ANKARA (ANKA) - Türkiye'de 22 Temmuz seçimleri ve yeni hükümetin kurulması ardından ilk kez siyasi direktörler düzeyinde AB ile bir troyka toplantısı yapılacak. Salı günü Lizbon'da gerçekleşecek toplantıda AB tarafı, Vakıflar Yasası ve 301. maddeye reform beklentilerini dile getirirken Türk heyeti, "sivil anayasa" çalışmalarını anlatacak.
Siyasi direktörlerin düzeyindeki troyka toplantısında AB Dönem Başkanı Portekiz'in evsahipliğinde Salı günü Portekiz'in başkenti Lizbon'da gerçekleşecek. Toplantıda Türk heyetine, AB işlerinden sorumlu Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Acet başkanlık edecek.
AB Troykası heyetinde ise, mevcut Dönem Başkanı Portekiz, sonraki Dönem Başkanı Slovenya siyasi direktörleri ve AB Komisyonu ile Konsey üst düzey yetkilileri yer alacak.
-AB'NİN 301. MADDE İSRARI-
Lizbon toplantısı sırasında AB tarafı, Türkiye'nin kısa vadeli reform beklentilerini bir kez daha dile getirecek. Bu çerçevede AB heyetinin, Kasım başında Avrupa Komisyonunca yayınlanan İlerleme Raporu öncesi, Vakıflar Yasası'nın onaylanması ve TCK'nın tartışmalı 301. maddesinin değiştirilmesine ilişkin ısrarlı taleplerini tekrarlayacak.
AB, Türkiye'nin rapor öncesi söz konusu konularda istenen adımların atmasına, yeni hükümetinin "reformları hızlandırma kararlılığı" ve İlerleme Raporu'nda yapılacak değerlendirmeler açısında büyük önem veriyor.
Lizbon'daki görüşmelerde Türk heyetinin ise, Ankara'nın "reform kararlılığı"nı vurgulayarak özellikle AB'nin cesaretlendirdiği "Sivil Anayasa" çalışmalarına ilişkin bilgi vermesi bekleniyor.
Lizbon toplantısından bir günü önce Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın AB müzakere süreci ile ilgili tüm bakanlık ve kamu kurumları yetkilileri ile biraraya gelerek önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmaları belirleyecek olmasına da dikkat çekiliyor.
Bu arada, toplantıya ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada Siyasi Direktör düzeyindeki Troyka toplantılarının her Dönem Başkanlığı sırasında bir kez yapıldığı anımsatıldı.
Toplantılarda, Türkiye'nin AB'ye katılım süreci çerçevesinde yapılan ve yapılması öngörülen çalışmaların, bölgesel ve uluslararası konularda kapsamlı görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.