YALOVA (İHA) - Türkiye'den dünyadaki çeşitli ilaç firmalarına tıbbi ve ıtri bitki ihraç edildiği bildirildi.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde gerçekleştirilen seminerde, ıtri ve tıbbi bitki yetiştiriciliği konusu masaya yatırıldı. Türkiye'nin dört bir yanından üreticiler ve teknik elemanların katıldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Süleyman Erkal, ıtri ve tıbbi bitkilere olan talebin her geçen gün arttığına ve çok büyük bir pazarın ortaya çıktığına dikkat çekerek, "Biz araştırmacıların sektör için yapabileceğimiz çok şey var. Araştırma sonuçlarını ve bu alandaki gelişmeleri sizlerle paylaşmaya her zaman hazırız" dedi.
Türkiye'nin ıtri ve tıbbi bitki üretiminde ve ihracatında söz sahibi olduğunu belirten Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Görevlisi Ahmet B. Tınmaz ise "Tıbbi ve ıtri bitkiler, ilaç sanayiinde kullanılan bitkilere verilen isimdir. Bunun yanında da gıda, meşrubat, parfüm, kozmetik gibi birçok alanda da kullanılmaktadır. Türkiye, ekolojik yapısı itibariyle bitki türlerinin çokluğu bakımından zengin ülkelerden birisi durumundadır. Ülkemiz, uzun zamandan beri tıbbi ve kokulu bitkileri ihraç eden önemli ülkeler arasında yerini alıyor. Bu bitkilerin dış satımı ise, genellikle floradan sökme ve toplamaya dayanmaktadır" dedi.
Sektörün meselelerine de temas eden Tınmaz, "Tıbbi ve kokulu bitkilerin azlığı, drogların çoğunlukla tabii olarak yetişen bitkilerden karşılanmasından kaynaklanmaktadır. Bunun yanında yetiştirme tekniği ile ilgili bilgilerin yetersiz olması, drogların elde edilmesinde ihtiyaç duyulan fazla el emeği ve iş gücü gibi faktörler, tarımın yaygınlaştırılmasını geliştirmekte ve sınırlamaktadır" şeklinde konuştu.
Seminerde, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, çoğaltma teknikleri ve pazarlama konuları ele alındı.