HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin başına 'metaverse' kuşu kondu! Ekonomiye 37,5 milyar dolar katkı sağlayabilir

Metaverse'ün Türkiye'deki paydaşları İstanbul'da bir araya geldi. Etkinlikteki veriler göre, metaverse, 2035 yılına kadar ekonomimize 37,5 milyar dolar katabilir. On yıl içerisinde 1 milyar kişiye ulaşacağı vurgulanan metaverse, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'a göre ise sosyalleşmeden ticarete, eğitimden sanata birçok noktada sonsuz imkan sağlayacak. Sayan, "Dijital Ofisimiz önderliğinde de bu konularda çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin başına 'metaverse' kuşu kondu! Ekonomiye 37,5 milyar dolar katkı sağlayabilir

İlk olarak bilim kurgu romanı "Snow Crash"te kullanılan metaverse kelimesi günümüzde sanal ve kurgusal evrenler için kullanılmaya başlandı. Metaverse, Facebook'tan önce ortaya çıkan bir kavram ancak buna rağmen Facebook'un metaverse'ü benimsemesi ve şirketin adını "Meta" olarak değiştirmesiyle birlikte Facebook ile özdeşleşti. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketin gelecekteki dijital gerçeklik olan metaverse’ü geliştirmeye kararlı olduğunu söyledi. Meta, metaverse için milyarlarca doları ise gözden çıkardı. Daha sonra birçok şirket metaverse hakkındaki planlarını tek tek açıklamaya başladı. Hal böyle olunca metaverse'ün yeni bir çağ başlatacağına dair olan inanç daha da güçlendi.

"TÜRKİYE EKONOMİSİNE 37,5 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLAYABİLECEK"

Bugün ise metaverse için büyük planları olan Meta'nın da iş birliğiyle İstanbul'da Meta İnovasyon Buluşması düzenlendi. Etkinlikte paylaşılan verilere göre, "metaverse" başarılı bir şekilde geliştirilirse, 2035 yılına kadar Türkiye ekonomisine 37,5 milyar dolar katkı sağlayabilecek.

TÜRKİYE'DE "METAVERSE" FIRSATLARINDAN FAYDALANMASI MUHTEMEL KİLİT SEKTÖRLER

Paylaşılan diğer bilgilere göre ise yaygın olarak kullanılan ve önemli ölçüde fark yaratabilen bir "metaverse" oluşturmak için bilgi ve iletişim teknolojilerine ciddi miktarda yatırım yapılması gerekiyor. Ayrıca etkinlikte, Türkiye'deki işletmelerin dijital becerilerinin daha da fazla gelişebileceği ve politika yapıcılar ve düzenleyicilerin, rekabetçi bir "metaverse" ekosisteminin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayabileceği vurgulandı. Türkiye'de "metaverse" fırsatlarından faydalanması muhtemel kilit sektörler ise perakende ve e-ticaret, eğitim, kültür ve turizm, oyun ve e-spor olarak öne çıkıyor.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKAN YARDIMCISI ÖMER FATİH SAYAN: 'BU DEĞİŞİM BURADA KALMAYACAK'

Açıklamada, toplantıdaki değerlendirmelerine yer verilen Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, teknolojinin büyük bir hızla değiştiğini, bu durumun insan hayatına etkilerinin de görüldüğünü ifade etti. İnternetin bu değişimi hızlandırdığını, "metaverse"nin ise bu değişimin ulaştığı son nokta olduğunu vurgulayan Sayan, "Ancak bu değişim burada kalmayacak. 2035 ve ötesinde 'metaverse'nin daha da büyük ve heyecan verici kullanım alanlarını göreceğiz. "Metaverse", sosyalleşmeden ticarete, eğitimden sanata birçok noktada sonsuz imkan sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

AA-20221005-29073993-29073985-METAVERSEUN_TURKIYEDEKI_PAYDASLARI_META_INOVASYON_BULUSMASINDA_BIR_ARAYA_GELDI

Sayan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisi'nin önderliğinde bu konularda çalışmalara devam ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu olanaklar hem yeni işletmelerin oluşmasına, hem de mevcut işletmelerde değişimine olasılık sağlayacak; başta oyun, e-ticaret, bankacılık ve perakende olmak üzere tüm sektörleri kapsayacak. Bu aşamada şunu önemle ifade etmeliyim ki 'metaverse' birlikte geliştirilmeli ve sorumlu bir şekilde inşa edilmelidir. Eminim ki 'metaverse' ekonomisi gelecekte Türkiye'nin itici güçlerinden birisi olacak. Ülkemiz dijital oyunlar sektöründeki tecrübesini, eğitimli insan kaynağını, azmini 'metaverse' teknolojileri alanında da kullanacak ve dijital oyunlar alanında gösterdiği başarıyı ve yakaladığı ivmeyi tüm paydaşlarla iş birliği içerisinde 'metaverse' teknolojileri alanında da gösterecektir."

"TEKNOLOJİNİN SADECE TÜKETİCİSİ DEĞİL, AYNI ZAMANDA ÜRETİCİSİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise konuşmasında, teknolojik gelişmelerin, insanın sınırlarının ötesine geçme arayışıyla ortaya çıktığını kaydetti.

AA-20221005-29073993-29073982-METAVERSEUN_TURKIYEDEKI_PAYDASLARI_META_INOVASYON_BULUSMASINDA_BIR_ARAYA_GELDI

"Metaverse"nin de bunun bir yansıması olduğunu vurgulayan Kacır, "Değişimin bizzat içinde olmak bir yandan adaptasyon gerektirse de bir yandan hayatı daha keyifli ve coşkulu yaşamak için bir fırsat sunuyor. Türkiye'de son dönemde bu alanda temel bir politika güdüyoruz, teknolojinin sadece tüketicisi değil, aynı zamanda üreticisi olmayı hedefliyoruz. Genç nüfusu göz önünde bulundurduğumuzda bu yeni alanlar için Türkiye çok büyük bir pazar olmak birlikte, sektörün büyük bir üreticisi olma potansiyeline sahip. Bu da Türkiye ekonomisi için önemli sonuçlar doğurabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"'METAVERSE' ON YIL İÇERİSİNDE 1 MİLYAR KİŞİYE ULAŞACAK"

Meta Türkiye Ülke Direktörü İlke Toptaş da "metaverse"nin on yıl içerisinde 1 milyar kişiye ulaşacağını vurguladı. İlke Toptaş Türkiye'nin yüksek ve genç nüfusa sahip, büyüyen ve gelişmekte olan bir pazar olduğunu ifade etti. Toptaş, "Bugün burada ülkemiz için yeni istihdam alanları ve iş fırsatları yaratma potansiyeli sunacak 'metaverse' kavramını derinlemesine konuşabildiğimiz bir alan yarattığımız için çok mutluyuz. Önümüzdeki on yıl içinde küresel olarak 3 trilyon dolardan ve Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye'de 360 milyar dolardan fazla değere sahip olabilecek bir potansiyelden bahsediyoruz. Biz de Meta olarak, Türkiye'nin 'metaverse'yi hızlıca benimsemesi ve bu alanda üretkenlik göstermesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Program kapsamında düzenlenecek ikinci etkinlik olan Ancient Futures Sergisi 14 Ekim Cuma günü xtopia, Meta ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile Arkeoloji Müzesi'nde gerçekleştirilecek. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler