New York - Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Ankara'nın Güney Lübnan'da konuşlandırılması planlanan yeni BM barış gücüne katkıda bulunma konusunda henüz bir karar almadığını söyledi.
Lübnan'a barış gücü gönderilmesine ilişkin toplantıdan sonra Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan İlkin, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı uyarınca şu an 2 bin askere sahip olan Lübnan'daki BM barış gücü UNIFIL'in asker sayısının 15 bine çıkarılması gerektiğini hatırlattı. İlkin, Türkiye?nin bu yeni BM gücüne katkıda bulunup bulunmayacağı ile ilgili henüz bir karar almadığını dile getirdi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Lübnan'a gittiğini ve önemli temaslarda bulunduğunu söyleyen İlkin, Gül'ün İsrail'e de gideceğini ve böylece iki ülkenin BM gücünden ne beklediğini tespit edeceğini belirtti.
İlkin, Türkiye'nin, Gül'ün bölgedeki temasları ışığında ve gücün yapısıyla ilgili teknik belgelerin hazırlanmasından sonra diğer ülkelerin de güce ne gibi katkıda bulunacaklarına bakarak bir karar alacağını söyledi. İlkin, Hükümetin güce katkıda bulunmayı düşünürse bu kararı da TBMM'ye götüreceğini vurguladı. İlkin, toplantıda Türkiye'nin konuya bakış açısını BM üyelerine anlattığını belirterek şu an için Türkiye'nin bu önemli belgeleri beklemekte olduğunu söyledi. İlkin, toplantıda ayrıca BM isterse Türkiye'nin, Mersin limanı ve Adana'da (Şakir Paşa) sivil havaalanını açacağını söylediğini kaydetti.
İlkin, Türkiye'nin bu liman ve sivil havaalanını UNIFIL'e malzeme nakli ve Lübnan'a insani yardım gönderilmesi için açabileceğini söyleyerek, Türkiye'nin bunu daha önce gerek Irak'ta gerek Afganistan'da yine bir geçiş noktası ve takviye noktası olarak yaptığını söyledi. İlkin, Türkiye'nin gerekirse başka havalimanı ve limanlarını da BM gücüne yardım için açabileceğini toplantıda belirttiğini ve bu konuda BM'den cevap beklediğini söyledi. Bir soru üzerine Büyükelçi İlkin bu liman ve havalimanının açılması fikrinin "Türkiye'nin BM gücüne tesis vermesi gibi algılanmaması gerektiğini" söyleyerek bunun hem Lübnan'a insani yardım hem de UNIFIL'e yardım anlamında nakliye, depolama gibi işlerde BM'nin Türkiye?nin tesislerinden yararlanabilmesi olarak anlaşılması gerektiğini söyledi.