu'nun kararı üzerine olağanüstü toplanır."

BAŞKANLAR EN FAZLA 3 DÖNEM SEÇİLEBİLİR KISITLAMASI KALKIYOR Eskisi
(7. maddenin 1. fıkrasının son cümlesi)
"Başkan üst üste ya da aralıklarla en fazla üç dönem seçilebilir."
Yenisi
Madde 3- 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un "Başkan ve Başkanvekilleri" kenar başlığını taşıyan 7. maddesinin 1. fıkrasının son cümlesi Kanun'dan çıkarılmıştır.

BAKANLIĞIN DENETİM VE GÖZETİM YETKİSİ KALDIRILIYOR
Eskisi
(Madde 31)
Bakanlığın gözetim ve denetimi
Federasyonun başta milli ve milletlerarası müsabakalar olmak üzere bütün faaliyet ve işlemleri, spordan sorumlu Devlet Bakanlığı'nın gözetim ve denetimine tâbidir.

Yenisi
Madde 14- 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un "Bakanlığın Gözetim ve Denetimi" kenar başlığını taşıyan 31. maddesi, başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

BAĞIMSIZ DENETİM Madde 31-
Federasyon'un hesapları ve mali durumu, spor sektöründe denetim tecrübesi olan, uluslararası denetim şirketleri ile ortak bir kuruluş tarafından sürekli olarak denetlenir. Bu denetimin sonuçları, Federasyon'un özel hesap dönemine uygun olarak kamuoyuna ilan edilir ve Genel Kurul'a sunulur"

TAHKİM KURULU YAPISI DEĞİŞİYOR Eskisi
(Madde 13)
"Tahkim Kurulu; iki asıl ve iki yedek üyesi üniversitelerin hukuk fakülteleri veya spor yüksekokullarında görev yapan öğretim üyelerinden olmak üzere beş asıl, beş yedek hukukçu üyeden oluşur. Tahkim Kurulu üyeleri dört yıl görev yapmak üzere Federasyon Genel Kurulu'nca seçilir. Kurul beş üyenin katılımı ile toplanır, kararlar oy çokluğu ile alınır. Asıl üyenin katılmadığı toplantıya yedek üye iştirak eder. Tahkim Kurulu'nun kararları kesindir"
Yenisi
Madde 9- 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un "Tahkim Kurulu" kenar başlığını taşfturuldu. Bundan sonra futboldaki disiplin ihtilafları dışıyan 13. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
TAHKİM KURULU
Madde 13-
Tahkim Kurulu, Federasyon Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek Kurul Başkanı ve üç üye ile Kulüpler Birliği Vakfı'nın, Profesyonel Futbolcular Derneği'nin ve Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği'nin dört yıl için belirleyeceği birer üyeden oluşur. Anılan vakıf ve dernekler Kurul'a ayrıca birer yedek üye bildirir. Kurul'un asıl ve yedek üyelerinin en az beş yıllık mesleki tecrübeye sahip hukukçu olması şarttır. Kurul'un üye tam sayısı yedi, toplantı yeter sayısı ise beştir. Kararlar toplantıda hazır
bulunan üyelerin oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkan'ın oyu belirleyicidir.

3813 SAYILI KANUNA İLAVELER Madde 7- 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'a 12 A maddesi eklenmiştir.

UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM KURULU
Madde 8- 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'a 12 (B) maddesi eklenmiştir.

UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM KURULUNUN GÖREVLERİ Madde 12 (B) -
Uyuşmazlık Çözüm Kurulu,
a) Kulüpler ile kulüpler,
b) Kulüpler ile futbolcular, teknik direktörler, antrenörler, oyuncu temsilcileri, masörler ve maç organizatörleri,
c) Teknik direktörler, antrenörler, futbolcular ile oyuncu temsilcileri,
arasında çıkan uyuşmazlıkları taraflarının başvurusu üzerine münhasır yetkili olarak inceler ve karara bağlar.
Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun çalışma usul ve esasları talimat ile belirlenir. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun kesinleşen kararları ilam hükmündedir."
Madde 5- 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un "Yönetim Kurulu'nun Görevleri" kenar başlığını taşıyan 10. maddesine aşağıdaki (v) bendi eklenmiştir:
"Federasyon başkanı tarafından teklif edilen Tahkim Kurulu ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulu başkan adayları ile Tahkim Kurulu'nun üç üyesini atamak."
Madde 11- 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'a 16 (A) maddesi eklenmiştir.

DİSİPLİN KURULLARI
Madde 16 (A)-
Disiplin Kurulları, Amatör Futbol Disiplin Kurulu ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu olmak üzere futbol faaliyetinin niteliğine göre iki Kurul'dan oluşur.
Disiplin Kurulları, Federasyon Yönetim Kurulu'nun onayı ile Federasyon Başkanı tarafından dört yıl görev yapmak üzere atanacak birer başkan ve altışar asıl üyeden oluşur. Kurullara aynı usulle üçer yedek üye atanır.
Atanacak asıl ve yedek üyelerin fakülte veya yüksek okul mezunu olmaları gerekir. Ancak başkan, başkan vekili ve raportör olarak görev yapacak olanların hukuk fakültesi mezunu olmaları şarttır. Diğer üyelerin faal olmayan antrenör, hakem ve futbolcular arasından atanmasına özen gösterilir.

En Çok Aranan Haberler