Yazar Aktaş "Kırklar Meclisi"ne konuk oldu
Boşnak edebiyatının temsilcilerinden Bosna Hersek'in milli marşının yazarı Latiç için saygı gecesi düzenledi - Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı: - "Bosna bizim uzağımızda değil, her zaman yakınımızda. Bizim sınırlarımız Edirne'den Kars'a değil, siyaseten olmasa bile kültürel olarak bu sınırları aşmak zorundayız" - Cemalettin Latiç: - "İslam bizim gönül bağlarımızı yakınlaştırdı. İnşallah hem bu dünyada hem öteki dünyada, bu iki halk beraber olacak"
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov: - "Rusya, Türkiye ve Kırgızistan, Aytmatov'u birlikte anıyor" - Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov: - "Gerçekten günümüzde tüm insanlığın Aytmatov'un dünya görüşüne daha sıkı sarılması gerekiyor"
TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı: - "Hala tahrip edilmemiş evleri, sokakları, mahalle ve şehirleri korumak ve kalan son güzellikleri gelecek nesillere ulaştırmak için Turgut Cansever, iyi okunmalı ve iyi anlaşılmalıdır" - "Büyük mimarımız Sinan'ın ufkunu bugüne, derinliği kendi çağına aşılayan bir bilgedir Cansever. Onun dünyayı güzelleştirecek eserlerinden yöneticilerimiz mutlaka haberdar olmalılar" - Turgut Cansever'in kızı Emine Öğün: - "Mimari kritik yapma noktasında Turgut Cansever'in ilginç bir tavrı vardı. Artık mimarlık okullarımızda bu tür mimari analiz yapma derdi olmadığından şehirlerimiz kimliğini yitirdi. Sanat eserinin genetiğinin, özünün ne olduğunu sorguluyordu. Bildiğini sonuna kadar savunan, burnunun dikine giden biriydi"
TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan: - "TYB'nin verdiği ödüllerin maddi yönü bulunmasa da kültür, sanat ve geleneklerin en kıymetli taşıyıcıları olan yazarlarımızı ve eserlerimizi tanıtmamız, bu yöndeki çaba ve çalışmaları desteklememiz, kamuoyu tarafından 37 yıldır takdirle karşılanmaktadır"
TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı: - "Bir yazarı anmanın en iyi yolu onun eserlerini okumaktan geçer. Arvasi'nin kitapları okuyuculara yeni kapılar açar. Otuz yıl sonra onu konuşuyor olmamız hem yazdıklarının hem de yaşadıklarının kıymetini göstermektedir" - Yazar Dr. Kemal Tekden: - "Ahmet Arvasi, bizim neslin hocasıydı. 1970 ile 1988 arasındaki neslin ve daha sonra kitaplarıyla kendilerini yetiştiren neslin hocasıydı"
"10. İstanbul Edebiyat Festivali" kapsamında Bahaettin Karakoç Özel Oturumu gerçekleştirildi - Yazar Yusuf Dursun: - "Kelimeler, deyimler, atasözleri Karakoç'un dilinde harmanlanır. Adeta kelimelerden örülmüş çiçek bahçeleridir onun şiirleri" - Nar Yayınları Sahibi Tayfur Esen: - "Tek bir arzumuz vardı, yaşarken kitaplarının tamamını yayımlanmış olarak görmesiydi. Çok şükür bu amacımıza ulaştık"
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan: - "Geleneği taşıyan unsurlar üzerinde hassas olmak gerekir. Dil en başta gelir. Dilin ortaya koyduğu ürünler, edebiyat bize güçlü bir arka plan sağlar. Eğer arka planımız güçlü olmazsa en ufak bir sarsıntıda büyük hasarlar görürüz" - TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan: - "Edebiyat festivalinin bir marka değeri taşıması lazım. Hatta bundan sonraki süreçlerde bu etkinliği uluslararası bir festivale dönüştürmemiz gerekecektir. Çünkü İstanbul'umuz sadece Türkiye'nin kültür başkenti değil, dünyanın da kültür başkentlerinden biridir"
TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı: - "Festivalin dolu dolu geçmesi için onlarca toplantı yapılıp yüzlerce fikir ortaya atılıyor. İstişare grubu ve yönetim kurulunda çıkan kararlar tartışılıyor. Bu bağlamda geçtiğimiz yıllarda birçok güzellikler yaşadık" -"Kültür, edebiyat ve medeniyetimize hizmet eden TYB'nin 40. yılına atıfta bulunmak için bu yılki tema 'yazmak' olarak belirlendi. Tabii 'yazmak' deyince 'yaşamak' da gelmiş oldu"
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından, 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri çerçevesinde "Öğretmen Yazarlar" adlı söyleşi düzenlendi - TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı: - "Bu program vesilesiyle öğretmen yazarları gündeme getirmek, üreten, eser veren, değer katan, kıymet kazandıran, kültür medeniyet emekçisi bir model olarak yazar öğretmenleri topluma sunmak istedik"
Yazar Ercan Yıldırım: - "Yahya Kemal, ulus devletin genel ilkelerini, ruh ve zihniyet dünyasını çok iyi belirlemiştir yazılarında. Fransız İhtilali'ni Fransızlardan daha iyi bilebilen bir aydından bahsediyoruz" - Dr. Lütfü Şahsuvaroğlu:- - "Şu anda bizim Türkçemiz 250 bin kelimeye erişti, dünyanın en büyük dillerinden biri ama bu zamanda bir Şeyh Galip, Yunus Emre, Fuzuli, Yahya Kemal ne yazık ki çıkmıyor"
Şair Nurettin Durman: - "Bağımsız bir şekilde okumalarımı yaptım, kimsenin etkisinde kalmadan her görüşten dergileri okuyarak yazarları tanıdım. Şiirin ve şairin ne olduğunu tanımaya başladım" - "Hayatımda şiir var, 1964 yılından beri şiir yazıyor ve yayınlıyorum" - Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: - "Çok sevdiğimiz Nurettin abimiz bir Üsküdarlı, Üsküdar beyefendisi, İstanbul beyefendisi. Nurettin abimizin adına bu yüzen kültür sanat merkezinde siz sevgili dostlarımızla birlikte olmak istedik"