HABER

Türkiye'nin ilk simülatör ihracatı

ANKARA (İHA) - Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ortalama ton fiyatı 400-500 dolar seviyesinde olan Türk ihracatının, ton fiyatı 2-3 milyon dolara tekabül eden yüksek teknoloji ürünlerine geçiş ile birlikte yeni bir yapıya kavuşacağını söyledi.

Bakan Tüzmen, Havelsan tarafından Güney Kore'ye ihraç edilen ilk simülatörün uçağa yükleme törenine katıldı. Esenboğa Havaalanı'nda düzenlenen törende konuşan Bakan Tüzmen, Havelsan tarafından gerçekleştirilen CN-235 Uçağı Tam Uçuş Simülatörü'nün Güney Kore'ye ihraç edilmesinin, Türk firmalarının ileri teknoloji ürünü mal ihracatı vizyonunu ortaya koyduğunu söyledi. Türk ihracatının bu aşamadan sonraki hedefinin ileri teknoloji ürünü ve katma değeri yüksek ürünlerin toplam ihracat içindeki payını artırmak olduğunu vurgulayan Tüzmen, söz konusu hedefin sadece savunma sanayi için değil, tekstilden kimyasallara kadar tüm sektörler için ortaya konduğunu dile getirdi. Havelsan'ın hazırlamış olduğu uçuş simülatörünün, dünya genelinde Türk mühendis ve teknisyenine duyulan güvenin ulaştığı boyutun da bir göstergesi sayılabileceğini belirten Tüzmen, CN-235 Simülatörü gibi özgün tasarım ürünü, ileri teknoloji içeren projelerin sayısının artması gerektiğini belirtti. Tüzmen, CN-235 simülatörünün bir uçuş simülatörü olarak kendi sınıfının en üstün özelliklerine sahip ve Federal Aviation Administration (SAA) D Serisi standardında olduğunu anımsattı. Simülatörle birlikte Havelsan'ın Güney Kore Hava Kuvvetleri'ne teknoloji transferi de yapacağını kaydeden Bakan Tüzmen, "Sadece üreten değil, aynı zamanda tasarlayan bir sanayi yapısına ulaşmalıyız" dedi.

Projeye Havelsan dışında başka yerli firmaların da katkı sağladığını ifade eden Tüzmen, TAI'nin söz konusu simülatörün kokpitini ürettiğini söyledi. Tüzmen, 30 milyon dolar bedelli simülatörün yerli simülatörde yerli katkının yüzde 45 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Simülatörün bu akşam Güney Kore'nin Pusan şehrine yola çıkacağını, oradaki Türk mühendisler ve teknisyenlerce kurularak çalışır vaziyette Güney Koreli yetkililere teslim edileceğini belirtti. Tüzmen, Türkiye'nin yüksek teknoloji ihraç eden Güney Kore'ye yüksek teknoloji ihraç eder hale geldiğinin altını çizdi.

Bakan Tüzmen, daha sonra Havelsan yetkilileriyle birlikte temsili olarak kurdele kesti. Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Kemal Yılmaz günün anısına Tüzmen'e bir plaket sundu.
Törenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye'nin ilk simülatörünün ihracatı nedeniyle düzenlenen törene katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. Söz konusu ihracatın, Türk ihracatında yeni bir çığır açacağına inandığını vurgulayan Tüzmen, Türkiye'nin ortalama ton fiyatı 400-500 dolar olan ürünlerden ortalama ton fiyatı 2-3 milyon dolar olan ürünlere geçiş yapmakta olduğunu bildirdi.

Öte yandan, Havelsan'ın ihracatını gerçekleştirdiği CN-235 Uçağı Tam Uçuş Simülatörü'nün dünyada Türk Hava Kuvvetleri'nin yanı sıra sadece Endonezya ve İspanya'da bulunduğu belirtildi. Havelsan'ın Güney Kore'ye yapmış olduğu ihracatın ardından CN-235 uçağı Tam Uçuş Simülatörüne sahip ülke sayısı 4'e çıktı. Simülatörün 30 milyon dolar değerinde ve 15 ton ağırlığında olduğu ifade edildi. Simülatör Antonov 124-100 kargo uçağıyla yaklaşık 1 milyon dolar bedelle Güney Kore'ye taşınacak.

En Çok Aranan Haberler