Turkiyenin Kultur Hazineleri Haberleri

İznik’te yarım asırdır traktörlere hayat veriyor

İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi çerçevesinde 26.belgeselinde İznik’te yarım asırdır traktör ustalığı yapan 65 yaşındaki Mehmet Eren’in hayatını ve mesleğini ele aldı.

Yurthaber 2023-03-13 10:46:18

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının Karadeniz hazineleri tırı Sakarya'ya geldi

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının "Karadeniz hazineleri" tırı Sakarya'ya geldi

Yurthaber 2022-06-08 17:20:33

İstanbul'un Hazineleri sergisinin galası yarın gerçekleştirilecek

"İstanbul'un Hazineleri" sergisinin galası yarın gerçekleştirilecek

Yurthaber 2022-03-26 11:19:33

Zeytin hasatlarındaki yeni yardımcınız olacak en iyi zeytin silkme makineleri

Sayısız faydası bulunan zeytin, Akdeniz ikliminin eşsiz hazineleri arasında. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu meyve; yağ yapımında, kozmetik sektöründe ve temizlik ürünlerinde kullanılıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte zeytin hasadı da kolaylaşıyor. Zeytin silkme aleti olarak bilinen makineler ile zeytin hasadı gerçekleştiriliyor. Peki, bu makineler nasıl kullanıyor ve en iyisi hangisi? işte merak edilen zeytin silkme makinesi markaları!

Haber 2022-02-18 12:49:19

Saç teli inceliğinde altın ve gümüşü örüyor: 100 kilo altından daha kıymetli!

Saf altın ve saf gümüşten elde edilen tellerle örgüler yapılarak gerçekleştirilen ‘kazaziye’ ustası Hasan Tabakoğlu ‘Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri Ödülü’ne layık görüldü. Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan kazaziye ustası, mesleğinin inceliklerini anlatırken, “Bu ödül benim için 100 kilo altından daha kıymetli” dedi.

Finans 20-01-22 10:50

Baston ustası Yaşayan İnsan Hazineleri ödülünü kazanmanın gururunu yaşıyor

Baston ustası "Yaşayan İnsan Hazineleri" ödülünü kazanmanın gururunu yaşıyor

Yurthaber 12-01-22 21:00

Dünya kenti Ani'nin yer altı tarihinin ortaya çıkarılması için 4 noktada kazı yapılıyor

Kars'taki Ani Örenyeri'nde yer altındaki kültür hazinelerinin ortaya çıkarılması için 4 farklı noktada yürütülen kazı çalışmalarında 12 farklı üniversiteden sanat tarihçisi, arkeolog, mimar ve restoratörler görev alıyor - Kazı başkanı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Arslan: - "Kazı çalışmaları titizlikle devam ediyor. Kazı alanlarından elde edilen kültür hazineleri ve bulgular Ani'deki kazı evimizde bilim insanları öncülüğünde restore edilerek müze envanterine kazandırılıyor"

Yurthaber 07-08-21 11:09

Tarihi eser olduğundan habersiz bir şekilde uzun yıllardır ev eşyası olarak kullanılan 5 hazine!

Eşyaları satın alırken bazıları o nesnenin tarihsel geçmişini araştırmayı tercih etmiyor. Bu nedenle günümüze kadar pek çok tarihi eser şemsiye standı, saksı ve televizyon sehpası gibi amaçlara hizmet etmiş. Sizler için milyonlarca dolar değerindeki bu hazineleri araştırdık.

Trend 14-05-21 11:28

Başkan Akman’dan ‘Yaşlılara Saygı Haftası’ mesajı

Van’ın Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, deneyim ve tecrübelerinden yararlandıkları, toplumun örf, adet ve kültür değerlerini yarınlara taşımayı sağlayan yaşlıların toplumsal hayatın en kıymetli hazineleri olduğunu söyledi.18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan ‘Yaşlılara Saygı Haftası’ nedeniyle bir mesaj yayımlayan Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, yaşlıların her zaman yanı başlarındaki rehberleri olduğunu belirtti.

Yurthaber 23-03-21 10:34

Çınar, ‘kayısı çiçeği şenliği’ misafirleriyle bir araya geldi

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Türkiye’nin dört bir tarafından gelerek üç gün süren Malatya gezi programına katılan ‘Kayısı Çiçeği Şenliği’ konuklarıyla Yeşilyurt Kent Konseyi tarafından düzenlen sohbet toplantısında fikir alış verişinde bulundu.‘Kayısı Çiçeği Şenliği’ için Malatya’ya gelen yemek uzmanları, şefler, gezginler ve gurmeler, Yeşilyurt’un tarihsel kimliği, kültürel hazineleri, vegan ve vejeteryan yemeklerinin tanıtımı için önemli yatırımları gerçeğe dönüştüren Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın gayretlerini takdirle karşıladıklarını söylediler.Yeşilyurt’ta çok güzel ağırlandıklarını ifade eden konuklar, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın gerek bölgenin kültürü ve yemeklerinin tanıtımı için ortaya koyduğu vizyonel yaklaşımı, gerekse de samimi ve içten yaklaşımlarıyla Yeşilyurt’un turizm potansiyelini hareketlendirecek ciddi çalışmalar yürüttüğünü söylediler.Bir davetlinin yapılan yatırımları çok beğendiğini ifade ederek, “ Başka şehirlerden gelip size oy kullanabiliyor muyuz” şeklinde bir sorusuna Başkan Çınar, “Sizi Yeşilyurt’lu yaparız” cevabını verdi.

