ANKARA (İHA) - Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesinin özelleştirilmesinin ardından kamuya geçmek isteyen personele, beş yıl içinde şirketten ayrılmaları halinde, bir aylık sürede başvurmaları durumunda kamuya geçerek çalışmalarını burada sürdürmelerini öngören yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştırıldı.
TBMM Genel Kurulu'nda bir süre önce yüzde 55'i özelleştirilen Türk Telekom'un çalışanları ile ilgili düzenlemeyi öngören yasa teklifi kanunlaştı. İsteyen Türk Telekom çalışanı yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından kamuya geçebilecek. Türkiye'nin en büyük özelleştirmesinde Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok satışı için 1 Temmuz'da yapılan ihalede en yüksek teklifi, suikasta giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin ailesinin sahibi olduğu Saudi Oger'in şirketi Oger Telekom ile Telekom Italia ve BT Telconsult Konsorsiyumu 6.55 milyar dolar ile vermişti. Türk Telekom'daki hisse devri ise geçen Kasım ayında gerçekleşmişti. AKP Karaman Milletvekili Yüksel Çavuşoğlu ve üç milletvekilinin teklifine göre, Türk Telekom'da çalışanlar, hisse devir tarihini izleyen beş yıl içinde 'sözleşmesi herhangi bir nedenle sona erdiğinde' bu tarihi izleyen 30 gün içinde Devlet Personel Başkanlığı'na başvurmaları durumunda, kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılmasına ve kamuda çalışabilmesine imkan getiriyor. Teklifin Genel Kurul'da görüşülmesi sırasında açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hisse devrinde en çok üzerinde durulan konunun çalışanların haklarının zayi olmaması olduğunu söyledi. Yıldırım, bu düzenleme ile personelin kamuya geçmek yerine Türk Telekom'da kalmasını özendirmek istendiğini ve beş yıllık süre içinde de kamuya geçme hakkı korunarak bu süre içinde karar verme ve düşünme süresi tanındığını söyledi. Yıldırım, açıklamasında Türk Telekom'u satın alan Oger'in imtiyaz şerhi koyduğunu, bunun da dava konusu olduğunu belirterek, bunun yerinde olup olmadığına mahkemelerin karar vereceğini de kaydetti.
Bilindiği gibi TBMM Genel Kurulu'nda özelleştirme aşamasında yapılan düzenleme ile Türk Telekom personeline altı aylık süre içinde kamuya geçme ya da Türk Telekom'da kalma konusunda tercih yapma hakkı tanınmıştı. Türkiye'nin en büyük özelleştirmesinde Türk Telekom'un yüzde 55inin blok satışı için 1 Temmuz'da yapılan ihalede en yüksek teklifi, suikasta giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin ailesinin sahibi olduğu Saudi Oger'in şirketi Oger Telekom ile Telekom Italia ve BT Telconsult Konsorsiyumu 6.55 milyar dolar ile vermişti. Türk Telekom
daki hisse devri ise geçen Kasım ayında gerçekleşmişti.