DENİZLİ (İHA) - Türk Mucit Metin Yerdelen, Türkiye için önemli buluş gerçekleştirdi. Yerdelen'in bulduğu deprem saati sayesinde, 30 metre derinlikteki canlıya hemen ulaşılıyor ve kimliği belirlenebiliyor.
Daha önce "Konuşan Araba Projesi" ile gündeme gelen Metin Yerdelen, bu kez "Deprem Saati Projesi"ni tanıttı. Yerdelen'in (37) geliştirdiği ve "ECE 1" adını verdiği "Deprem Saati", gönderdiği sinyaller vasıtasıyla, enkaz altındaki canlının yeri hakkında bilgi veriyor. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Teknik Koordinatörü olarak görev yaparken, Teknik Eğitim Fakültesi'nde görevlendirilen Metin Yerdelen, Marmara Depremi'nden sonra başladığı "Deprem Saati Projesi"ni tamamladı.
Geliştirdiği saatle ilgili yaptığı değişik testlerden de tam sonuç alan Metin Yerdelen, geliştirdiği cihazın detayları hakkında bilgi verdi. Metin Yerdelen'in verdiği bilgiye göre, "Deprem Saati", her türlü elektronik saate yerleştirilen devre ve çipi sayesinde çalışıyor. Bu çip deprem olduğu anda sarsıntı ile devreye giriyor. Yaklaşık 11 saat boyunca çalışabilen bu cihaz verici üzerinden belli bir sinyal yayınlıyor. Bu sinyalden kişinin hayat bilgisi denilen nabız (+ -) 5 değeri alınabiliyor. Dolayısıyla o kişinin enkaz altında hayatta olup olmadığı öğreniliyor. Cihazın en önemli diğer bir özelliği de, enkazdaki kişinin yerinin tespit edilmesinde yanılma payının yüzde 10 olması. O da enkazın durumuna bağlı olmasından kaynaklanıyor. Bu çip, data bilgilerini yayınlıyor ve enkazın yapısına göre yaklaşık 30 metre derinlikten algılanabiliyor. Her saatin kendine ait bir kodu bulunuyor. Bu kodlarda kullanan insanların bilgileri yüklenmiş oluyor. Böylece enkaz altında kalan insanın kim olduğu, yaşayıp yaşamadığı ve yeri hemen tespit ediliyor.
Saatin deprem sonrası çalışması hakkında da bilgi veren Metin Yerdelen, "Seyyar bir alıcı detektör ile saatin gönderdiği sinyaller yakalanıyor. Bu sinyaller yakalandığı anda otomobil içinde kurulu bilgisayar softwvare ve osilascope yardımıyla hem dalga şekli, hem de sinyalin kodu belirleniyor. Ayrıca, yine 2. software yardımıyla kişinin enkazın neresinde olduğu, enkazın cinsine göre yüzde 10 sapma ile bulunabiliyor" dedi. Metin Yerdelen "ECE 1" adını verdiği bu buluşunu evinde kurduğu küçük laboratuarda gerçekleştirdiğini, ancak bu projeyi deprem araştırma laboratuarı ve üniversitelerde daha iyi değerlendirilebileceğini söyledi. Metin Yerdelen kendisine sahip çıkılmadığı taktirde çalışmalarını yurt dışında gerçekleştireceğini de sözlerine ekledi.