Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yaşayan Nihat Alan, hurda haldeki motosikletini yenileyerek muhteşem bir çalışmaya imza atmış. Restorasyon hakkında sorular yöneltiğimiz Alan, tüm süreçleri detaylarıyla anlattı.
(Milliyet)
Motosikletlere olan tutkunuz ne zaman başladı?
İlkokul 3'üncü Sınıfa giderken amcamın motosikleti vardı, arada arkasına bindirip tur attırırdı. 12 yaşıma geldiğimde yavaş yavaş içimdeki motosiklet kullanma arzusu engellenemez bir hal almıştı. Bu isteğimi amcama söylediğimde karşı çıkmadı ama bir de şart koştu; 'ben arkada olacağım sen direksiyonda demişti.'
Birkaç ay öyle devam ettim sonra artık amcam devamlı 'artçı' olmak zorunda kaldı. Motosikleti ben kullandım.İlk motosikletimi 1967 yılında aldım ve o gün bu gündür birkaç defa kaza yapmama rağmen bu tutkudan vazgeçemedim.
Hobiniz hurda eşyaları yeniden restore etmek mi yoksa motosikletlere özel bir durum mu?
Bundan 3 yıl önceydi bir kamyon motosikletimin üzerinden geçip ezdi, herkes bu adam olmaz hurdaya ver diyordu. Apartmanımızın altında boyacı ve kaportacı olduğu için yıllarca onlarla içli dışlı olup yardım ettim elim bu işlere yatkın olduğu için kendime güvenim tamdı motosikleti toplayıp traktörle sanayide tanıdığım Tekin ustanın iş yerine götürüp durumu izah ettim oda sağ olsun burası senin istediğin kadar çalış deyince işe koyuldum ve ilk motorumu bu şekilde yapıp ortaya çıkarınca kendime güvenim geldi.
Artık bu bir hobi oldu nerde bir hurda görsem onu ayağa kaldırıp yürütmek arkadaşların övgüsünü almak güzel bir duyguydu.En son restorasyonunu yaptığım 1952 model motosiklette bize torbalar içinde geldi bize derken Veysel ustadan bahsetmeden geçemem motor ve tesisat işi de onun eseridir.Motorun hali içler acısıydı helede kumlama işinden sonra ben bile tereddüte düştüm çünkü her taraf çürük ve pas içindeydi neyse ki azmin elinden bir şey kurtulmayacağını bir daha ispat etme fırsatı doğdu ve bir buçuk ay içinde motoru tamamlayıp teslim ettik.
Restorasyon yaparken neler hissediyorsunuz?
Restorasyon esnasında hep kafamda bir ileriki safhayı canlandırarak çalışırım bütün dikkatim hatların düzgün ve hatasız olması içindir. Kaportada olmaz bu denilen parçaları düzeltip yırtıkları kaynatıp ortaya çıkardıkça, zevklerin en güzelini yaşarım. Boya en dikkat edilmesi gereken konu her şeyin ayıbını örtecektir zemin dikkatle hazırlanması ayrı bir özen ister. Bunları fazla para hırsı olmadan birazda zevk için yapınca insan ortaya çıkan eserden büyük onur duyuyor.
Bir an önce tamir edip gezmek mi? Tamirat işlemi mi daha keyifli?
Benim için önemli olan tamir ve onarım esnasında aldığım zevk daha önemli bir heykeltıraş nasıl eseri bitince eserinin karşısına geçip seyrederek keyifleniyorsa bende o güzel duyguları yaşamaktan hoşlanıyorum. Gezme faslı en sona kalıyor.
Bütün bu yenileme işlemi ortalama ne kadar zamanınızı alıyor?
Bu motosikletin durumuna göre değişiyor 50-60 yaşında eğer çok yıpranmış vede yorgunsa bu iki ayı buluyor. Yıpranmamış sadece kazalı yada boya, nikelaj yapılacaksa bir ayda bitiyor.