ANKARA (İHA) - İngiltere'den deli dana hastalığı taşıyan kan ürünlerinin Türkiye'ye sokulduğu iddialarının ardından, Türkiye'de deli dana hastalığı riskinin değerlendirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar başkanlığında konunun uzmanlarından oluşturulan bir Kurul, bugün toplantı yaptı. Toplantı sonrası Kurul aldığı kararları yazılı olarak kamuoyuna açıkladı.
Sağlık Bakanlığı'ndan Kurul'un kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, deli dana hastalığının çok düşük ihtimalle de olsa teorik olarak kan ve kan ürünleri ile bulaşma riskinin olduğunu, ancak şimdiye kadar kan ve kan ürünleriyle bulaştığı ispat edilmiş hiçbir vakanın olmadığı kaydedildi. İngiltere'den bildirilen iki vakanın da kan transfüzyonuyla bulaştığının kesin olmadığı belirtilen açıklamada, Türkiye'de bugüne kadar deli dana hastalığı görüldüğüne dair bir bildirimin bulunmadığı ifade edildi. Deli dana hastalığının 60 yaş civarındaki insanlarda milyonda bir hızında görülebilen rahatsızlık olduğu belirtilen açıklamada, "İngiltere'den ithal edilen kan ürünleri bu hastalığın kan yoluyla bulaşma ihtimali raporlanmadan önce ülkemize girmiş olup, bu ürünler İngiltere dahil dünyada 12 ülkede kullanılmıştır. 1998 yılından beri İngiliz vatandaşlarının kanı kullanılarak kan ürünü üretilmemektedir. Bu ürünlerin ülkemizde en son kullanıldığı tarih itibarıyla ve deli dana hastalığının inkübasyon süresi göz önüne alındığında ülkemiz açısından pratik olarak herhangi bir vaka beklenmemektedir" denildi.
Ünvar başkanlığındaki Kurul'da, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi'nden Prof. Dr Sabri Kemahlı, Prof. Dr Şükrü Cin, Hacettep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Prof. Dr. Osman Özbece, Prof. Dr İbrahim Haznederoğlu, Prof. Dr. Şemsettin Ustaçelebi, İbn-i Sina Hastanesi'nden Prof. Dr. Önder Arslan, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Türkiz Gürsel, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Mahmut Bayık, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Atilla Yalçın, Refik Saydam Hıfzısıha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Turan Aslan, GATA'dan Yrd. Doç. Albay Eşref Çınar, Türkiye Kızılay Derneği'nden Nurettin Hafızoğlu, Dr. Aydın Aydınlı, Dr. Armağan Aksoy, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Gülsüm Özet, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Uzman Dr. Esra Karakoç, SSK Ankara Eğitim Hastanesi'nden Uzman Dr. Nigar Ertuğrul, İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Ayşe Gürel yer alıyor.