HABER

Türk Parlamenterlerin Paris temasları.

PARİS (İHA) - AK Parti Milletvekilleri Mehmet Dülger ve Musa Sıvacıoğlu ile CHP Milletvekilleri Onur Öymen ve Gülsün Bilgehan Toker'den oluşan Türk parlamenterler heyeti, Fransa'nın sözde Ermeni Soykırımı İnkar Yasası'nı meclise getirmesi nedeniyle, siyasilerle görüşmek üzere 3 gün sürecek Paris temaslarına başladı.

Milletvekillerinden oluşan heyet, sabahki görüşmelerden sonra gazetecilere görüşmelerle ilgili bilgi verdi. Fransız siyasilerle görüşmelerinde, Türkiye'de Fransız mallarının boykotuna yönelik çağrılara dikkat çektiklerini belirten CHP Milletvekili Öymen, teklifin yasalaşması halinde, ikili ilişkilerin göreceği zararı ayrıntılı biçimde anlatmak imkanına sahip olduklarını ifade etti. Öymen, "Türk halkının haklı tepkisini Fransız siyasilere anlatma imkanı bulduk. Fransa, fikir ve düşünce özgürlüğünün tartışılmaz olduğu bir ülke olarak biliniyor. Meclisin böyle bir yasa çıkarması durumunda sözde Ermeni Soykırımı İnkar Yasası'nı kabul edenler olacağı gibi reddedenler de olacaktır. Bu durumda reddedenleri cezalandırılma yoluna gidilecektir demek oluyor, bu da fikir ve düşünce özgürlüğüyle çelişiyor" dedi. Yasa teklifine karşı çıkan UMP'nin, oylama için grup kararı almamasına dikkati çeken Öymen, "Oylamanın sonucu konusunda şu anda iyimser olmamız için çok erken" diye konuştu.

Heyet Başkanı AK Parti Milletvekili Mehmet Dülger ise, Fransız parlamenterlerle yaptıkları görüşmelerle ilgili olarak, "Fransız meslektaşlarımızın, 18 Mayıs tarihinde Fransa Ulusal Meclisi'nde ele alınması beklenilen sözde Ermeni Soykırımı İnkar Yasası'nı bize izah etmekte zorluk çektiğine şahit olduk. Onlar da şaşkın ama Fransa'da her milletvekilinin yasa teklifi sunma hakkı var" dedi.

Fransa Meclisi Hukuk Komisyonu'nun yasa teklifini reddettiğini söyleyen Dülger, "Sosyalist Parti milletvekillerinin, 270 bin Ermeni oyu uğruna 18 Mayıs 2006 tarihinde yasa teklifini meclise getirecekleri kesin görünüyor" ifadelerini kullandı.

AK Parti Milletvekili Musa Sıvacıoğlu ise, Fransız parlamenterlerle yaptıkları görüşmelerde, Fransa ile Türkiye arasında uzun yıllara dayanan dostane bir ilişki olduğunu, şayet bu yasa çıkarsa ilişkilere ticari ve siyasi olarak büyük etki yapacağını vurguladıklarını belirtti. 2001 yılında çıkarılan sözde Ermeni soykırımı yasasının da, oldu bittiye getirilerek çıkarılmış olduğuna dikkat çeken Sıvacıoğlu, "İnkar yasası çıkması halinde, basın yayın organlarında afiş, resim, sözlü olarak 'Ermeni soykırımı olmadı' demek suç sayılacak. Böyle bir yasa çıkarmanın peşinde oldukları görülüyor. Fransız dostlarımızın buna fırsat vermemesini diliyoruz" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler