ANKARA (İHA) - Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, son zamanlarda doktorlar aleyhine medyada yer alan tartışmalı haber ve değerlendirmelerin "Vurun beyaz önlüklüye" anlayışına doğru gidildiğini gösterdiğini belirterek, gelişmeleri kaygı verici olarak nitelendirdi.
Kahveci yaptığı yazılı açıklamada, bir gazetede yer alan haberde, savcı ve hakimlerle hekimlerin adeta karşı karşıya getirildiğine dikkat çekerek, "Söz konusu haberde açıklamalarda bulunan bir savcımız, çeşitli kesimlerden çalışanların ücretlerini örnek vererek, kendi ücretinin ne kadar düşük olduğunu anlatmaya çalışmıştır. Ancak burada bir ilçe hastanesi baş hekiminin döner sermaye ödemesiyle birlikte 9 bin 500 YTL (9.5 milyar Lira) maaş aldığı yönünde verdiği bilgi gerçeği yansıtmamaktadır. 7/3 kademesindeki bir pratisyen doktor, 905 YTL çıplak maaş almaktadır. Döner sermaye ödemesiyle birlikte bu doktorun maaşı 2.717 YTL'ye ancak ulaşmaktadır. Ayrıca bir başhekimin maaşı da en yüksek döner sermaye ödemesiyle birlikte ortalama 5.950 YTL'dir. Öte yandan, hasta sayısı fazla olmayan intaniye gibi birimlerin döner sermaye ödemesi 225 YTL gibi çok düşük seviyede kalmaktadır. Ancak nedense doktorların maaşı konuşulurken sürekli olarak abartılmış tavan ücretlere dikkat çekilmektedir. Bu tür haberler kamuoyuna aktarılırken daha iyi araştırma yapılması, tarafların görüşlerinin alınması yararlı olacaktır" dedi.
Kahveci, performansa dayalı döner sermaye ek ödemelerinin, doktorların ve sağlık çalışanlarının maddi sıkıntılarına kalıcı çözüm olamayacağına dikkat çektiği açıklamasında, "Döner sermaye ek ödemeleri, hastaneleri ve sağlık kuruluşlarının gelirlerine endekslidir. Döner sermaye geliri azaldığında, çalışanlara yapılan ödemeler de azaltılmaktadır. Dolayısıyla, doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarının maddi sıkıntılarına kalıcı çözüm, taban ücretlerinde iyileştirmeye gidilmesiyle mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı.
Kahveci, Türkiye gerçeklerinin ortada olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"AB ülkelerinde sağlığa ayrılan pay yüzde 10'lar düzeyindeyken, ülkemizde ancak yüzde 3.5'tir. Yine AB ülkelerinde doktorlar asgari ücretin en az 5 katı, yani ortalama 6 bin Euro maaş alırlarken bizim doktorlarımız asgari ücretin yalnızca iki buçuk katı maaş almaktadır. Eğitimlerinden çalışma koşullarına kadar çektikleri onca sıkıntı göz önüne alındığında, doktorlarımızın aldıkları ücretlerin ne kadar düşük olduğu takdir edilecektir. Meslek gruplarının özlük hakları konusunda değerlendirme yapılırken, diğer meslek gruplarıyla karşı karşıya gelmelerine yol açacak yaklaşımlardan kaçınılmalıdır. Yapılması gereken, sıkıntıları ortaya koyup, çözüm bulmaya çalışmaktır. Meslek gruplarım birbirine düşürecek yaklaşımlardan kimse yarar sağlayamaz."