PARİS (ANKA) - İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'ın Ankara buluşması, Türk hükümetinin "Ortadoğu'da barışı kolaylaştırıcı rol oynamaya yönelik yeni bir girişimi" olarak değerlendirildi.
Le Monde gazetesi, "Türkiye, arabuluculuk rolünü oynamak için Suriyeli komşusu ile iyi ilişkilerinden yararlanmak istiyor" diye yazdı. Fransız Le Monde gazetesi, "Türkiye, İsrailliler ile Filistinlileri yakınlaştırmaya çalışıyor" başlıklı analizinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'ın Ankara'da buluşmasına dikkat çekti. Gazete şu değerlendirmesini yaptı:
"Türk topraklarındaki bu buluşma, Ankara'daki hükümetin Ortadoğu'daki barışı kolaylaştırıcı rol oynamaya yönelik yeni bir girişimidir. 1949 yılında İsrail'i tanıyan ilk Müslüman ülkesi olan Türkiye'nin, 1966 yılından bu yana İsrail devleti ile bir askeri işbirliği anlaşması ile bağı var."
AKP hükümetinin iki ülke arasındaki bu bağı sorgulamadığını ancak Başbakan Erdoğan'ın 2004 yılında İsrail için "devlet terörizmi" ifadesini kullandığını, bir Hamas heyetinin 2006 yılında gayri resmi bir biçimde Ankara'da kabul edildiğini, Cumhurbaşkanı Gül'ün de Peres'ten işgal altındaki topraklarında yerleşim inşaatının derhal durdurulmasını istediğini yazdı. "Türkiye ayrıca, arabuluculuk rolünü oynamak için Suriyeli komşusu ile mevcut iyi ilişkilerinden yararlanmak istiyor" diyen Le Monde, Cumhurbaşkanı Gül'ün Suriye'nin Annapolis zirvesine katılması için çaba gösterdiğine de dikkat çekti.
Fransız gazetesi, Peres ve Abbas'ın Ankara ziyaretlerinin Türkiye'nin Filistin topraklarında sanayi bölgesinin kurulması projesinin ilerlemesine katkıda bulunduğunu da belirtti.