ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile görüşen İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik için sıradışı bir çaba gösterdiğini, dün açıklanan İlerleme Raporu'nda endişe oluşturacak, ancak ileride çözülebilecek bazı konular olduğunu söyledi.
Dişişleri Konutu'nda sabah saatlerinde başlayan Gül-Straw görüşmesi bir saat sürdü. Görüşme sonrası her iki bakan ortak bir basın toplantısı düzenledi. Gül, Straw'la yaptıkları görüşmede birçok konuyu görüşme fırsatı bulduklarını söyledi. Bu ziyaretin önemli bir zamana denk geldiğini belirten Gül, Türkye- AB ilişkileri konusunun da görüşmde gündeme geldiğini söyledi.
Gül, komisyonun tavsiyesinin tarihi bir tavsiye ve önemli bir adım olduğunu belirterek, hükümet olarak tavsiyenin detaylarını incelediklerini söyledi. Gül, tavsiyedeki bazı konuların 1999 Helsinki Zirvesi'nde alınan kararlarla çeliştiğinin görüldüğünü belirterek, bu konularla ilgili ilerleyen günlerde başta İngiltere olmak üzere üye ülkelerle görüş alışverişinde bulunulacağını söyledi.
Jack Straw ise Ankara'da olmakdan onur duyduğunu belirterek, bugünlerde Türkiye'nin büyük bir dönemçten geçtiği tarihi bir dönem olduğunu söyledi. Straw, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik için sıradışı bir çaba gösterdiğini söyleyerek, çok kısa sürede bir başarı elde edildiğini, bunun da AB Komisyonu tavsiyesinde yer bulduğunu hatırlattı. Straw, dün yayınlanan İlerleme Raporu'nda bazı endişe oluşturacak önemli konulara da yer verildiğini belirterek, bunların da gelecekte halledilmesi gerektiğine dikkati çekti. Straw, kimsenin Türkiye'nin bu başarısını küçümsemediğini ve bir gün herkesinm 'Türkiye AB'nin bir parçası olmalı' diyeceğini söyledi.
Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, İlerleme Raporu'nda azınlıklar konusunun da yer bulmasının hükümeti rahatsız edip etmediğine dair soruya verdiği cevapta, raporun son halinde bu tip bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Gül, bunların kabulünün kesinlikle mümkün olmayacak konular olduğunu kaydederek bunu da herkesin çok iyi bildiğini söyledi. Gül, Kerkük'e ilişkin bir soruya verdiği cevapta da Kerkük'ün tüm Irak ve Iraklılara ait olduğunu belirterek, Irak'taki geçiş süreci içinde bunu provake edici hiçbir şeyin yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Gül, son aylarda görülen gereksiz davranışların kaygı ile takip edildiğine değinerek Kerkük'te güvenlik ve birliğin sağlanmaması halinde Irak'ın önünde büyük bir problem olabileceğine dikkat çekti.