TÜBİTAK, İstanbul (İÜ) ve Uludağ üniversiteleri iş birliğinde yürütülen ''Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması'' projesi kapsamında doğan buzağılara ''Ece'' ve ''Ecem'' isimleri verildi.
Proje kapsamında, beş yaşındaki boz ırk dişinin doku parçasından TÜBİTAK, Marmara Araştırma Merkezi, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünde üretilen embriyonun, İÜ'deki taşıyıcı anneye aktarılması sonucu klonlanan dişi yavru buzağılar, İÜ Veteriner Fakültesi Döllenme ve Suni Tohumlama Bölümünde dünyaya geldi.
Proje ve doğum hakkında AA muhabirine bilgi veren proje yöneticisi TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Başuzmanı Doç. Dr. Sezen Arat, İkiz buzağıların, 20'şer kilogram olarak doğduklarını ve çok sağlıklı olduklarını belirterek, ''Aslında iki embriyo transfer etmiştik alıcıya. Gebelik kontrollerinde bir tanesini fark etmiştik. İkiz olması bizim içinde sürpriz oldu. Genelde ikiz klonlarda sorunlar olabiliyor. Ama bizim ikizlerimiz çok hareketliler'' diye konuştu.
Taşıyıcı annelerin, tamamen farklı ırklardan olduğunu kaydeden Doç. Dr. Arat, şöyle konuştu:
''Türkiye klonlama çalışmalarında dünyada başarıyı yakalamış durumda. Zaten klonlamada başarı binde 5 ile yüzde 10 arasındadır. Bizim bu çalışmadaki başarımız ise yüzde 12,5. Klon hayvanların sağlıklı olması çok önemli. Çünkü doğan klonların bir kısmı kısa bir süre sonra hayatını kaybedebilir. Klonlama yöntemiyle iki tane daha buzağı doğacak. Onların doğumu, Şubat veya Mart gibi. Proje kapsamında amacımız, tek erkek klon buzağı Efe ile dişi buzağıları çiftleştirerek, yavru almak. Çünkü projenin ana hedefi, nesillerinin tükenmesi halinde Anadolu yerli sığırlarını, klonlama teknolojisiyle geri getirip getirmeyeceğimizi görmekti. Bundan sonraki çalışmamız Efe'yi dişi buzağılarla çiftleştirip normal yavru elde edebilmek. Ancak bu çalışma bir veya iki yıl sonra olabilecek.''