HABER

Türkiye'de erkekler akciğer, kadınlar meme kanseri oluyor

Prof. Dr. Tezer Kutluk, her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığını, bunların 7 milyonun ise hayatını kaybettiğini bildirdi. Prof. Dr. Kutluk Türkiye'de erkeklerde en çok akciğer kanseri, kadınlarda ise en çok meme kanserinin görüldüğünü ifade ederek "Kanserin en önemli nedenlerinden biri tütün. Çocuklarımızı tütünden korumak lazım. Dünyada 1.5 milyar çocuğun 750 milyonu pasif içici konumunda" dedi.

Türkiye'de erkekler akciğer, kadınlar meme kanseri oluyor

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada kanserin bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Dünyada her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığını bildiren Prof. Dr. Kutluk,11 milyonun 7 milyonunun ise kanser nedeniyle yaşamını kaybettiğini belirtti. Prof. Dr. Kutluk, "Bu hızla giderse 2020 yılına doğru her yıl kanser olan sayısı 16-17 milyona ulaşacak. Kanserden ölen sayısı ise 10 milyona ulaşacak" dedi. Gelişmiş ülkelerin korunma, erken tanı ve tedavi ile ilgili daha hazırlıklı olduklarını kaydeden Prof. Dr. Kutluk, "Bu durum gelişmekte olan ülkelerde daha büyük problem. Artış oluyor dediğimiz zaman bu artışın yüzde 60'ı gelişmekte olan ülkelerde olacak" diye konuştu.

DÜNYADA 750 MİLYON ÇOCUK PASİF İÇİCİ

Prof. Dr. Tezer Kutluk, tütünün tüm kanserlerin yüzde 30'undan sorumlu olduğunu belirterek "Her 10 akciğer kanserinin 9'undan tütün sorumlu. Her 5 kanser ölümünün biri, yani tüm kanserlerin yüzde 20'si tütünle ilişkili. Dünyada her yıl 1.5 milyon kişi tütüne bağlı kanserler nedeniyle ölüyor" diye konuştu. Dünyada 1.5 milyar çocuğun 750 milyonu pasif içici durumunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kutluk şunları söyledi:

"Çocuklarımızı tütünden korumak lazım. Dünyada 1.5 milyar çocuğun 750 milyonu pasif içici durumunda. Evlerde, arabalarda, alışveriş merkezlerinde ve daha birçok yerde çocuklar korunaksız. Tütün nedeniyle oluşan Akciğer kanseri dünyada hem erkeklerde hem de kadınlarda sık görülen kanser türleri arasında ikinci sırada. Ancak ölüm nedenlerine bakıldığında ilk sıraya oturuyor. Türkiye'de de tütün tüketimi hızla arttığı için kanser, özellikle Akciğer kanseri, önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'de her iki erkekten biri, kadınlarda ise her 5 kadından biri sigara içiyor. Bu bir felaket ve acil bir durum."

ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA AKCİĞER KANSERİ İLK SIRADA

Türkiye'de erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Tezer Kutluk, kadınlarda ise meme kanserinin ilk sırada yer aldığını belirtti. İkinci sırada ise erkeklerde mide kanseri, kadınlarda ise kalın bağırsak kanserinin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kutluk, "Üçüncü sırada ise erkeklerde mesane, kadınlarda ise mide kanseri yer alıyor. Ancak Türkiye'de erkeklerdeki her 10 kanser ölümünden dördü akciğer kanserinden kaynaklanıyor. Kadınlarda da kanser ölümlerinde akciğer kanseri dördüncü sıraya oturmuş durumda" diye konuştu. Gelişmiş ülkelerde ise en sık görülen kanser türlerinin erkeklerde prostat, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu bildiren Prof. Dr. Kutluk, "Ama her iki cinste de ikinci sırayı akciğer kanseri alıyor. Üçüncü sırayı kalın bağırsak kanserleri alıyor. Ölüm nedenleri arasında ise akciğer kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda birinci sıraya oturuyor" dedi.

TÜM KANSER TÜRLERİNİN YÜZDE 43'ÜNÜ ÖNLEMEK MÜMKÜN

Önleme ve korunma, erken teşhis ve etkin tedavinin içinde yer aldığı kanser kontrolüne ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Bir tütün, iki beslenme ve fiziksel aktivite, üç enfeksiyonla geçen kanserler ile bunların erken teşhisi ve etkin tedavisi kanserden korunmada büyük önem taşıyor" dedi. Gelişmiş ülkelerde yaşam boyu kanser geliştirme riskinin her iki erkekten biri, her üç kadından biri olarak söylenebileceğini kaydeden Prof. Dr. Kutluk, şunları söyledi:

"Dünyada 1 milyar kilolu erişkin, 300 bin obez var. Meme, kalın bağırsak kanseri gibi bazı kanser türlerinde şişmanlığın etkisi önemli. Sadece şişmanlık değil, beslenmenin kanserle ilişkisi gelişmiş ülkelerde yüzde 30, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 20 oranında. Hayvansal yağlardan, alevde ızgara mangal gibi yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor. Sıvı yağları, yeşil yapraklı, bol posalı yiyecekleri tercih ederek fazla kaloriden uzak durmak gerekiyor. Egzersiz de oldukça önemli. Haftada 3 gün orta şiddette egzersiz yeterli olacaktır. Enfeksiyonlarla bulaşan kanserler arasında olan Hepatit B,ve rahim ağzı kanserine karşı ise . aşılanıldığı zaman korunuyorsunuz. Güneş yanıklarından, solaryumlardan korunmamız lazım.

Böyle bir sistem kurarsanız yüzde 43 oranında kanserden korunursunuz. Diğer bir önemli konu ise erken tanı. Özellikle 4 kanser türünde erken tanı çok önemli. Bir tanesi her 8 kadından birini mağdur eden meme kanseri. Bunun için 20'li yaşlardan sonra her ay aynanın karşısında kendi kendine yapılan meme muayenesi ile 40'lı yaşlardan sonra yıllık mamografi meme kanserinin erken teşhis edilmesinde önemli rol üstleniyor. Rahim ağzı kanserinde ise cinsellik başladıktan sonra kadın doğumcularda düzenli taramaların yapılması önem arz ediyor. 50 yaş üstü erkeklerde ise düzenli prostat kanseri taramaları erken teşhis için önemli. Tüm bunlar sağlandığı takdirde kanser tarihin derinliklerine gömülecektir."

(ANKA)

En Çok Aranan Haberler