Turk Klinik Mikrobiyoloji Ve Infeksiyon Hastaliklari Dernegi Haberleri

Kronik hastalığı olanlarda ölüm riski 241 kat artıyor! 'Halsizlik ve kas ağrıları haftalarca devam edebilir'

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, grip sebebiyle ölüm riskinin kalp-damar hastalığı olanlarda 52 kat, akciğer hastalığı olanlarda 120 kat, hem kalp-damar hem de diyabeti olanlarda 241 kat arttığını söyledi.

Haber 2024-02-02 13:48:48

Batı Nil Virüsünde erkekler risk grubunda

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan: - "Batı Nil Virüsü özellikle yaz ve sonbahar aylarında sık görülür, en ciddi komplikasyonu beyinde enfeksiyon gelişmesidir. Hastalığın bilinen bir tedavisi yok, sivrisineklere karşı korucu önlem alınmalı" - "Risk grubu özellikle yaşlılar, kanserli hastalar, organ nakli hastaları ve erkeklerde daha sıktır"

Yurthaber 2022-09-05 10:32:33

Yaşadığınız grip değil Kovid-19 olabilir uyarısı

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek: - "Şu an Kovid-19 kaynaklı en sık gördüğümüz tablo, neredeyse bir nezle ya da hafif üst solunum yolu enfeksiyonu gibi ilerlemesi" - "Grip benzeri semptomları yaşayanların kesinlikle Kovid-19 ihtimalini düşünmeleri, PCR testi yaptırmaları gerekiyor, 7-10 gün kadar maske kullanımının sürdürülmesi çok önemli"

Haber 2022-07-24 11:05:33

Bolu'da içme suyundan etkilenen bazı hastalarda HÜS ortaya çıktı

Ankara'da çeşitli hastanelere nakledilen bazı hastalara, kanlı ishalle ortaya çıkan, anemi ve akut böbrek yetmezliği ile seyreden Hemolitik Üremik Sendrom tanısı konuldu - Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek: - "HÜS'e yol açan iki mikroorganizma var, hayvanlardan, etlerden, çeşitli sebzelerden ve sulardan insanlara geçebiliyor. Kaynağı güvenilir suyun tüketilmesi, çiğ gıdaların çok iyi yıkanması, tüm yiyeceklerin iyi pişirilmesi çok önemli"

Yurthaber 2022-07-22 11:08:33

Uzmanlardan Kovid-19 risk grubundakilere hatırlatma dozu uyarısı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık: - "Üç doz aşısı olsa bile son aşısının üzerinden 6 ay geçen 50 yaş üstü kişilerle, altta yatan kronik hastalığı bulunanlar vaka sayılarının ciddi şekilde arttığı bu dönemde hızla yeni hatırlatma dozunu yaptırmalı" - Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. İftihar Köksal: - "Kovid-19'u hiç geçirmeyen kişilere de hatırlatma dozunu mutlaka öneriyorum. Hastalığı geçirenlere kıyasla geçirmemiş kişilerin antikor yanıtları biraz daha düşük"

Yurthaber 11-07-22 12:30

Prof. Dr. Azap'tan maymun çiçeği virüsüyle ilgili telaşlanacak durum yok açıklaması

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap: - "Maymun çiçeği asla Kovid-19 gibi günler içinde yüzlerce kişiye bulaşacak bir hastalık değil, çünkü çok yakın temasla bulaşıyor" - "Bağışıklığı baskılanmış kişiler, çok küçük çocuklar ve gebeler açısından risk var. Bunun haricindeki kişilerde tedavisiz 2-4 haftada kendiliğinden iyileşiyor"

Haber 30-06-22 14:09

Uzmanından korkutan 'kene' uyarısı! 'Bu seneki vakalar...'

Kayseri’de 23 yaşındaki Birhan Baş, kene ısırmasına bağlı yakalandığı Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığını 3 günlük yoğun bakım tedavisinin ardından atlattı. Uzmanından ise kene ile ilgili korkutan bir uyarı geldi. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, "Maalesef bu seneki vakalarımız biraz sıkıntılı ve hızlı seyrediyor. Ölümcül kanama riski biraz daha fazla" dedi. İşte uzman isimden dikkat çeken kene açıklamasının detayları!

Haber 22-05-22 12:07

Koronavirüsle mücadelenin kadın kahramanları 8 Mart'ta da görev başında

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Şafak Kaya: - "Hem kadın hem sağlıkçı olarak şiddet görmek istemiyoruz. Bütün günlerimizin 8 Mart'ta olduğu gibi mutlu, hatırlanabilir bir şekilde geçmesini istiyoruz" - Kovid-19 yoğun bakım ünitesinde hemşire Berivan Şen: - "Hem hastanede hem evde sorumluk aldığımız için epey yorucu oldu. Kadın sağlık çalışanları olarak tek temennimiz fiziksel ve duygusal şiddet görmediğimiz bir toplumda saygı ve sevgi ile var olabilmek"

Yurthaber 08-03-22 11:08

Maske zorunluluğunun kalkacağı tarihi açıkladı! Pandeminin artık sonuna geldik

Maske zorunluluğunun kalkması gündemdeyken gözler Koronavirüs Bilim Kurulu'nun yapacağı toplantıya çevrilmişti. Kritik toplantı öncesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, yaptığı açıklamada artık pandeminin sonuna geldiğimizi söyledi. Mart ayında pek çok kısıtlamanın kalkacağını savunan Savaşçı, "Maskesiz olarak dolaşacağız" diye konuştu. Öte yandan bugün yapılması beklenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı da 1 Mart'a ertelendi.

Haber 23-02-22 15:07

Hızlı bulaşan Omicron yeterli bağışıklık sağlamıyor

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek: - "Omicron'da tekrar enfeksiyon oranı yüksek, bu yeterli bağışıklık bırakmadığını gösteriyor. Dolayısıyla hastalığı geçirme yoluyla toplumsal bağışıklığın oluşması mümkün değil" - "Toplumsal bağışıklığa ulaşabilmemiz için toplumun en az yüzde 90'ının çok hızlı aşılanması lazım. Artık sadece iki doz yetmiyor, hatırlatma dozu da mutlaka olmalı"

Yurthaber 30-01-22 11:16

Uzman isimler uyardı! Prof. Dr. Alper Şener ve Doç. Dr. Ümit Savaşçı Omicron için tarih verdi

Türkiye'ye de sıçrayan Omicron varyantı ile ilgili uzman isimler önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "'Omicron' varyantının Türkiye'de yaygınlaşmasının mart ayını bulacağını düşünüyorum" derken, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı da "1 ay içinde baskın form 'Omicron' olarak devam edeceğiz gibi görünüyor" diye konuştu.

Haber 14-12-21 12:41

Adana alarm veriyor! Yoğun bakım yatakları doldu

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, pandemiye bağlı olarak yoğun bakım yataklarının tamamen dolduğunu yeni yatakların açılmaya başlandığını ve yatan hastalarında genelde aşısız kişiler olduğunu söyledi. Omicron varyantına da değinen Taşova, “Bu gibi varyantları göreceğiz daha. Bu salgın daha bitmedi" diye konuştu.

Haber 09-12-21 10:41

Kovid-19 aşılarında tekrarlayan dozlar koruma süresini uzatıyor

ESOGÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal: - "Hiç aşı olmayanlar da eksik aşılı olanlar da en kısa süre içerisinde aşı olmalı"

Yurthaber 07-12-21 16:12

Kovid-19 mutasyonlarını kişisel önlemler ve tam doz aşı bitirebilir

Ankara Şehir Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği Kovid-19 Laboratuvarı sorumlusu Doç. Dr. Bedia Dinç: - "Her bulaş, virüsün mutasyona uğrama ihtimalini artırıyor. Kişisel koruyucu önlemler konusundaki hassasiyetimiz bu yüzden. Bulaşı ne kadar azaltabilirsek mutasyon ihtimalini de o kadar azaltabileceğiz" - "Kovid-19 aşıları, hastalıkla karşılaşıldığında onun daha rahat geçirilmesini ve yoğun bakıma yatışın azalmasını sağlıyor. Fakat tam doz aşılanmayan kişiler, hala maalesef çoğunlukta. Salgının bir an önce sonlanması için aşılarımızın tamamlanması çok kıymetli" - "TURKOVAC'ın çalışmalarında yer almak benim için gerçekten bir onur. Acil kullanım onayı başvurusunu yapacak kadar gönüllüye ulaştık. Klinik çalışmalar devam ediyor ve bu çalışmaları tamamlayabilmek için hala gönüllülerin desteğine ihtiyacımız var"

Yurthaber 04-12-21 11:03

Profesörden aşı çağrısı: En yakın arkadaşlarını kaybeden doktorlar var, virüs mutasyon geçiriyor

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, aşı karşıtı kişilere seslenerek, ''Ölen insanlara bakmalarını isterim. Aşı oldu öldü deniyor ama karşılaştırıldığı zaman aşı olmayıp ölenler daha fazla. İnsanların kafaları karışıyor. Aşı karşıtlığı yaparak en yakın arkadaşlarını kaybeden doktorlar var. İnsanlar bunları görmeli. Aşı olmayıp ölenler daha fazla'' dedi.

Haber 04-12-21 09:47

DSÖ 'endişe verici' diye uyarıyor, uzmanlar ''diğerlerinden çok farklı'' diyor! İşte Omicron varyantı hakkında bilinmesi gerekenler

Koronavirüs pandemisi ikinci yılını doldurmaya yaklaşırken, Dünya Sağlık Örgütü’nün ilan ettiği yeni varyant tüm dünyada endişeye yol açıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, 30’dan fazla mutasyon geçirdiği belirlenen Omicron varyantı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı. Yeni varyant ile ilgili açıklama yapan uzmanlar, diğer varyantlardan çok farklı olduğunu belirtti.

Haber 30-11-21 10:29

Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan 'Nu varyantı' uyarısı: 1-2 ay sonra Türkiye'de...

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Güney Afrika'da görülen 'Nu' mutasyonunun çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Tedbir almazsak ve Avrupa'da da yayılırsa, 1-2 ay sonra Türkiye'de bir yayılım söz konusu olacaktır" dedi.

Haber 27-11-21 11:45

İngiltere'nin ardından Türkiye de harekete geçti! Koronavirüs ilacı Molnupiravir'le ilgili açıklama

İngiltere'de Kovid-19 tedavisi için acil kullanım onayı verilen Molnupiravir'in Türkiye'de kullanılması için girişimler başlarken, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, böyle bir ilacın varlığını olumlu gelişme olarak değerlendirdiklerini belirtti. Akova, ilacın ilk 5 gün içerisinde kullanılması durumunda ölüm ve hastaneye yatmayı yüzde 50 oranında azalttığını ifade etti.

Haber 24-11-21 13:56

Prof. Dr. Akova'dan Kovid-19 ilacı değerlendirmesi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova: - "Riskli grupta, mutlaka erken başlandığında etki gösteriyor. Hamilelerde ise kullanılamıyor" - "İlacın aşıya alternatif olması söz konusu değil" - "Riskli hastalarda hastaneye yatışı ve ölümü engellemek açısından çok da fazla alternatif olmadığından, böyle bir ilacın varlığını tabii ki olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz" - "Türkiye'de şu anda Kovid-19'a karşı kullanılan etkili bir ilaç olmadığını dikkate aldığımızda ülkemize gelebilecek olması olumlu ancak bu ilaca 'mucize ilaç' gözüyle bakılmaması gerekiyor"

Yurthaber 24-11-21 13:39

Uzmanlar ikiye bölündü! Favipiravir koronavirüs tedavisinde etkili mi, etkisiz mi?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan çalışmada, koronavirüs tedavisinde kullanılan 'Favipiravir' ilacının erken dönemde, özellikle 48 saat içinde kullanıldığında etkili olduğu sonucuna ulaştıklarını söyledi. Öte yandan, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz ise, koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının etkisiz olduğunu açıklamıştı.

Haber 19-11-21 11:52

Uzman isim uyardı! Koronavirüste felç bırakan hasarlar görülmeye başlandı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, hastalarda koronavirüse bağlı çeşitli kötü komplikasyonlar ve hasarlar gördüklerini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Son dönemlerde beyne pıhtı atarak bu kişiler artık ne yazık ki felç durumunda kalıp yatağa bağımlı hale geliyor. Bacağa pıhtı attığı zaman, özellikle bacakların beslenmesini bozup, bacaklarda kesilmeye kadar giden vakalar olmaya başladı" dedi.

Haber 29-10-21 11:21

Prof. Dr. Ertuğrul'dan korkutan varyant açıklaması: Önlem alamıyoruz

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs salgınında varyantlara önlem alınmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Eğer dünyada daha adil, düzgün bir aşılama politikası yaşama geçirilmezse yeni varyantlarla karşılaşma olasılığımız her an var demektir. Bu da bir sonraki varyantın elimizdeki aşılara dirençli olmasını beraberinde getirebilir" dedi.

Haber 08-10-21 12:04

Grip ve zatürreden aşı ile korunmak mümkün

Bayındır İçerenköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Nur Özdoğan: - "Grip riskini ve ciddi komplikasyonlarını azaltmanın en iyi yolu, her yıl aşı yaptırmaktır. 6 aydan daha büyük tüm bireyler, ideal olarak ekim ayı sonuna kadar yıllık grip aşısı olmalıdır" - "Grip; influenza virüslerinin neden olduğu burun, boğaz ve akciğerleri enfekte eden bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. İki ana tipten oluşan influenza virüsü ve alt türleri, her yıl mevsimsel grip salgınlarından sorumludur"

Yurthaber 07-10-21 15:43

Grip ve zatürre aşılarını kimler, ne zaman yaptırmalı?

Covid-19, grip ve soğuk algınlığı son zamanlarda en çok karıştırılan hastalıklar arasında yer alıyor. Virüsleri farklı olduğu için koronavirüs ile ilerleyişleri değişen grip ve soğuk algınlığından korunmak, sürdürülen aşılamalar sayesinde mümkün kılınıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Fatma Nur Özdoğan, 6 aydan büyük herkesin grip ve zatürre aşılarını yaptırması gerektiğini söylüyor

Haber 07-10-21 14:13

Doç. Dr. Ümit Savaşçı: Covid-19 geçirenlerin beyninde küçülme tespit edildi

Ankara'da Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, İngiltere'de yapılan araştırmayla Covid-19 geçirenlerin beyinlerinde 'gri cevher' denilen alanda küçülme ve hücre ölümü tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Bu açıkçası ilerleyen dönemde hem MS hem Alzheimer artışlarına neden olabilecek bir gelişme" dedi.

Haber 07-10-21 11:09

Yerli aşı TURKOVAC'tan sevindiren haber! Bin 100 gönüllüye uygulandı, yan etki görülmedi

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, yerli aşı TURKOVAC'ın Türkiye genelinde bin 100 gönüllüye uygulandığını ve takip edilen gönüllülerde bir yan etki dönüşünün olmadığını söyledi.

Haber 20-09-21 14:18

Koronavirüs geçirenlerde 37 kat daha fazla kalp kası iltihabı tespit edildi

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Yapılan son çalışmada, koronavirüs geçirenlerde geçirmeyenlere göre 37 kat daha fazla kalp kası intihabı tespit edildi. Çok ciddi bir seriydi bu. Aşılanıp korunmak aslında kalp kası iltihabından bizi daha çok koruyacaktır. Dolayısıyla aşı yaptıranlarda kalp yönünden endişe olmasın" dedi.

Haber 15-09-21 11:20

Türkiye'nin dört bir yanından Muş'a geliyorlar: Şifa değil mikrop saçıyor

Muş'ta böbrek taşını erittiği ve şifalı olduğu iddia edilen suyun mikrop saçtığı tespit edilmesine rağmen, Türkiye'nin dört bir yanından bölgeye gelenler içmeye devam ediyor. Muş Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıfat Somay "Muş'ta, böbrek taşını erittiği iddia edilen ve halk arasında şifalı olarak bilinen suyun, aslında mikrop ürettiği yapılan analizlerde saptanmıştır" dedi.

Haber 13-09-21 10:59

Mu varyantı endişesi! Kış aylarında sorun teşkil edebilir

Koronavirüs pandemisinde mu varyantın kış aylarında sorun teşkil edebileceğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Mu varyantın biraz bulaşıcılığı yüksek, dirençli bir varyant olarak şu anki yayınlarda çıkmaya başladı" dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise, yeni varyantın bulaşıcılığı ile ilgili henüz netleşmiş bir sonuç olmadığını söyledi.

Haber 09-09-21 12:00

Aşıda sınır 12 yaş altına mı inecek? Bilim Kurulu Üyesi Taşova'dan açıklama

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, okulların açılmasıyla birlikte koronavirüs aşısının 12 yaş altındaki çocuklara da yakın zamanda uygulanabileceğini belirterek, "12 yaş altına kadar mRNA aşılarının da çalışmaları var. Toplumdaki virüs yükünü azaltmak için toplumda aktif olan grubun aşılanma gerekliliği ortada" dedi.

Haber 03-09-21 11:21

Aşı kararsızlığı: Covid-19 salgınını sonlandırabilmek için en etkili yöntem aşılanma

Türkiye'de aşı sırası geldiği halde aşı olmayan kişi sayısı yaklaşık 23 milyon. Aşı konusundaki çekinceler de aşılanma oranının istenen seviyeye ulaşmasını engelliyor. Peki bu kararsızlık neden kaynaklanıyor, bunun salgına ne gibi etkisi olabilir? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol ile konuştuk.

Haber 02-09-21 05:25

Erzincan'da hastaneye yatırılan Kovid-19'lu hastaların çoğunluğu aşısız gençlerden oluşuyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili: - "Aşıya bağlı ani ölüm veya ciddi bir yan etki yok denecek kadar az. Son dönemlerde yatırdığımız hastaların büyük çoğunluğu genç ve aşısız hastalar" - "20'li yaşlarda 30'lu yaşlarda hastalara 'neden aşılanmadın' diye sorduğumuzda, genellikle 'işlerim vardı', 'birkaç gün sonra olacaktım' yanıtlarını alıyoruz. Ama hepsinin de ortak görüşü, ortak söylediği 'keşke aşı alsaydık çok pişmanız' oluyor ve yakınlarına kesinlikle aşı olmalarını öneriyorlar"

Yurthaber 31-08-21 12:00

Doç. Dr. Ümit Savaşçı korkutan koronavirüs açıklaması: Kırmızı alarm vermeye başladık

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, son 15 günde koronavirüs vaka sayılarında 3-5 kat artış yaşandığını belirterek, "Son 15 gündür hastaneye yatırmak zorunda kaldığımız ve yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarımız mevcut. Dolayısıyla kırmızı alarm vermeye başladık" dedi.

Haber 30-08-21 11:01

Koronavirüste tedirgin eden gelişme! Aşıları tehdit eden varyantlar ortaya çıkmaya başladı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Aşıların oluşturduğu nötralizan antikor düzeylerini ve aşıların etkinliğini tehdit edecek yeni varyantlar ortaya çıkmaya başladı" dedi.

Haber 27-08-21 11:48

Koronavirüste yeni varyant uyarısı: Kitlerle saptanamıyor! Türkiye'ye özgü varyant mı?

