LONDRA (ANKA)- Kritik bir seçimin eşiğindeki Türkiye'de "hilalin yükseldiği" yorumu yapıldı. Financial Times gazetesi, Türkiye'de "yeni muhafazakar modernite"nin artan ağırlığına dikkat çekerken "Hilal yükseliyor" ifadesini kullandı.
Muhalefetin başarısızlığının AKP'nin olduğundan güçlü görünmesini sağladığını öne süren gazete, "Sayın Erdoğan, popülarizm ve alternatiflerden duyulan hayal kırıklığı dalgasında sörf yapabilir ancak buna hakim olabileceğini henüz göstermiş değil" görüşünü dile getirdi. Financial Times gazetesi, Vincent Boland imzalı "Hilal yükseliyor" başlıklı haber-yorumunda Türkiye'nin hızlı değişen bir toplum olduğunu, Kemalistlerin modernleşmede başarısız kaldığını öne sürdü. Türkiye'de yaşanan göç olayının etkilerine işaret eden gazete, Türkiye'de Kemalizm'in "katı" unsurlarını reddeden yeni bir "muhafazakar modernite"nin ortaya çıktığını yazdı.
Yeni "muhafazakar modernite"nin merkezinin Kayseri olduğunu öne süren gazete, "bu yeni burjuvazinin şaşırtıcı yönü, zenginliğidir" ifadesini kullandı. Bu yeni burjuvazinin, siyasi gücü bulunmadığı için AKP'yi bu gücü elde etme yolu gibi gördüğünü savunan gazete, kökleri açık bir biçimde İslamcı olan AKP'nin ise bürokrasi, yargı, üniversite ve ordudaki elite ulaşabilmek için adapte olmayı mecbur kaldığı görüşünü dile getirdi.
ERDOĞAN TÜRK SİYASETİNİN EN ŞANSLI POLİTİKACISI
İngiliz gazetesi, AKP'nin, aday listelerine daha muhafazakar unsurlarına yer vermeyerek genç profesyonellere yönelmesini, "partinin devlet ile barışmakta olduğu"nun bir işareti olarak nitelendirdi. AKP'nin başarılarının görmezden gelinmeyeceğini kaydeden gazete, buna karşın Başbakan Erdoğan'ın "Türk siyasetinin en şanslı adamı" olduğuna ilişkin kanıtların da bulunduğunu öne sürdü.
Başbakan Erdoğan'ın "şanslı" oluşunu, rakiplerine bağlayan gazete, Erdoğan'ın "laik merkez sağdaki rakipleri"nin inandırıcılığını yitirdiğini belirtti. Ancak Erdoğan için en büyük nimetin, CHP'deki "kemikleşme" olduğunu savunan gazete, CHP'nin kentlerin dışında bir çekiciliğinin bulunmadığını, Erdoğan'ın "popülizmi"ne inandırıcı bir biçimde meydan okuyamadığı görüşünü dile getirdi. Financial Times şu değerlendirmesini yaptı:
"Siyasi analistlere göre, muhalefetin başarısızlığı sadece hükümetin reform sicilinin daha iyi görünmesini sağlamıyor. Aynı zamanda AKP'yi gerçekte olduğundan daha güçlü ve sağlam gösteriyor. Tüm başarılarına rağmen günlük ekonomi işlerinin ehliyetli yönetimi ötesine giden bir Türkiye vizyonu olduğunu henüz göstermiş değil. Sayın Erdoğan, popülarizm ve alternatiflerden duyulan hayal kırıklığı dalgasında sörf yapabilir ancak buna hakim olabileceğini henüz göstermiş değil."