HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk Sanat Müziği'nin Diva'sı Müzeyyen Senar hayatını kaybetti

Türk Sanat Müziği'nin büyük ustalarından Müzeyyen Senar hayatını kaybetti. 8 Şubat sabahı hayatını kaybeden 97 yaşındaki Müzeyyen Senar'ın cenazesi 10 Şubat'ta İstanbul toprağa verilecek.

Türk Sanat Müziği'nin Diva'sı Müzeyyen Senar hayatını kaybetti

Türk Sanat Müziğinin dev ismi Müzeyyen Senar, İzmir’ de tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. İzmir'in Urla İlçesi'ndeki Darüşşafaka Yaşlı Bakımevi'nde kalan ve geçen 2 Şubat'ta Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Türk Sanat Müziği sanatçısı 97 yaşındaki Müzeyyen Senar bugün saat 07.00 sıralarında yaşamını yitirdi.

Senar'ın kızı Feraye Işıl da, yaptığı açıklamada, zatürre teşhisiyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altında tutulan annesinin bugün sabah 07.30 sıralarında vefat ettiğini kaydetti. Müzeyyen Senar'ın kızı Feraye Işıl habercilerin ısrarlı soruları üzerine sinirlerine hakim olamayarak serzenişte bulundu.

Oğlundan açıklama

Müzeyyen Senar'ın cenazesini almak üzere hastane morguna, oğlu Ömer Işıl ile aile dostları diş doktoru Sarper Gürol geldi. Ünlü sanatçının oğlu 70 yaşındaki Ömer Işıl, "Annemi, İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, annesinin kabrinin üzerine defnedeceğiz. Tören Bebek Camii'nde salı günü düzenlenecek. Çok üzgünüz" dedi. Bu sırada gözyaşlarına hakim olamayan Ömer Işıl, daha sonra cenazeyi teslim aldı. Sarpel Gürol da "Acımız büyük, Allah rahmet eylesin" dedi. Müzeyyen Senar'ın cenazesi, daha sonra Adnan Menderes Havalimanı'na götürüldü. Cenaze saat 13.00'te THY'ye ait uçakla İstanbul'a götürülecek.

Yaşlılığa bağlı hastalıklarının 24 saat tıbbi kontrol altına tutulabilmesi amacıyla kızı Feraye Işıl tarafından Urla ilçesindeki yaşlı bakımevine yerleştirilen Müzeyyen Senar, 15 Ocak'ta Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılmış ve burada 13 gün süreyle tedavi görmüştü.

İzmir'deki evinde 26 Eylül 2006 tarihinde fenalaşan sanatçının beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. 2007'de İstanbul'daki Darüşşafaka'da Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi gördü, daha sonra Bodrum'daki kızı Feraye Işık ile yaşamaya başlayan Senar'ın tedavisi burada sürdü.

Sağlık durumunun 24 saat tıbbi kontrol altında tutulmasını gerekli kılması nedeniyle 7 Ocak 2015'de Bodrum'dan İzmir'in Urla ilçesindeki Daruşşafaka'ya ait yaşlı bakımevine götürülen Senar, 15 Ocak'ta rahatsızlanması üzerine Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada 13 gün gözetim altında tutulan Senar, taburcu edildi ve Urla'daki yaşlı bakımevine döndü.

Senar, 2 Şubat 2015'de rahatsızlığının nüksetmesi üzerine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'ne kaldırıldı.

10 Şubat'ta İstanbul'da defnedilecek

Türk Sanat Müziği sanatçısı Müzeyyen Senar'ın cenazesi, 10 Şubat Salı günü İstanbul'da defnedilecek.

Senar'ın kızı Feraye Işıl, Senar'ın yaşamını yitirdiği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Senar'ın cenazesinin bugün İstanbul'a gönderileceğini belirtti.

Işıl, Senar'ın cenaze namazının 10 Şubat Salı günü İstanbul'daki Bebek Camii'nde öğle namazı sonrası kılınacağını ve cenazesinin İstanbul'da defnedileceğini bildirdi.

Zatürre teşhisiyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altında tutulan Müzeyyen Senar, bugün sabah saat 07.30'da vefat etmişti.

Müzeyyen Senar kimdir?

1918 yılında Bursa'nın Keles ilçesinde doğan Müzeyyen Senar, müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti'nde , kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan Senar'ın ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldu. Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, Perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu.

Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu.

1938 yılında Ankara Radyosu'nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye'nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk musikisine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.

Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenilen ve sanatçı dostlarınında katıldığı gecede 73.sanat yılını kutladı. 26 Eylül 2006 tarihinde İzmir'deki evinde fenalaşan sanatçının beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler