Türkiye'nin, Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonrası, bir İsrail askeri uçağına hava sahasından geçiş izni vermediği ortaya çıktı.
Bu yöndeki bilgi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da doğrulandı.
Erdoğan da G20 Zirvesi için gittiği Kanada'nın Toronto kentinde düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin, "Yasağımız var" ifadesini açmasını istemesi ve bunun genel bir yasak mı yoksa son olayların ardından İsrail'e yönelik bir tavır mı olduğunu sorması üzerine, "Hayır, bu olaylardan sonra olan bir şey. Bu açıklandı zaten." yanıtını verdi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili de BBC'ye yaptığı açıklamada, İsrail asker uçaklarının hava sahası yasağının, yürürlükteki resmi politika olduğunu söyledi.
Ancak aynı yetkili, İsrail askeri uçaklarının bundan sonra Türkiye hava sahasını kullanıp kullanamayacaklarının duruma göre değerlendirileceğini de belirtti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden ise şu ana kadar konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
Yediot Ahronot'un haberi doğrulandı İsrail'de yayınlanan Yediot Ahronot gazetesi dünkü haberinde, Türkiye'nin, Polonya'nın Auschwitz kentindeki anma törenlerine giden 100 kadar askeri taşıyan kargo uçağına hava sahasını kullanma izni vermediğini bildirmişti.
Türkiye'nin, İsrail askeri uçağına hava sahasından geçiş izni vermemesi, Gazze'ye yardım götürme amacıyla yola çıkan Mavi Marmara adlı gemiye yapılan baskına misilleme olarak görülüyor.
31 Mayıs'ta, İsrail askerlerince düzenlenen baskında Türkiye vatandaşı (Biri aynı zamanda ABD vatandaşı) 9 kişi hayatını kaybetmişti.
İsrail, askerlerinin gemide saldırıya uğradığını ve kendilerini savunmak amacıyla ateş açtıklarını ileri sürmüştü.
Ancak gemide bulunan aktivistler bu iddiayı yalanlıyordu.