İzmir'de koronavirüsün yeni varyantlarının tespit edildiğini söyleyen İzmir Tabip Odası ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği, bunların kitlerin saptayamadığı varyantlar olduğunu söyledi. Delta varyantın bulaşıcılığını arttırdığı günlerde yaşanan bu gelişme, varyantın Türkiye'ye özgü olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Koronavirüs ile ilgili açıklama yapan uzmanlar, bir süredir Türkiye'ye özgü varyant ihtimalinin üzerinde durarak uyarılarda bulunuyordu.

Haber 23-08-21 15:45

Uzmanlardan keşke dememek için aşı olun çağrısı

SAÜ Anesteziyoloji Reanimasyon ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Erdem: - "Aşı olmayanların yoğun bakıma gelme ihtimalleri çok fazla. Özellikle yoğun bakıma ve hastaneye yatışları azaltması adına lütfen aşı olalım" - "29, 37, 44 yaşında hiç aşılanmamış, yoğun bakımda solunum sıkıntısı çeken, görüştüğümüzde 'Ah keşke aşılansaydım.' diyen, son çırpınışlarını yapan insanlarla uğraşıyoruz" - BAİBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Fatma Sırmatel: - "Nefes alamayan, ölümcül seyreden vakalarımız yok. Neden? Aşı sayesinde. Aşının tabii ki yan etkileri olacak. Yüzde 100 hiçbir şeyi tedavi edemesiniz"

Yurthaber 14-08-21 11:20

Aşı kararsızlığı: Covid-19 salgınını sonlandırabilmek için en etkili yöntem aşılanma

Türkiye'de aşı sırası geldiği halde aşı olmayan kişi sayısı yaklaşık 23 milyon. Aşı konusundaki çekinceler de aşılanma oranının istenen seviyeye ulaşmasını engelliyor. Peki bu kararsızlık neden kaynaklanıyor, bunun salgına ne gibi etkisi olabilir? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol ile konuştuk.

Haber 09-08-21 20:20

Yerli aşı Turkovac Sinovac'tan daha çok mu etkili? Dikkat çeken açıklama

Son aşamaya gelinen yerli Turkovac aşısının raporlama çalışmasında yer alan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Bizim aşımız inaktif bir aşı. Çin aşısıyla benzer bir aşı ancak, biz yaptığımız Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarında aşımızın Sinovac'tan çok daha etkili olduğunu gördük. Çok daha yüksek antikor düzeyine sahip ve yan etkileri de Biontech ile benzer” dedi.

Haber 28-07-21 15:01

İstanbul'da sivrisinek kabusu! Uzman isim uyardı: En yakın sağlık kuruluşuna başvurun

İstanbul Avcılar'da sivrisineklerin soktuğu çocuklarda yaralar oluştu. Aileler endişeli olduklarını söylerken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gökçe Demir, "Sivrisinek soktuğunda hiçbir şey taşımasa bile, bakteriler için bir giriş kapısı yaratıyor. Böyle bir maruziyet sonrası bu tarz ciddi yaralar açılıyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir" dedi.

Haber 08-07-21 12:16

Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan Delta Plus açıklaması: Daha bulaşıcı ve antikordan kaçıyor

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de görülen Delta Plus varyantının daha bulaşıcı olduğunu söyledi. Savaşçı, "3 mutasyon içeriyor. Delta Plus biraz daha tehlikeli, biraz daha kolay bulaşabilen, koruyucu antikorlardan biraz daha kaçabilen mutasyon. Bağışıklık sisteminden kaçan özelliği var" dedi.

Haber 07-07-21 12:07

Delta varyantı nedir, Türkiye'de salgını nasıl etkileyecek?

İlk kez Ekim 2020'de Hindistan'da tespit edilen ve ülkedeki vaka sayılarının kontrolden çıkmasına sebep olan Covid-19'un Delta varyantı, dünyanın bazı yerlerinde görülen vaka artışlarının da arkasındaki neden olarak gösteriliyor. Peki Delta varyantı Türkiye'de salgını nasıl etkileyecek? Aşılar bu varyanta karşı ne kadar etkili? Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Selda Erensoy ile konuştuk.

