Ankara - Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamada, "Türkiye'nin son 6 yılda borçlarını ikiye katladığı, alınan borçların yüzde 88'inin faiz ödemelerine harcandığı" iddia edildi.
Konfederasyondan yapılan açıklamada, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nce, Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün, 2002-2008 yıllarına ait verilerine göre bir araştırma yapıldığı belirtildi.
Araştırmanın, "2002-2008 yıllarında ekonomi politikalarında yapılan yanlışların, bugün yaşanan işsizliğin başlıca nedenleri arasında olduğunu ortaya koyduğu" ifade edilen açıklamada, "istihdamın artırılması için kamu yatırımlarına ağırlık verilmesi gerekirken, Türkiye'nin bu dönemde tarihinin en ağır borç yüküne girmesine karşın, borçların yatırım yerine faiz ödemelerine harcandığı" savunuldu.
Açıklamada, bu süreçte Türkiye'nin toplam borç yükünün 308,31 milyar TL'den 656,07 milyar TL'ye yükseldiği öne sürülerek, "Likidite bolluğunun yaşandığı, borçlanma güçlüğü çekilmediği bu süreçte faizler indirilmedi ve Türkiye, dünyanın en yüksek reel faizini veren ülke durumuna geldi. 2002-2008 yılları arasında alınan 348 milyar TL tutarındaki borca karşılık, son 6 yılda borç faizi için 306 milyar TL ödendi. Aynı dönemde kamudan yatırımlara ayrılan toplam kaynak ise 67,3 milyar TL'de kaldı.
Yatırımlara yeterli kaynak aktarılmadığı gibi, daha önce büyük yatırımlar sonucunda kurulan ve yüz binlerce işçi çalıştıran KİT'lerin satılmasıyla da istihdama darbe vuruldu. Bu dönemde özelleştirmelerden elde edilen 39,4 milyar TL'lik kaynak da yatırımlara yönlendirilmedi" denildi.
AA