Yurthaber 22-03-21 12:19

Yeşilyurt Belediyesi tekstil müzesi ile ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor

Ahmet Çalık Tekstil Müzesinin Yeşilyurt un tarihine, kültürüne ve toplumsal yaşamına önemli katkılar sağlayacak özel bir mekan olduğunu ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, sosyal dokuya değer katacak şekilde iç ve dış tasarımı yapılan müzenin bölge turizminin hareketlenmesine yönelik hayata geçirdikleri yatırımlara farklı anlamlar yüklediğini söyledi.Malatya’nın Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Çırmıhtı’nın tarihsel ve kültürel hazineleri arasında yer alan dokumacılık kültürünü yansıtan objeler, farklı materyaller ve balmumu heykellerinin yer aldığı Ahmet Çalık Tekstil Müzemizi ziyaret edenler tarihi bir yolculuğa çıkıyorlar” dedi.Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, yerleştirilen balmumu heykelleriyle çok farklı bir müze görüntüsüne kavuşan Ahmet Çalık Tekstil Müzesini ziyaret eden sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri başkanlarına hem balmumu heykelleri hem de diğer çalışmalar hakkında bilgiler paylaşmaya devam ediyor.Dünyanın en eski meslek dallarından olan tekstil alanında Çırmıhtı’nın çok zengin bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Çınar, “ Yeşilyurt’umuzu müzeler kenti yapmak adına başlattığımız yatırımlarımızın önemli parçalarından olan Ahmet Çalık Tekstil Müzemiz, bölgenin geleneksel ve gündelik yaşantısında çok önemli yer kaplayan dokumacılık mesleğinin hak ettiği saygınlığı görmesini sağlayacak çok kıymetli bir yatırımdır.

Yurthaber 17-03-21 14:05

Sanatçı Umut Oğuz, tarihi Yeşilyurt Konaklarına hayran kaldı

Sinema ve dizi oyuncusu Umut Oğuz, Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon ve dönüşüm projeleriyle Kadim Çırmıhtı’nın sosyal ve doğal kimliğine yakışır düzeye ulaşan Tarihi Yeşilyurt Konaklarını ve birbirinden değerli eserlerin sergilendiği müzeleri gezdi.Rol aldığı sinema filmleri ve dizilerdeki performansıyla son dönemlerin popüler isimlerinden olan Sanatçı Umut Oğuz, Hıroğlu Mahallesi Lezzet Caddesinde bulunan Tarihi Yeşilyurt Konaklarındaki Gastronomi Konağı, Butik Otel, Kent Belleği Müzesi ve Kahve Konağının yanı sıra Ahmet Çalık Tekstil Müzesini gezerek, bölgenin tarihi kimliği ve sergilenen eserler hakkında bilgiler aldı.Sanatçı Umut Oğuz ile bir araya gelen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, yapılan dönüşüm projeleriyle tarihsel ve kültürel hazineleri ön plana çıkan Kadim Çırmıhtı’da Sanatçı Umut Oğuz’u ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi.Tarihi Yeşilyurt Konakları başta olmak üzere bölgede yaptıkları restorasyon projelerine sanatçıların yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Anadolu kültürü ve medeniyetinin tüm zenginliklerini bünyesinde barındıran Kadim Çırmıhtı bölgemizin tarihi mirasını günümüzden geleceğe taşımak adına çok ciddi yatırımlarda bulunuyoruz.

Yurthaber 05-02-21 17:37

Mardinli Telkari Ustasına UNESCO Ödülü

65 yıldır gümüş işleme sanatıyla uğraşan Mardinli Suphi Yerlihindi UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazineleri ödülüne layık görüldü. Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alan Suphiyerli, gümüş işleme sanatına olan ilginin azalmasına üzülüyor

Haber 03-01-21 16:11

‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ unvanlı taş ustası hayatını kaybetti

Bitlis’in Ahlat ilçesinde taşlara şekil vererek yaptığı eserler sayesinde ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ unvanına sahip 92 yaşındaki taş ustası Tahsin Kalender hayatını kaybetti.Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi kapsamında 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce "Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri"ne kaydedilen taş ustası Tahsin Kalender, dün akşam saatlerinde vefat etti.

Yurthaber 27-11-20 10:43

Aşıklar Başkan Soyer’i ziyaret etti

Aşıklık geleneği dalında "UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri" isimli ödüle layık görülen halk ozanı Ali Rıza Ezgi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i ziyaret ederek ödülünü takdim etti.

Yurthaber 15-10-20 15:14

Yepyeni Ford Puma ile şehirde kendini göster!

