ANDY-AR'ın Star için yaptığı "Cemaatler Gerçeği" araştırması genel geçer doğrulara dayanan yargıları kökten değiştiriyor. Toplumun cemaatlerle barışık olduğunu gözler önüne seren "Türk toplumunda cemaat algısı-Mart 2011" araştırmasının ikinci bölümünde, etnik ve dini gruplara mensup kişilerle komşuluk ilişkilerinde, çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.
Atatürkçü ve Laik kimlik yüzde 27,7 ile birinci sırada çıktı. Yüzde 25,2 ile Milliyetçi- Muhafazakar, yüzde 20,9 ile Dindar- Muhafazakar oranlarının toplamı yüzde 46,1'i oluşturdu. Toplumun yüzde 7'si kedisini "Demokrat-Sosyal demokrat", yüzde 5,8'i "Liberal - özgürlükçü", yüzde 2,3'ü "Marksist -sosyalist" olarak tanımladı.
BDP seçmeni birçok konuda CHP ile benzer tutum sergilerken 'içki içenler' konusunda AK Parti ile MHP seçmenine yakın bir tavır göstermesi dikkat çekiyor.
Üniversite mezunlarının içki içen, ateist, yahudi veya ermenilere komşu olma konusunda diğer eğitim düzeyine göre 'daha az çekingen' iken 'Çingene ve eşcinseller' konusunda diğer eğitim düzeyine sahip olanlarla benzer düzeyde bir isteksizlik gösterdiği görülüyor.
Araştırmayı yapan uzmanlar bu tabloyu şu sözlerle değerlendi: "Politik gündemde çatışmalı olarak öne sürülen başörtüsü, Kürt, dindarlık, Alevilik gibi kimlikler konusunda sosyolojik düzeyde komşuluk sorunu görünmüyor. Komşu olma konusunda isteksizliğin en az yoğunlaştığı beş grup başörtülü veya başörtüsüz kadınlar, dindar Sünniler, Aleviler ve Kürtlerdir. Başka bir deyişle, toplumda en fazla bunlardan biriyle komşu olma konusunda olumlu eğilim bulunuyor."
Toplumsal hayat ile ilgili sorulan "hangisini düzenli olarak yapıyorsunuz" sorusuna en çarpıcı yanıt namaz ve içki konularında verildi. Beş vakit namaz kılanların oranı yüzde 27,5 iken, Cuma namazı kılanların oranı ise yüzde 33.9, ramazanda oruç tutanların oranı yüzde 64,7 oldu. İçki konusunda yüzde 57,6 "pek içmem" yanıtını verdi.
Eşcinsellerle komşu olmak istemeyenlerin oranı ise AK Parti yüzde 68,2, CHP yüzde 43,3, MHP yüzde 67,4, BDP ise yüzde 46,5 olarak gerçekleşti.
Araştırma grbu sonuçlardan Atatürkçü ve Marksistlerin eşcinsel komşu istemediğini belirterek şu yorumu yapıyor: "İçki içenleri komşu olarak istemeyenlerin oranı en fazla muhafazakar-dindar kesimde yoğumlaşması anlaşılır bir durumdur. Ancak içki içenlere karşı Atatürkçü-laik, liberal-özgürlükçü, demokrat ile Marksist-sosyalist kimliğine sahip olanlar tarafından da istenmiyor olması ilginç bir bulgudur."
"Herhangi bir gruba girmek veya çevreye girmek size ne kazandırır" sorusuna katılımcıların yüzde 26,9'u "İnsana aidiyet ve kimlik kazandırır", yüzde 23'ü "yalnızlık duygusu giderir", yüzde 22'si "Başkasıyla paylaşma güdüsünü geliştirir" yüzde 16,3"insanı ortak amaçlara sevkeder" yüzde 3,9'u "insanın özgürlüğünü yok eder" cevabı verdi.
Araştırmaya göre 'Cemaate biraz yakınlığım var' ya da 'Herhangi bir cemaate mensubum' diyenlerin toplamı yüze 16. Araştırmacılar bu durumu şöyle yorumluyor: Bu oran 75 milyonluk türkiye'de 12 milyonluk bir nüfusa tekabül ediyor. Bu sayı ağırlıklı olarak Nur Cemaati'nde yoğunlaşmaktadır. Cemaat n üyelerinin yüzde 25'i Fethullah Gülen, yüzde 20'si de Nur Cemaati'ne bağlıdır.
Adını en fazla duyduğunuz cemaat hangisi, sorusuna 'Gülen Cemaati' cevabını verenlerin oranı yüzde 30.1 oldu. Bunu yüzde 19 ile Süleymancılar , yüzde 17.3 ile Nur Cemaati, yüzde 5.9 ile Nakşibendiler, yüzde 2.8 İsmail Ağa Cemaati ve yüzde 2.4 oranıyla Cübbeli Ahmet Hoca izledi.
Adını bildiğiniz bir cemaat lideri var mı, sorusuna katılımcıların yüzde 60.6'sı Fethullah Gülen derken yüzde 7.4 Mahmut Efendi ve yüzde 1.5 da Cübbeli Ahmet Hoca çıktı.
Araştırmaya katılanlara cemaaqtlerin hangi alanlarda başarılı olup olmadığı soruldu. Katılımcıların yüzde 37. 8'i dershane ve okul faaliyetlerinde cevabını verdi. Din hizmetleri cevabını verenlerin oranı ise yüzde 27.2, Sosyal yardım hizmetleri cevabını verenlerin oranı ise 12.3 oldu. Hiçbir şeyde başarılı bulmuyorum diyenlerin oranı ise yüzde 8.9 oldu.
Çok tartışılan cemaatlerin işlevine ilişkin olarak da Bir cemaate girişinizde en fazla ne etkili oluyor, sorusuna katılımcıların yüzde 18'i dini ve manevi ihtiyaçlar, yüzde 8.2 aile ve arkadaşlarımın etkisi, yüzde 6.6 ile cemaatte samimi arkadaşlık, yüzde 5.7 ile yalnızlık problemini aşma isteği, yüzde 3.7 ile cemaatte paylaşma duygusu, yüzde 1.7 ise cemaatin başarılı hizmetlerini gerekçe gösterdi.
Araştırma soruları "Mason/Lions/Rotary kulüpleri, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi topluluklar da cemaat sayılabilir mi" sorusuna yüzde 27,4 "evet sayılabilir", yüzde 26,1 "fikrim yok" ve yüzde 46,4 "hayır sayılmaz" yanıtını verdi. Araştırmacılar konuyla ilgili yorumlarında, "Dini amaçların dışındaki herhangi bir amaçla bir araya gelenlerin de cemaat oluşturup oluşturmadığını sorgulamak üzere, mason, lions, rotarty kulüpleri ile Atatürkçü Düşünce Derneği veya Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi seküler karakterli kuruluşların da bir nevi cemaat sayılıp sayılmayacağı sorgulanmıştır. Araştırmada yer alanların yüzde 27'si bunların da cemaat olarak algılanabileceğini belirtmiştir" dedi. Araştırmada cemaatlere hiçbir parti seçmenin uzak kalmadığı görülürken sanıldığının aksine AK Parti tabanının yüzde 72,2'lik oranının kendini bir cemaat yakın hissetmediği ortaya çıktı.
Copyright © MYNET A.Ş. Telif Hakları MYNET A.Ş.'ye Aittir.
Okuyucu Yorumları 0 yorum