MUĞLA (İHA) - Türkiye'nin ilk ve tek doğa tarihi müzesinin yer aldığı Muğla Müze Müdürlüğü'ndeki "Trolian Park/Doğa Tarihi Müzesi"nin ziyaretçi sayısının, diğer müzelere oranla çok düşük olması yetkilileri harekete geçirdi.
5-9 milyon yıllık hayvan fosillerinin sergilendiği müzeye özellikle kış aylarında iki günde bir ziyaretçi geldiği öğrenildi. İlgisizlikten yakınan Muğla Müze Müdürü Şevki Bardakçı, seyahat acentelerinin yanında Bodrum, Marmaris ve Fethiye'deki sektör temsilcileriyle temasa geçtiğini söyleyerek, "Tarih ve kültürümüzün tanıtılması için turizm yöneticileri ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapıp müzede etkinlikler düzenleyecek ve ilginin artmasını sağlayacağız. Burası da Bodrum Müzesi gibi bir marka olacak" dedi.
Son 2 yıldır 2 milyonun üzerinde yabancı turistin geldiği Muğla'da müzeyi 500 kişi ziyaret etmesi Bardakçı'yı isyan ettirdi. Turizmin cennet köşesi Muğla Müzesi'ni ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının yok denecek kadar az olması, müze yetkilileri ve valiliği de harekete geçirdi. 2003 yılının ocak ayında sadece 13 kişinin ziyaret ettiği müzeyi 2005 yılının ocak ayında 53 kişi gezdi. 2003 yılının ilk 5 ayında müzeyi ziyaret eden turist sayısı, 142 iken bu yıl bu rakam 539'a ulaştı. Rakamlar, 'Muğla Müzesi Muğla'daki öğrenciler tarafından da mı gezilmiyor?' sorusunu gündeme taşırken, Bardakçı, 'tarihi aksiyonlarla' ilginin artırılacağını kaydetti.
"MÜZENİN DAHA İYİ TANITILMASINI SAĞLAYACAĞIZ" Türkiye'de ilk kez Muğla'da bir tarihi cezaevi restore edilerek kültür merkezine dönüştürülürken, yaşanan heyecan o merkezin içinde Türkiye'nin ilk 'Doğa Tarihi Müzesi'nin 1994 yılında hizmete açılmasıyla artarak sürmüş ve zaman içinde merkezin içinde bir 'Arkeoloji' ve bir de 'Etnografya' müzesi açılmıştı. Halen Muğla Müzesi'nin 'Doğa Tarihi' salonunda 1992 yılında Özlüce Köyü'nde yapılan antropoloji kazılarında ortaya çıkartılan fil ve gergedan fosilleri sergilenirken 'Arkeoloji' bölümünde Stratonikeia (Yatağan-Eskihisar), Lagina (Yatağan-Turgut) ve Geova (Gökova-Akyaka) antik kentlerinden çıkan arkeolojik buluntular; 'Etnografya' bölümünde de Muğla ve yöresinin geçmiş dönemlere ait giyim, kuşam ve kullanım eşyaları sergileniyor.
Yılda 2.5 milyona yakın turistin ziyaret ettiği Muğla'da yılın ilk 5 ayında Bodrum Müzesi'ni 45 bin 381, Marmaris Müzesi'ni 16 bin 752; buna karşılık Muğla Müzesi'ni ise sadece 539 kişinin ziyaret ettiğini belirten Şevki Bardakçı, müzenin daha iyi tanıtımı için Bodrum, Marmaris ve Fethiye'deki turizm sektör temsilcileriyle sık sık toplantılar yaparak, uluslararası fuarlarda Trolian Park, Etnografya ve Gladyatör salonu bölümlerinin ön plana çıkarılacağını belirtti.
Konuya dair bilgi veren Muğla Valisi Hüseyin Aksoy ise, "Türkiye'nin en önemli kültürel ve tarihi varlıklarının bulunduğu müzenin geçmiş dönemlerde yeteri kadar tanıtılmaması nedeniyle ilimize gelen birçok turistin, böyle bir müzenin varlığından dahi haberdar olmadan ülkelerine döndüğünü anladık. Bu nedenle son 2 yıl içinde hazırladığımız kitapçık, CD ve broşürlerin yanı sıra müzede düzenlediğimiz etkinliklerle müzeyi çok iyi tanıtıp ziyaretçi sayısını arttırmayı amaçladık. Muğla Müzesi Müdürlüğü'nce geçen yıl içinde başlatılan ve hala sürdürülen eğitim programıyla, öğrenim çağındaki çocuklarla diğer vatandaşlarla kültür ve tabiat varlıklarımızın korunması, tarihi eser kaçakçılığının önlenmesi ve müzeleri gezme alışkanlığının kazandırılması amaçlanmıştı. Bu yıldan itibaren seyahat acenteleri, tur operatörleri ve otelcilerle birlikte yaptığımız çalışmayla ilimize gelen ve turlara katılan turistleri müzede düzenleyeceğimiz etkinliklere davet edip müzenin daha iyi tanıtılmasını sağlayacağız" dedi.