Haber 05-07-21 17:17

İshale ne iyi gelir? Yaz ishali olanlar ölüm riskini göz ardı etmeyin

Dünyada her yıl 2 milyon kişinin ishalden öldüğüne dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen, yaz ishali uyarısında bulundu. Sıvı ihtiyacın giderilmesinde dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Dikmen, ishal nedenlerinin farklılaşabildiğini ve yazın ishale neden olan faktörlerin arttığına dikkat çekti. Peki yaz ishalinde ölüm riskini ortadan kaldırmak için ne yapmalıyız? İshale ne iyi gelir? İşte tüm detaylar...

Haber 05-07-21 10:27

Tehlike yayılıyor! BioNTech ve Sinovac aşısı Delta varyantına karşı koruyucu mu?

Delta varyantının daha önceki baskın varyant olan Alfa (Kent) varyantından yaklaşık yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu tahmin edildiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, Sinovac aşısı için yeni açıklanan veriye göre, 3'te 1 oranında delta varyantına karşı koruduğunu söyledi. Daha önceki açıklamalarda da BioNTech'in varyanta karşı koruma sağladığı belirtilmişti.

Haber 30-06-21 09:28

Delta varyantının yayılımı nasıl engellenecek? Uzman isim açıkladı!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de şu ana kadar 16 ilde 134 kişide görülen delta varyantının yayılımının aşılama ile kırılacağını söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Delta varyantını bitirecek olan aşı. Aşılar yapıldıkça, günlük 1 milyon üzerinde aşılama programımız devam ettikçe delta varyantı bizi çok etkilemeyecektir" dedi.

Haber 26-06-21 10:42

Sputnik V aşısı sisteme dahil oluyor! 2 hafta içinde uygulama başlayacak

Türkiye'de koronavirüse karşı sürdürülen aşılama çalışmalarında, Sinovac ve BioNTech aşılarından sonra Rusya'nın Sputnik V aşısının da devreye gireceği belirtildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Sputnik V aşısının 2 hafta içinde uygulamaya girmiş olacağını belirterek, "Rus aşısının da koruyuculuk oranı çok yüksek, yüzde 97" dedi.

Haber 16-06-21 11:31

Korkutan ’kene’ uyarısı! 10 gün içinde öldürebiliyor

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nurullah Dikmen, vatandaşların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kene vakası ile karşılaştıklarında keneyi kendilerinin çıkarmaya çalışmamaları ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirterek, geç kalınması durumda kenenin 10 gün içinde ölüme yol açabileceği uyarısında bulundu. Dikmen, "Kolonya dökenler, sigara söndürenler oluyor, bunları yapmayalım" dedi.

Haber 03-06-21 10:52

Sinovac ve BioNTech aşılarıyla ilgili dikkat çeken araştırma: Kısa sürede açıklayacağız

Ankara'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Türkiye'de koronavirüse karşı uygulanan Sinovac ve BioNTech aşılarının hastaneye etkisini ortaya çıkarmak için araştırma başlatıldı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Sahada biz aşının çok etkili şekilde hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azalttığını tespit etmiş durumdayız, bunu bu bilimsel veri tabanımızda da açıklamış olacağız" dedi.

Haber 23-05-21 10:07

Doç. Dr. Ümit Savaşçı tarih verdi: Maske zorunluluğu kalkabilir

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, hem hastalığı geçirerek hem de aşılama ile toplumun yüzde 70'e yakınının bağışıklık kazanması halinde sonbaharda hem vaka sayılarının çok düşük kalacağını hem de birçok alanda maske zorunluluğunun kalkabileceğini söyledi.

Haber 20-05-21 10:39

Koronavirüs temaslıları ne zaman korona testi yaptırmalı? Uzman isim açıkladı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüs temaslılarına en erken 3 gün sonra PCR testi yapılması gerektiğini söyledi.

Haber 09-05-21 09:40