AGİT'in medya özgürlüğü temsilcisi, Türk yetkililerin bir dizi internet sitesine getirdikleri son engellemeleri kaldırması çağrısında bulundu.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı temsilcisi ayrıca Ankara'nın bu konuda acilen bir yasal düzenlemeye ihtiyacı olduğunu da söyledi.
Temsilci Dunja Mijatovic, Türkiye'de Youtube sitesine ve Google tarafından verilen diğer hizmetlere erişimin yeniden sağlanması gerektiğini söyledi.
Mijatovic, internet yasası olarak da bilinen 5651 sayılı kanunun da ifade özgürlüğü konusundaki uluslararası standartlar ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu'na bir mektup gönderen AGİT temsilcisi, Haziran ayı başında başlatılan engellemelerden duydukları kaygıyı ifade etti.
'Vergi anlaşmazlığı gerekçe olamaz' Temsilci Mijatoviç, erişim kısıtlamalarının Türkiye vatandaşlarının küresel bilgi toplumunun bir parçası olmasını engellediğini söylüyor.
Örgüt temsilcisi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Youtube ve Google hizmetlerine ait onlarca IP adresine erişim yasağı uygulanma kararını endişe ile izlediklerini söyledi.
Mijatoviç, erişimi engellenen ya da bir süredir güçlükle erişilebilen hizmetler arasında Google'a ait Analytics (site istatistikleri) ve Translate (çeviri) gibi popüler bazı sitelerin de bulunduğunu söyledi.
Ulaştırma Bakanlığı ve Google arasında henüz çözüme kavuşmamış bir vergi anlaşmazlığı bulunduğunu hatırlatan AGİT sözcüsü, Türkiye'deki internet yasasının vergi anlaşmazlıklarını bir internet sitesini engelleme gerekçesi olarak belirtmediğine dikkat çekiyor.
Engellenen site sayısı 5,000'i aştı AGİT temsilcisi Türkiye'de son iki yılda 5 binden fazla internet sitesine erişimin engellendiğini de söyledi.
Ocak ayında açıklanan bir AGİT raporunda bu sayı yaklaşık 3,700 olarak verilmişti.
TİB, Türkiye'de kaç siteye erişimin engellendiğine dair istatistikleri daha önce düzenli olarak kendisi yayımlıyordu.
Ancak daha sonra bu açıklamalar askıya alındı.
Bilgi Üniversitesi'nde görevli iki akademisyen, bilgi edinme hakkı kapsamında TİB'den bu konudaki resmi verileri elde edemeyince, Nisan ayında bu kuruluşa karşı dava açmıştı.