SAMSUN-BAFRA (İHA) - BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Kerim Taşkıran, Türkiye'nin doğu ve batı arasında enerji koridoru olacağını söyledi. Belediye Başkanı Şükrü Neiş'i ziyaret için geldiği Bafra İlçesi Öğretmenevi'nde açıklama yapan Kerim Taşkıran, 1974 yılında Irak ham petrol hattını taşımak ve genişletmek üzere BOTAŞ'ın kurulduğunu hatırlatarak, 1986 yılında ilk defa doğal gaz protokolünün Rusya ile yapıldığını, 1987 yılında ise Türkiye'nin ilk defa doğal gaza kavuştuğunu, 1987 yılından bu yana yaklaşık 500 milyon metreküple başlayan doğal gaz tüketiminin 2003 yılı itibariyle 20.5 milyar metre küpe yükseldiğini söyledi.
Taşkıran, BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve Enerji Bakanlığı'nın makro hedefleri arasında Türkiye'de doğal gazı yaygınlaştırmak istediklerini, yüzde 30 oranında doğal gazda indirim yaptıklarını ifade etti. BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün arz taleplerinden bir tanesinin mavi akım projesi olduğunu, bu projenin Karadeniz'in altından Samsun sahilinden Durusu Tesisleri'ne gelen boru hattı olduğunu, bu boru hattının BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün arz kaynaklarının en önemli kaynaklarından birini oluşturduğunu belirterek, bu arz kaynağının Samsun'dan geçmesinin büyük bir şans olduğunu ifade etti.
Taşkıran, "Samsun- Ankara arsındaki boru hattından Çorum ve Kırıkkale de yararlanacak. Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nin henüz gazının verilmediğini ilk göreve başladığımızda tespit ettik, bu konuda çalışmalar yaptık, şu anda Samsun OSB'ye gaz arzı sağlanmaktadır. AB uyum yasaları çerçevesinde şehir içi gaz dağıtımını serbestleşmesini hedef aldık. Ve uygulamaya girdik. Yani BOTAŞ şu anda müstakil OSB'lere gaz arzı sağlıyor" dedi.
Türkiye'nin şu anda Rusya, İran, Nijerya ve Cezayir'den doğal gaz almakta olduğunu da söyleyen BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Kerim Taşkıran, "BOTAŞ Genel Müdürlüğü sadece bütün illere doğal gaz dağıtımını düşünmüyor, aynı zamanda komşumuz olan ülkelerden rezervi bol olan hammaddeleri Türkiye üzerinden tüketimi bol olan Avrupa bölgelerine transfer etmeyi de hedefliyor. Türkiye bu aşamada ilk defa doğal gaz ihracatına Yunanistan ile başlamıştır. Yeni bir anlaşma ile Türkiye üzerinden Kuzey Avrupa ülkelerine doğal gaz ihracatı yapılacaktır. Türkiye, komşusu olan ülkelerden gaz talep ederken iç tüketiminden fazla olan miktarı Avrupa ülkelerine pazarlamış olacak. Böylece hem anlaşmalardan doğan fazla gaz miktarını tüketmiş olacak hem de Avrupa ülkeleri ile ticari ilişkilerini geliştirmiş olacaktır" diye konuştu. Taşkıran, şöyle devam etti:
"Samsun şehir içi doğal gaz dağıtımı ihalesini Cengiz İnşaat kazanmıştır. Mayıs ayında doğal gaz dağıtımı işine başlayacaklardır. 18 ay içerisinde Samsun'un herhangi bir bölgesine doğal gaz verme mecburiyeti vardır. 2005 yılının ortasında Samsun şehir merkezine doğal gaz dağıtımı yapılacaktır. Bafra'da bu doğal gazdan yararlanacaktır."