Bildiğin İstanbul’un bilmediğin yüzünü keşfetmeye ve kendini göstermeye hazır mısın? Yepyeni Puma ile İstanbul’un aşina olduğun yerlerindeki hiç bilmediğin hazineleri senin için hazırladık. Hazırsan Yepyeni Puma’nın camından İstanbul seni bekliyor!

Haber 14-10-20 11:38

Bu ormanlar yok olursa insanlık da yok olabilir! Dünyanın en büyük ormanları...

Ormanlar birçok canlı türünün yuvası olmasının yanında, dünyamızın en önemli oksijen kaynakları. Dünyanın en değerli hazineleri olan ormanlar, gıdadan sanayiye kadar birçok ihtiyacı karşılıyor. Ormanların, varlıklarıyla hangi bölgeleri zenginleştirdiği ise bir merak konusu. İşte dünyanın en büyük ormanları ve bulundukları yerler...

Trend 25-08-20 10:46

Zamanın tanığı saat kuleleri

Türkiye'nin tarihi ve kültürel hazineleri arasında yer alan birbirinden güzel saat kuleleri, kentlerin simgeleri olarak zamana tanıklık ediyor - Bulundukları şehirlerin en çok ilgi gören mimari eserleri arasında yer alan yapılar, AA ekiplerince havadan görüntülendi

Yurthaber 24-08-20 11:20

Zamanın tanığı saat kuleleri

Türkiye'nin tarihi ve kültürel hazineleri arasında yer alan birbirinden güzel saat kuleleri, kentlerin simgeleri olarak zamana tanıklık ediyor - Bulundukları şehirlerin en çok ilgi gören mimari eserleri arasında yer alan yapılar, AA ekiplerince havadan görüntülendi

Yurthaber 24-08-20 11:20

Zamanın tanığı saat kuleleri

Türkiye'nin tarihi ve kültürel hazineleri arasında yer alan birbirinden güzel saat kuleleri, kentlerin simgeleri olarak zamana tanıklık ediyor - Bulundukları şehirlerin en çok ilgi gören mimari eserleri arasında yer alan yapılar, AA ekiplerince havadan görüntülendi

Yurthaber 24-08-20 11:20

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İLİM HAZİNELERİ - Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakcı

Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakcı: - "Dünyanın, özellikle Amerika'nın; Osmanlı / Türk ve İslam ilim irfanına ihtiyacı var. İslam dünyası, Amerika'nın İslamlaşmasına katkıda bulunmuyor. Şimdi ABD'de Cemaat-i Tebliğ ve Güney Afrika'dan irşat grupları var ama onlarla olmaz. Osmanlı'nın cami, medrese ve tekke gibi sosyal yapıları iyi tahlil edilerek ABD'de eğitim ve tebliğ çalışmalarının yapılması gerekir" - "Osmanlılardan tevarüs edilen çoğulcu din anlayışı sayesinde Türkiye'de tek doğrucu ve tekfirci zararlı akımlar yaygınlaşamadı" - "Uluslararası İslam Araştırmaları Merkezi kurulması lazım" - "İslam dünyasında bir stratejik düşünme kabiliyeti olmalı. Bu kapsamda uzun bir yatırım, 100-150 senelik bir program stratejisi kurulacaksa Amerika'da İslam'ı yayma stratejisi başlatılmalı" - "İslami ilimlerle meşgul olan kimse yabancı dil, Arapça, Farsça bilecek, Osmanlıca okuyacak, anlayacak ama yabancı dil, özellikle İngilizce yazacak, konuşacak. Fakat okuma ve metni anlama seviyesinde Fransızca ve Almanca da bilecek ki o müsteşriklerin kaynaklarında geçen dili kendi anlayacak" - "Her köyde her mahallede; aksiyoner, aktivist, dinamik, canlı bir imam olsun istiyorum. Her kapıya gidecek, herkesin adını bilecek, dertleri varsa çözmeye çalışacak. İslam denen mübarek din, bir temsilci ister. Bu temsilci aksiyoner, ciddi, dinamik, efendi, çok bilgili olması lazım. Ama, beyne ve kalbe de nüfuz eden biri olmalı. O mahallenin bütün insanlarını ziyaret edecek... İhtilafların çözümünün nasıl olacağını iyi bilecek" - "Terzi Ahmed Efendi ve Cevdet Hoca, her şeyimi özellikle onlara borçluyum" - "Muhammed Hamidullah ve Tayyip Okiç Hoca vatanlarından atıldı diye başka bir ülkenin vatandaşlığına geçmediler. Şahsiyet sahibi adamlar bunlar ama haymatloslar, pasaportları yok" - "Hamidullah Hoca'nın çalışma masasında Fransızca sözlük vardı. Kur'an cebinde, hafız. Namazında niyazında, müteşerri, sözü yumuşak söyler fakat vazgeçmez, eğmez, bükmez" - "Hamidullah Hoca'nın cenazesini ben yıkadım, cenaze namazını kıldırdım. Florida'nın Jacksonville şehrindeki Müslüman mezarlığına defnettik" - "FETÖ, İslam dünyasının ve Batı'nın İslamlaşmaması konusunda bir fitnedir" - "Fetullah Gülen'in adamları ABD'de benim talebelerimin bulunduğu toplantılara hiçbir zaman gelmediler, hep karşı çıktılar. Merve'nin (Kavakcı) konferansa davet edildiği üniversiteleri sabote ettiler. Fetullah Gülen'in adamları hep bize karşı çıktı" - "FETÖ, (Amerika'da) kiraladığımız mescidin karşısında bizim alamadığımız 1,5 milyon dolar değerindeki merkezi alıp diyalog merkezi olarak kullandı" - "FETÖ'nün tutulur tarafı yok. FETÖ elebaşı Gülen ölecek. Şimdi onun adamları ne olacak? Yurt dışında Türkiye aleyhinde hareket ediyorlar. Türkiye'den yurt dışına gidenleri rahatsız ediyorlar"

Yurthaber 25-06-20 11:43

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İLİM HAZİNELERİ - Cafer Sadık Doğru

Cafer Sadık Doğru: - (FETÖ’nün Dinlerarası Diyalog Projesi) "Onlar bu "diyalog"la dini baltalamak istiyorlar... Dini karıştırmak istiyorlar. Din, ehl-i sünnet ve'l-cemaatin gittiği yoldur, gerisi yalan. FETÖ belası ortaya çıkınca ihtilaf da başladı" - "FETÖ’cüler benim peşime çok düştü. Kendi içlerine almaya çalıştılar ama ben hiçbir zaman kimseye sırtımı dayamadım. Ben Kur’an-ı Kerim ve sünnete uydum. Dolayısıyla onlar muvaffak olamadılar. Kendilerine çekemediler, çok uğraştılar ama hiçbirine iltifat etmedim" - "(Orta Doğu’daki mezhepçi akımlar) O tür akımları ve mezhepçiliği yanlış buluyorum. Dolayısıyla ehl-i sünnet ve'l-cemaatin yolu hak yol olduğu için o yoldan ayrılmadan hareket etmeyi dinen uygun olarak görüyorum. Bizde de bazı akımlar vardı ve bu akımları gördüğüm bildiğim için içlerine pek girmek istemedim" - "Dizlerim tutmuyor, dizlerim tutsa eğitim merkezine koşarak derse gideceğim ve talebeme bunları anlatacağım. Talebeyle iç içe olmak, onlara bu yolu anlatmak isterdim ama bunu yapmaya engel olan dizlerim var, onun için yapacak bir şey yok"

Yurthaber 11-06-20 11:16

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İLİM HAZİNELERİ

Ali Rıza Temel: - "İslam dünyasında varlık gösteren DEAŞ, El-Kaide, Boko Haram, Eş-Şebab gibi şiddet ve terör örgütleri, baştan sona rahmet ve barış olan İslam imajını zedelemek, Müslümanların bütünlüğünü bozmak için ihdas edilmiş taşeron örgütlerdir" - "İslam ümmetinin bütünlüğünü zedeleyen istikrar ve huzurunu bozan DEAŞ ve Boko Haram gibi örgütler yanında münhasıran ülkemizin başına bela edilen FETÖ ve PKK gibi örgütlerin oluşturulması ve desteklenmesi de aynı gayeye mahsustur" - "17-25 Aralık olayları ve 15 Temmuz kalkışma hareketi işin iç yüzünü büsbütün ortaya koydu, maske düştü, makyaj döküldü. İşin vahameti ortaya çıktı. Bunu Mevla'nın bir lütfu olarak görmek gerekir. Bu çapta gergef gergef işlenmiş bir projenin akamete uğratılması kolay bir iş değildir. FETÖ merkezlerini uzun uzun tartışmaya, haklı sebepler aramaya gerek olmadığı, bunun tamamen bir MOSSAD ve CIA projesi olduğu, halen FETÖ'nün Pensilvanya’da koruma altında olması ispat için yeterlidir" - "Dinler arası diyalog, ihanet projesidir." - "Türkiye yıkılırsa ve baş koparılırsa ümmetin bir araya gelmesi-güçlenmesi mümkün olmaz" - "Millet 40'lı yılların ceberruti anlayışından biraz kopmuştu ama hala jandarma korkusu yaşadığımızı hatırlıyorum. "Jandarma geliyor!" denildiği zaman, Kuran-ı Kerim'i koltuğumuzun altına alıp camiyi terk ettiğimizi ve saklandığımızı hatırlarım. O zaman Arapça okuyanlar falan camide değil, köyün ormanlık semtlerinde okurlardı, eskiden tevarüs eden bir korku vardı" - "(Deizm) Gençler, bir rüzgara kapılıp da algı operasyonlarıyla kendilerini aldatmasın, kalıcı şeyler peşinde olmalarını tavsiye ederim"

Yurthaber 06-06-20 14:41

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İLİM HAZİNELERİ

Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan: - İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevini de yürüten Doğan, kurucusu olduğu eğitim müessesinde talebelerin dini ilimler yolunda yetişmesinde öncü olmanın yanı sıra hadis ve tefsir dersleri veriyor - Doğan: - "İslam dininin en büyük düşmanlarından biri cehalet ve bilgisizliktir" - "Bu ülkenin evlatlarının hepsi birbirinin kardeşidir. Birbirini incitmeden yardımcı olmak, iyilikleri güzellikle söylemek, bir yanlışlık olursa, 'Öyle değil de böyle yapmak daha güzeldir. Bunu yaparsanız daha iyi olur, diğer seçeneğiniz sizi zarara yöneltir.' demek yerinde olur" - "Siyaset, hak ve adalete dayanıp herkesin hukukuna kendi hukukun gibi saygı gösterip, kendi gösterilmesini beklediği şefkati, merhameti bütün insanlarımıza da göstermektir" - "(15 Temmuz darbe girişimi) Elhamdülillah Cenabıhak yardım etti, Müslümanları korudu. O sıkıntıdan, ıstıraptan milleti muhafaza etti ama ne yazık ki bizim ülkemizde, Müslüman bir ülkede böyle bir durumun olmaması lazım geliyordu" - "(Kovid-19) Rabb'imiz bu belayı, bu sıkıntıyı sadece Müslümanların değil bütün insanlığın üzerinden kaldırsın ama bilelim ki bu bir uyarıdır. Daima tedbirli, temkinli olarak yaşamaya ve hareket etmeye mecbur olduğumuzu bilelim, bu bizim insanlık görevimizdir. Allah Teala da bize böyle emretmiştir. Tedbir neyse onu almakla yükümlü olduğumuzu da bileceğiz" - "Terör vesaire İslam düşmanları tarafından icat edildi, Müslümanları huzursuz etmek için çıkarıldı. İslam düşmanlarının kandırabildikleri o teröristler, bu ülkede çıkıyor ki bunları dış güçler, şer güçler kandırıyor" - "Beşikten mezara kadar faydalı bilgiyi tahsil edip kardeşçe Kur'an'ın emrine göre yaşayıp insanlığa faydalı olma prensibimizi hayatımız boyunca sürdürmeliyiz" - "Müslümanlar şu gerçeğe aşinalık durumundadırlar ki bütün insanlar ya dinde kardeşimizdir yahut yaratılışta bir eşimizdir. Dinde kardeşimiz olan bizim gibi her türlü haklarına sahiptir. Yaratılışta bir eşimiz olan insanları da insan olarak düşünür, onların hakkına, hukukuna Allah'ın emrine uygun saygıyı gösteririz, yeter ki İslam'a ve insanlığa zarar vermesinler" - "(12 Eylül 1980 darbesi) Ben 8 ay, diğer arkadaşlar 11 ay kadar tutuklu kaldı. İhtilalden 11 ay sonra hapishanede kalan merhum Necmettin Erbakan Hoca, bakanlar ve diğer kardeşlerimizi de tutuksuz yargıladılar. 1986'da da beraat kararı verdiler, hepimiz beraat etmiş olduk"

Yurthaber 31-05-20 11:22

‘Yöresel Van Türküleri Yarışması’ sonuçlandı

Van’ın İpekyolu Belediyesi tarafından korona virüs pandemisi nedeniyle sosyal hayatta yaşanan değişikliklerden dolayı evde kalmak zorunda olan vatandaşların vakitlerini daha verimli ve keyifli geçirmeleri amacıyla bu yıl ilkini düzenlediği ‘Yöresel Van Türküleri Yarışması’nın sonuçları açıklandı.Kültür ve Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve katılımcıların 4 Mayıs 2020 tarihine kadar 1-7 dakika arasında çektikleri Van yöresine ait türküleri kultur@ipekyolu.bel.tr adresine göndererek başvurularını yapmıştı.

Yurthaber 06-05-20 14:05

Turkiyenin ilk çadır kamp oteli sağlık çalışanlarına tahsis edildi

İş adamı Tacettin Yertüm’ün geçtiğimiz yıl doğa turizmine uygun bir yatırımla hizmete açtığı ve Türkiye’nin çadır kamp konseptli oteli korona virüs ile yoğun mücadele veren sağlık çalışanlarına ücretsiz olarak tahsis edildi.Mardinli İşadamı Tacettin Yertüm, geçen yıl Tunceli’de Türkiye’nin ilk çadır kamp konsepti ile hizmete giren ve 31 oda, 70 yatak kapasiteli oteli 1 Haziran 2020 tarihine kadar sağlık çalışanlarına ücretsiz tahsis ettiğini açıkladı.

Yurthaber 28-03-20 16:50

Zonguldak Yöresinde Yaşayan İnsan Hazineleri basına tanıtıldı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi “Zonguldak Yöresinde Yaşayan İnsan Hazineleri” projesini basına tanıttı.Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak’ın değerlerine ilişkin bir projeyi daha başarıyla tamamladı.

Yurthaber 10-02-20 15:57

Türkiye ilk 5'te! Kültürel zenginliğimiz UNESCO listelerinde

Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'ne kaydettirdiği 18 unsurla 178 ülke içinde en çok kültürel değer kaydettiren ilk 5 ülke arasında yer alıyor. "Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri"ndeki 112 unsurla "Yaşayan İnsan Hazineleri" içerisinde yer alan 29 kişi ve bir topluluk Türkiye'nin gelenek ve görenek zenginliği ortaya koyuyor. İşte detaylar...

Haber 27-01-20 11:01

Nakkaş Semih İrteş: Restorasyonla eserleri korumak için 'iyi niyet' yetmez

"Kalem işi yani bir mimari süsleme sanatı olan bu çalışmalar, benim günümüzde en çok önem verdiğim çalışmalarım. Bizim eskimez yapılarımızın restorasyonlarının gelecek kuşaklara da sağlıklı bir şekilde kazandırılması amacıyla yapılan hem bilimsel hem akademik çalışmalara çok önem veriyorum" - "Birçok hocanın dizinin dibinden ayrılmadım. Onların yaptığı çalışmalar ve tecrübeler, beni bu konuda farklı yönlere yönlendirmeleri, benim sanat hayatımda gerçekten önemlidir" - "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın böyle bir şeyi (Yaşayan İnsan Hazineleri ödülü) vermesi, bizi seçmesi tabii ki çok gurur verici ve çok anlamlı. Bu ödülü sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi'nin elinden almıştım. O da ayrı bir mutluluktu"

Haber 23-01-20 13:38

Kaymakam Erat’tan ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ Kalender’e ziyaret

Bitlis’in Ahlat Kaymakamı Erkan İsa Erat, 65 yıl boyunca Ahlat taşını işleyerek birçok cami, minare, çeşme ile ev yapan ve "Yaşayan İnsan Hazineleri" arasında yer alan 92 yaşındaki taş ustası Tahsin Kalender’ i evinde ziyaret etti.Ahlat Kaymakamı Erkan İsa Erat, Erkizan Mahallesi’nde eşiyle birlikte yaşayan ve son zamanlarda sağlık sorunları yaşayan taş ustası Tahsin Kalender’i ziyaret ederek hal ve hatırını sordu.

Yurthaber 23-01-20 10:10

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Aşık Sefai yeni aşıklar yetiştiriyor

"Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri"ne kayıtlı isimlerden "Aşık Sefai" mahlaslı halk ozanı Mehmet Acet, aşıklık geleneğinin özelliklerini, hem kendi oğluna hem de diğer gençlere öğretiyor - Halk ozanı Mehmet Acet: - "Bu kültürü bizden sonraki evlatlarıma, çıraklarıma, köyümün gençlerine aktardım, aktarıyorum da" - "Bu iş, aslında ona müşteri olana ve kıymetini bilene bir hazinedir"

Yurthaber 21-01-20 11:32

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Dertli Divani hazinesini gençlerle paylaşıyor

UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazineleri ödülüne layık görülen "Dertli Divani" mahlaslı halk ozanı Veli Aykut, aşıklık geleneğini, düzenlediği etkinliklerle gelecek kuşaklara aktarıyor - Aykut: - "Ulu ozanların, aşıkların, ariflerin, bilgelerin özdeyişleri, aslında bütün insanlığın mirasıdır. Bu değerlerin neler anlattığını, insanlığa verdiği mesajı da sazımız eşliğinde müziklendirerek adına deyiş ya da nefes dediğimiz eserlerle olabildiğince geniş alanlara yaymak ve paylaşmak, insanlığın yararınadır"

Magazin 19-01-20 12:53

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Atma türkü üstadı Osman Efendioğlu

Rize'de, 2015 yılında "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak kaydedilen atma türkü üstadı Osman Efendioğlu, eserleriyle Türk kültürüne hizmet etmeye devam ediyor - "Osman Dayı" olarak tanınan Efendioğlu: - "Atma türkü bir laf atma özelliğidir. Eskiler laf ustası olduklarını söylerdi. Atma türküde hiciv, nükte, şaka, kinaye ve kur gibi oluşumlar var"

Yurthaber 15-01-20 11:09

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Gölge oyunu ustası Karagözün aslına göre yaşatılmasını istiyor

Karagöz sanatçısı Metin Özlen: - "Karagöz'ü yaşatacaksak aslına göre yaşatmamız lazım. Karagöz'ü sokaklarda, kahvehanelerde değil belediyenin veya devletin tahsis ettiği salonlarda halka arz etmeliyiz. Bunu arz ederken de seçkin sanatçıları ayırmalıyız" - "(Karagöz) Halk kültürü var. Halk destanı var. Hayalilik var. Resim sanatı var. Karagöz komple Türk milletine mal olmuş ulusal bir sanattır"

Magazin 14-01-20 11:25

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Mersiyehanlığın duayenliği tavrıdır

Mersiyehan Celal Yılmaz: - "Cumhurbaşkanımız o zaman talebe idi, imam hatip ortaokulu ya da lisesine gidiyordu. Kasımpaşa Camii Kebir'e gelirdi, çok güzel sesi vardı. Dizimin yanında otururdu, ona muhakkak kamet verdirirdik veya ihlas okurdu ve çok da güzel okurdu" - "Köyde kuzu güdüyorduk. Babam bir gün yanıma gelip, 'Çobanlığı mı seversin yoksa hocalığı mı?' diye sordu. Ben de 'Hangisi söyleyeyim' diye düşünürken, 'Hocalığı' cevabını verdim, böylece başladık" - "Mersiye daha çok muharrem ayı içerisinde okunur. Günü, ayı, senesi bellidir. Bunu o ay içerisinde okursan hadiseyi daha iyi anlarsın, anlatırsın. Bunun dışında her gün, her yerde mersiye okunmaz"

Haber 13-01-20 11:14

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Çini sanatının ödüllü ustası: Mehmet Gürsoy

UNESCO tarafından 2009 yılında "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verilen Mehmet Gürsoy, Kütahya çinisini dünyaya tanıtmak için 50 ülkede 72 sergi açtı - Çini sanatçısı Gürsoy: - "Çini, ateşin oyunudur çünkü göz nurunu dökeriz ve 950 derece ateşe veririz, bahtımıza ne çıkarsa. Türk çini sanatı bütün gönülleri fetheder"

Magazin 12-01-20 11:02

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Sarıkeçili Yörüklerinin yaşayan hazinesi Emine Karadayı

Doğal boya yapma ve dokumacılıktaki yeteneği dolayısıyla "Yaşayan İnsan Hazineleri" arasında yer alan Emine Karadayı, Yörüklerin deveyle yolculuğu bırakması nedeniyle bu geleneği sürdüremedi ancak konargöçerlikten vazgeçmedi - Verilen ödül ve sertifikasını göç yollarında kaybetmemek için saklayan Karadayı: - "Yörüklerde tek ödül alan kadın bendim, sevinçliydim tabii ki. Gurur verici bir şey ama o heyecanı yaşayamadım. Çadırda bir kadın olmak zor. İşi, gücü yapmak zorundasın, davarla uğraşmak zorundasın. Her iş kadının üzerinde oluyor"

Magazin 11-01-20 11:11

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Tahsin usta 65 yıl boyunca Ahlat taşına şekil verdi

Bitlis'te 65 yıl boyunca Ahlat taşını işleyerek birçok cami, minare, çeşme, ev yapan ve "Yaşayan İnsan Hazineleri" arasında yer alan 92 yaşındaki Tahsin Kalender, meslek yaşamı boyunca yetiştirdiği ustalarla sanatını gelecek kuşaklara aktarmayı başardı - Taş ustası Kalender: "İlçede köprüler, camiler, çeşmeler, evler, minareler yaptım. En önemli eserim, ilçedeki Abdurrahman Gazi Türbesi"

Magazin 10-01-20 11:20

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Er meydanındaki yiğitlerin 64 yıllık yol arkadaşı İrfan usta

Ata sporu yağlı güreşlerin vazgeçilmezlerinden olan kispetin çok az sayıdaki ustalarından Bigalı İrfan Şahin, duvarlarını pehlivan fotoğraflarının süslediği tek odalı atölyesinde üretime devam ediyor - Türkiye'nin "Yaşayan İnsan Hazineleri" arasında yer alan Şahin: "Bütün dünyaya 'Türk gibi kuvvetli' sözünü yayan cihan pehlivanlarının torunlarının torunlarıyla 64 seneden beri beraberim. Bu sanata gönül verdim. Bugüne kadar binlerce kispet diktim. Şu anda çıraklarımı yetiştiriyorum"

Yurthaber 09-01-20 11:36

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Nazar boncuğunun ödüllü ustası: Mahmut Sür

Türkiye'nin "Yaşayan İnsan Hazineleri" listesinde yer alan İzmirli nazar boncuğu ustası Mahmut Sür, mesleğini gelecek nesillere aktarmak için ilk günkü aşkla çalışıyor - Sür: - "Mesleğimi kim isterse ona öğretirim. Zamanında bir İngiliz kadına da öğretmiştim. Yeni ustalar yetiştirme amacındayım"

Magazin 08-01-20 11:01

TÜRKİYE'NİN YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ - Kaval ustası Yaşar Güç baba mesleğini geleceğe taşıyor

Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşayan ve UNESCO tarafından "Türkiye'nin Yaşayan İnsan Hazineleri"nden biri olarak gösterilen Yaşar Güç, 40 yılı aşkın zamandan beri erik ve kayısı ağaçlarına "ses" veriyor - Yaşar Güç: - "Kaval bizim öz çalgımız. Orta Asya'dan günümüze kadar gelmiş. Buradan da tüm Anadolu'ya ve dünyaya dağılmış"

Yurthaber 07-01-20 11:08

Akif ve Troya belgeseli tüm okullarda gösterime girdi

Mehmet Akif Ersoy’un hayatını konu alan ‘Akif’ belgeseli ile Çanakkale’nin tarihi mirasına ışık tutan ‘Troya Hazineleri-Asırlık Hasret’ belgeseli il genelindeki tüm okullarda öğrencilerle buluştu.Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "“Öğrencilerimizin, tarihimizi ve değerlerimizi doğru kaynaklardan öğrenmesi bizim için önemli” diyerek sözlerine başlayan AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Çanakkale’miz büyük bir tarihe geçmişe şahit.

Yurthaber 25-12-19 17:50

’Troya Hazineleri’ belgeseli Sedat Simavi ödüllerine layık görüldü

’Troya Hazineleri Asırlık Hasret’ belgeseli, Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden olan Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin 43 senedir aralıksız devam eden Sedat Simavi ödüllerine layık görüldü.Belgesel dalında övgü ödülüne layık görülen belgesel hakkında AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da bir açıklama yaptı.

Magazin 16-12-19 12:13

Sinema tarihinin gizli hazineleri 25. Gezici Festival’de

Gezici Festival, seyirciye unutulmaz sinema deneyimleri vaat eden özel bir seçkiyle 25. kez yola çıkıyor.

Trend 18-11-19 13:32

Başkan Kılınç, 102 Yaşındaki Fatma Teyzeye ziyaret

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, 102 yaşındaki Fatma teyzeyi evinde ziyaret ederek hayır duasını aldı.Adıyaman Belediyesi Toplumsal Gelişim Merkezi (TOGEM) Yaşlılar Komisyonu tarafından rutin olarak yapılan yaşlı ziyaretlerinin sonuncusuna katılan Başkan Kılınç, 102 yaşında olan ve ailesiyle birlikte yaşayan Fatma Yalçın’ı ziyaret ederek halini ve hatırını sordu.Ziyarette Fatma teyzeyle bir süre sohbet eden ve toplumun en kıymetli hazineleri, bilgi, birikim ve tecrübeleriyle ışık tutan büyüklere gereken saygıyı göstermenin herkesin asli görevi olduğunu dile getiren Başkan Kılınç, “102 yaşındaki Fatma Yalçın teyzemizi ziyaret ettik.

Yurthaber 07-11-19 14:20

Kudüs'ün mescitleri kitap oldu

Yunus Emre Enstitüsü Beyrut Türk Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Furkan Özdemir, başta Mescid-i Aksa olmak üzere Kudüs'teki 58 tarihi mescidin tümünü fotoğraflayarak kitaplaştırdı - "Kudüs'ün Hazineleri: Mescitler" kitabının yazarı Özdemir: - "Bu kutsal şehirdeki mescitleri tek tek ziyaret ederek adeta bir İslam tarihi yolculuğuna çıkmak mümkün, çünkü neredeyse tüm İslam devletlerinin burada bir eseri var" - "1967'de Kudüs'ün İsrail tarafından işgal edilmesinin ardından mescitlerin birçoğu ibadete kapanmak zorunda kaldı" - "Sadece Kıble Mescidi'nin içerisindeki kubbeye baktığımızda tüm İslam devletlerinin hat nakışlarını görmemiz mümkündür. İşgalci İsrail ise mevcut yapıyı bir şekilde yıkma, bölme planlarını adım adım uygulamaktadır"

Magazin 04-11-19 11:21

Kırmızı Mercanlar için proje

Balıkesir’en Edremit Körfezi’nin sualtı zenginliklerinin en önemlilerinden biri olan kırmızı mercanların korunması amacıyla uygulanan “Edremit Körfezi Saklı Hazineleri Kırmızı Mercanlar” projesi kapsamında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde profesyonel dalış ekipleri tarafından kırmızı mercanlar görüntülendi.Edremit Körfezi, Ayvalık adaları ve çevresinde dağılım gösteren kırmızı mercanların; biyoçeşitliliklerinin tespiti, korunması, sürdürülebilirliklerinin sağlanması hedefiyle uygulanan “Edremit Körfezi Saklı Hazineleri Kırmızı Mercanlar” projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor.

Yurthaber 15-10-19 15:51

Kaşıkçı Elması yeniden ziyarete açıldı

Topkapı Sarayı’nın İdare’ye devrinden sonra depolarda muhafaza edilen ve paha biçilmez eserlerden olan ‘Kaşıkçı Elması’ uzun bir aranın ardından bugün Topkapı Sarayı’nın silah koleksiyonunun sergilendiği Dış Hazine Bölümü’nde tarih ve sanatseverlerin ziyaretine açıldı.Müzecilik anlamında önemli bir başarıya imza atan Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Topkapı Sarayı’nın İdare’ye devrinden sonra depolarda muhafaza edilen ve paha biçilmez değerde olan hazineleri yeniden gün yüzüne çıkarmaya başladı.

Haber 08-10-19 12:40

Antik Çağ'ın izlerini su altında arıyorlar

Antik dönemin önemli deniz ticaret yollarının kesiştiği noktalardan birinde yer alan Çanakkale'deki Alexandria Troas Antik Kenti'nde su altında kalan "tarih hazineleri"nin gün ışığına çıkarılması için çalışma yürütülüyor - Deniz tabanında şu ana kadar bulunan devasa boyutlardaki sütunlar, amforalar ve sikkeler gibi tarihi eserlere yenilerinin eklenmesi, bölgenin ticaret yollarının ip uçlarını verecek - Kazı Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe: - "Buradaki derinlik, Bozcaada'nın arka tarafındaki bölümle kıyaslandığında daha sığ. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda daha büyük tüplü dalışlar yaptığımızda muhtemel bazı batıklar ve deniz tabanına düşmüş vaziyette bazı arkeolojik bulgulara rastlamak olanaklı. Bu araştırmaları da yapmayı öngörüyoruz"

Haber 23-09-19 11:07