BURSA (İHA) - Türk Sağlık-Sen Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Köse, hükümetten, yabancı hekim getirmek yerine Türk hekimlerinin sıkıntılarını gidermesini istedi.
Kamu-Sen İl Temsilciliği'nde yapılan basın toplantısında konuşan Türk Sağlık-Sen Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Köse, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren sağlık sistemini yap boz tahtasına çevirerek, sağlık sistemini işlemez hale getirdiğini ileri sürdü. Sağlıkta dönüşüm adı altında sağlık sisteminin içinden çıkılmaz sorunlar yumağı haline getirildiğini, sadece parası olanın sağlık hizmeti alabileceği ve sağlıkta özelleştirmenin açıkça desteklendiğini iddia eden Köse, "Başbakan, uluslararası sermayenin desteğiyle büyük şehirlerde sağlık kentleri kuracaklarını söylemektedir. Tüm kamu sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı'na devri neticesinde kuyrukların sona ereceği ifade edilmiş, ancak devrin üzerinden 1 yıl geçmiş olmasına rağmen kuyruklar sonlanmadığı gibi hastaneler mevcut yükü kaldıramaz hale gelmiştir. Bursa'da olduğu gibi ülkemizin birçok yerinde sağlık hizmetleri eksik elemanla ve teknik donanımla gerçekleşmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın her şeyden önce yapması gereken hastanelerin fiziki şartlarının iyileştirilmesi ve çalışan sayısının arttırılmasıdır" dedi.
Türkiye'de sağlık personelinin ciddi şekilde eksik olduğunu söyleyen Köse, şunları kaydetti:
"Ülkemizde ciddi bir şekilde sağlık çalışanı eksikliği söz konusudur. Bu eksikliği giderecek yetişmiş elemanlar ise kendilerine iş verilmesini beklemektedirler. 90 binin üzerinde hemşire atama beklemektedir. Bunların tayininin acilen yapılması sağlık hizmetlerindeki kilitlenmeyi belli bir nebze çözecektir. Doğu ve Güneydoğu'ya hekim gönderemediklerinden yola çıkarak böyle bir düzenleme getiren idareye sormak istiyoruz; mecburi hizmeti davulla zurnayla kaldırdınız. 2 sene sonra tekrar döndünüz.
Sizce hekimler verdiğiniz o yüksek ücretlere rağmen neden gitmek istemiyor? Bunun cevabı çok basit. Hekim orada geçirmesi gereken 2-3 yıl dolduğunda tayin yaptırmak için birilerinin kapısını aşındırmak istemiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Grup Başkanlıkları bünyesinde idari görev yapan 47 hekim var.
Hastanelerdeki idari görevli hekimleri de eklersek sayı 100'ü buluyor. Sendikamızın yaptığı araştırmaya göre, 11 büyük ilde hastaneler hariç olmak üzere idari görev alan hekim sayısı 617'dir. Türk hekimi kısıtlı imkanlara rağmen hekimlik görevini en iyi şekilde yapmaktadır. Son zamanlarda yurt dışından birçok hastanın Türkiye'ye gelerek tedavi olması bunun en büyük delilidir. Bizim insanımız alt yapı yetersizliğinden yurt dışına tedaviye gidiyor. Hükümet dışarıdan doktor getirmek yerine Türkiye'de hekim dağılımını doğru düzgün yapsa ve sağlıkta altyapı ve teknik yetersizlikleri düzeltse hiçbir mesele kalmaz. Bugün ne yazık ki hükümet yetkilileri Atatürk'ün 'Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz' felsefesini unutarak, yabancı doktor fikrinde birleşiyorlar. Biz başbakana Atatürk'ün sözünü hatırlatıyor ve başbakandan yabancı doktor getirmek yerine, Türk hekimlerinin sıkıntılarını gidermesini istiyoruz. Ayrıca getirilecek yabancı doktorla vatandaş nasıl anlaşacak? Hükümet her doktorun yanına bir de tercüman mı verecek?"