HABER

Türkiye'de öğretmen açığı 306 bin

Türkiye'de öğretmen açığı 306 bin

Türk Eğitim-Sen, Türkiye'de OECD standartlarına göre öğretmen açığının toplam 305.9 bin olduğunu, açığın ilköğretimde 239 bin, ortaöğretimde ise 66.9 bin düzeyinde bulunduğunu bildirdi.

Türk Eğitim-Sen Başkanı Şuayip Özcan, düzenlediği basın toplantısıyla sendikanın geçen eğitim dönemiyle ilgili raporunu açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in 25 bin olarak açıkladığı öğretmen açığını, OECD ülkelerini baz alarak değerlendiren sendikanın raporunda şöyle denildi:

"Türkiye'de OECD standartlarına göre öğretmen açığı ilköğretimde 239 bin, ortaöğretimde ise 66 bin 975'dir. Bu rakamlara çağ nüfusu da eklendiğinde öğretmen açığı ilköğretimde 263 bin 88, ortaöğretimde 112 bin 184 olacaktır."

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da Türkiye ile OECD ülkeleri arasında farklılıklar gösterdiği kaydedilen raporda, Türkiye'de ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 27, ortaöğretimde ise 18 olduğu belirtildi. Söz konusu rakamın OECD ülkelerinde ilköğretimde 16.9, ortaöğretimde 13.3 olduğu ifade edildi. Raporda, Türkiye'de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 20, ortaöğretimde 15 olarak baz alındığında ise toplam öğretmen açığının 177 bin 633 olacağı eklendi. Yine OECD standartlarına göre Türkiye'de ilköğretimdeki derslik açığının 199.3 bin, ortaöğretimdeki derslik açığının ise 41.7 bin olduğu kaydedildi.

LÜKSEMBURG'TA ÖĞRETMEN MAAŞI TÜRKİYE'DEKİNİN 6 KATI

Eğitim çalışanlarının maaşlarının da OECD ülkelerine kıyasla düşük olduğuna dikkat çekilen raporda, bu ülkelerde ilköğretimde göreve yeni başlayan bir öğretmenin yılda 25.7 bin dolar, 15 yıllık bir öğretmen ise yılda 35.9 bin dolar kazandığı ifade edildi. Rapora göre, Almanya'da göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 37.7 bin dolar, 15 yıllık bir öğretmen 46.9 bin dolar alırken Lüksemburg'ta göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 46.3 bin dolar, 15 yıllık öğretmen ise 63.7 bin dolar kazanıyor. Türkiye'de 2007 yılı ücretlerine göre, göreve yeni başlayan bir öğretmenin aile ve çocuk yardımı dahil yılda 9.6 bin dolar aldığı belirtilen raporda, 15 yıllık bir öğretmenin ise 11.4 bin dolar kazandığı kaydedildi.

"HÜKÜMETİN EĞİTİM PROGRAMI TATMİN EDİCİ DEĞİL"

Genel Başkan Özcan, basın toplantısında Hükümetin eğitim programına da değindi Programda pek çok vaatte bulunulduğunu ifade eden Özcan, "Tüm bunlar bütçeden eğitime ayrılan yüzde 10.4'lük pay ile mi gerçekleştirilecek" diye sordu. Özcan, Türk Eğitim-Sen'in taleplerini şöyle sıralandı:

"-Öğretmen açığı, sözleşmeli öğretmen alımı ile giderilmeye çalışılmamalı, tüm sözleşmeli öğretmenler kadroya alınmalıdır. Yıllardır atama bekleyen öğretmenler mağdur edilmemelidir.
-Eğitimde fırsat eşitsizliğinin önüne geçilmelidir.
-Danıştay tarafından iptal edilen yönetici atamalarının doğuracağı sorunların sorumluları hakkında gerekli yasal işlem yapılmalıdır.
-Meslek liselerinin önündeki katsayı engeli ile ilgili somut adım atılmalıdır.
-Eğitim programlarımız milli ve manevi değerlere vurgu yapmalı, Atatürk ilke ve inkılapları kılavuzumuz olmalıdır.
-YÖK yasası yeniden düzenlenmelidir. Üniversitelerde kalite artırılmalı, üniversitelerde yardımcı doçent ve altındaki akademik kadroya iş güvencesi sağlanmalıdır.
-Eğitime-öğretime hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına 1 maaş tutarında ödenmelidir."

ANKA

En Çok Aranan Haberler