Türkiye'de en önemli 3. ölüm nedeni olan saptanan KOAH nedeniyle dünyada her yıl üç milyon kişi hayatını kaybediyor.
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hakan Günen, hastalıktan korunma, tanı ve tedavi hakkında farkındalığın artırılması amacıyla tüm dünyada son yedi yıldır Kasım ayının 3. Çarşamba günü etkinlikler "Dünya KOAH Günü" etkinlikleri düzenlendiğini belirtti.
DSÖ verilerine göre, "Koroner kalp hastalığı, serebrovasküler hastalıklar ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından sonra, HIV/AIDS ile birlikte dördüncü ölüm nedeni olarak tahmin edilmektedir" diye özetlediği KOAH'ın ölümcül seyreden ancak önlenebilir bir hastalık olduğuna işaret eden Günen, "Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın 2004 yılı raporunda KOAH, ülkemizdeki en önemli 3. ölüm nedeni olarak saptanmıştır" bilgisini aktardı. Günen, şunları kaydetti:
"Her yıl çok sayıda insan KOAH'a bağlı sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. KOAH'ın görülme sıklığının, dünya genelinde 40 yaş üstü nüfusta yüzde 10 civarında olduğu ve tüm dünyada 200-300 milyon KOAH hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile hayatını kaybederken, ülkemizde bu sayının 25-30 bin civarında olduğu öngörülmektedir."
-EN ÖNEMLİ NEDENİ SİGARA-
Günen, KOAH'ın uzun süre zararlı gaz, toz ve dumanlar, özellikle sigara dumanıyla karşılaşma sonucu ortaya çıktığına işaretle, "KOAH'ın en önemli nedeni sigaradır. Diğer önemli nedenler arasında iş yerinde ve çevresel olarak toksik gaz ve tozlar solunması ile ısınma veya yemek pişirme amacı ile her türlü organik artığın iyice izole edilmeden yakılması sayılabilir. Erken çocukluk çağında geçirilen solunum sistemi enfeksiyonları da erişkinlik çağında akciğer işlevlerinde azalma ve solunum semptomlarında artışla ilişkilidir." uyarısında bulundu.
KOAH ile mücadelede en önemli aşamanın sigara içme oranlarının azaltılması olduğunun altını çizen Günen, sigara içenler başta olmak üzere risk altındaki kişilerde 40 yaşından sonra ortaya çıkan öksürük, balgam çıkartma ve nefes darlığı gibi şikayetleri olanların KOAH yönünden araştırılması gerektiğini bildirdi.
-ASTIMLA KARIŞTIRMAYIN-
Günen, KOAH ve astımın kronik obstrüktif hava yolu hastalığı olduğunu, benzer bulguları bulunduğu ve bir kişide nadiren de olsa her ikisinin birden görülebildiğini anlatırken, KOAH ve astımın birbirine karıştırılmaması gerektiğini ifade ederek, şu uyarıyı yaptı:
"Hem astımda hem de KOAH'ta akciğerlerde iltihap olmakla birlikte, altta yatan bu iltihabın özellikleri çok farklıdır ve tedaviye çok farklı yanıtlar verilmesine yol açar. Astımda hava akımı sınırlanması sıklıkla ya kendiliğinden ya da tedaviyle bütünüyle düzelebilir. KOAH'ta ise hiçbir zaman tamamen geçmez ve zararlı maddelere maruz kalma durumunda genellikle ilerler."