İSTANBUL(ANKA) - Dünya çapında 140'a yakın ülkede muhasebe, denetim, vergi ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunan Deloitte firmasının Türkiye Stratejik Planlama, İş Geliştirme ve Pazarlamadan Sorumlu Ortağı M. Sait Gözüm, Türkiye'nin Ar-Ge alanında ciddi bir potansyele sahip olduğunu belirterek, " Türk mühendis ve teknisyenlerine çok güveniyorum. Hatta Hindistan'daki yazılımcılardan çok daha verimli olduğumuz kanısındayım. Hindistan'ı bırakın geçmeyi, katlarız. Ama onlar bizden ucuz. Biz ise rekabetçilik konusunda daha iyiyiz" dedi.
M. Sait Gözüm, Türkiye'nin teknoloji çağındaki yerini ve "teknoloji üreten" bir ülke olmak için yapması gerekenleri ANKA Review'a anlattı. Türkiye'nin Ar-Ge alanına yeni yeni adım attığını ifade eden Gözüm, kısa zamanda pek çok gence bu konuda destek verildiğini ve bunun meyvelerinin de yavaş yavaş toplanmaya başlandığını söyledi.
Türkiye'de Ar-Ge alanında müthiş bir potansiyel bulunduğunu vurgulayan Gözüm, "Ar-Ge geçmişi biri olarak şunu söyleyebilirimki, Türk mühendis ve teknisyenlerine çok güveniyorum. Hatta Hindistan'daki yazılımcılardan çok daha verimli olduğumuz kanısındayım. Hindistan'ı bırakın geçmeyi, katlarız" dedi.
"TÜRKİYE KALİTESİ VE REKABETÇİLİĞİ İLE ÖN PLANDA"
Hindistan'ın en önemli avantajının düşük maliyetler olduğuna dikkat çeken Gözüm, Türkiye'nin ise kaliteli ve rekabetçi yapısı ile ön plana çıktığını kaydetti. Gözüm, "Hindistan'da eleman geliş gidişleri fazladır, yaptığı iş kalitesi düşüktür. Bütün bunları bir de maaşı ile çarparsan ortalama bir sonuç çıkar. Yazılım konusunda Türkiye'de çok büyük imkan var. Yeterki dünyanın radarına girelim" diye konuştu.
"İSTER LOBİ, İSTER DİASPORA..KÜRESEL AĞA İHTİYACIMIZ VAR"
Gözüm, Türkiye'nin 20 yıl içinde Ar-Ge konusunda önde gelen ülkelerden biri olacağına inandığını dile getirerek, başarının hükümet, sanayi ve üniversite işbirliğinin tam olarak sağlanmasından geçtiğini belirtti. Türkiye'nin uluslararası ölçekte yaşadığı en önemli sıkıntının kritik yerlerde Türkiye'ye omuz verecek insan kaynağı bulunamaması olduğuna işaret eden Gözüm, şunları söyledi:
"Küresel anlamda ciddi bir bağlantı ağı işliyor. Buna ister lobi diyelim ister diaspora diyelim, ne dersek diyelim... Bu ağ yatırım dünyasının yönlendirilmesi için de, teknolojinin geliştirilmesi ile de, politik meselelerde de aynı şekilde işliyor. Dolayısıyla, dünyanın çeşitli yerlerine Türkiye'den beyinlerin gitmesini o kadar hasar verici bulmuyorum. Dünya çapında yapılan tüm anketlerde yetenekli insanın bulunması, elde tutulması ve geliştirilmesi bir numaralı sorun olarak ortaya çıkıyor. Karlılık bile ikinci sırada geliyor."
"DAĞITIM KANALLARI GÜÇLENDİRİLMELİ"
Teknolojik gelişmelerin ve bu alandaki girişimciliğin önünü açmak için bürokratik sınırlamaların da kaldırılması gerektiğini ifade eden Gözüm, teknolojinin dağıtım kanallarının da çok iyi kurulması gerektiğinin altını çizdi. Gözüm, "Bulduğunuz yeni teknolojinin size gerekli nemayı sağlayabilmesi için bu teknolojinin ticari başarıya dönüşmesi lazım. Türkiye'nin kısa gelen bacaklarından biri bu. Burada çok ciddi bir dağıtım teşkilatına ihtiyaç var. Başarı, ancak sizin teknolojinizi yurtdışında pazarlayabilecek yurtdışı bağlantılarının hazırlanması ile mümkün olur" dedi. (ANKA)