HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası'na destek çağrısı

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ataç: - "Gönüllülerimiz bugüne kadar 50 ilde 100 vaka tespit etti. Ancak maalesef tehditlerle karşı karşıya olan ve henüz bu çalışma ile belgelenmemiş birçok farklı su varlığı var. Tehdit altında olan başka su varlıklarının tespit edilmesi ve haritanın güncellenmesi için herkesi katılımcı olmaya davet ediyoruz"

İSTANBUL (AA) - TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, vakıf gönüllülerinin 50 ilde tehdit altında bulunan 100 su varlığı tespit ettiğini belirterek, Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası'nın güncellenmesi için herkesi katılımcı olmaya davet etti.

TEMA Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu yıl 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü iklim, toprak, su ilişkisine ve ormanların yaşamsal önemine dikkati çekerek kutlanıyor.

TEMA Vakfı gönüllüleri bu kapsamda fidan dikimi ve bakımı, Su Zinciri Farkındalık Yürüyüşü, tanıtım ve bilgilendirme stantları, belgesel gösterimleri ile eğitim etkinlikleri düzenleyecek. Gönüllüler, farklı şehirlerde etkinlikler gerçekleştirerek yaşamın temel kaynağı su ile orman ekosistemlerinin önemine dikkati çekecek. Ayrıca TEMA Vakfı, Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası'nın güncellenmesi için destek çağrısında bulunuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, ormanların ürettiği hizmetler aracılığıyla canlı yaşamına önemli katkılar sunduğunu vurguladı. Hiçbir karşılık beklemeden canlılara hizmet sunan ormanların, erişilebilir tatlı suların yaklaşık yüzde 75'inin sağlanmasında rol üstlendiğini, ekolojik işlevleriyle dünya nüfusunun yüzde 20'sine geçim olanakları sunduğunu kaydeden Ataç, "Orman varlıklarını iklim değişikliği, yangınlar ve ormansızlaşma gibi etkenler olumsuz etkiliyor. Bu açıdan ele alındığında orman varlıklarının korunması için yüksek düzeyde hassasiyet gösterilmesi gerekliliği öne çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Ataç, 2016'da Türkiye'deki su sorunlarını tespit edebilmek için vatandaş bilimi yöntemi ve gönüllülerin destekleriyle Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası'nı hayata geçirdiklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gönüllülerimiz bugüne kadar 50 ilde 100 vaka tespit etti. Ancak maalesef tehditlerle karşı karşıya olan ve henüz bu çalışma ile belgelenmemiş birçok farklı su varlığı var. Tehdit altında olan başka su varlıklarının tespit edilmesi ve haritanın güncellenmesi için herkesi katılımcı olmaya davet ediyoruz. Haritaya katkı sağlayan temsilcilerimize ve gönüllülerimize teşekkür ediyoruz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler