Türkiye'nin nükleer silahlanma ihtimali, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nın Brüksel temsilciliğinde düzenlenen panelde tartışıldı.
Ülgen, paneldeki konuşmasında ve AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sadece ABD ve NATO'yla bağlarının tamamen kopması halinde nükleer silahlanma arayışına girebileceğini belirtti.
Eski diplomat Ülgen, Türkiye'nin neden nükleer silahlanmaya ihtiyaç duymayacağını şöyle anlattı:
"İran nükleer silah elde etse bile Türkiye'nin nükleer silah programına başlamayacağını düşünüyorum. Bunun birçok nedeni var. Birincisi Türkiye zaten İran'ı kendisine karşı böyle bir tehdit olarak algılamıyor. İran'ın nükleer silahı daha ziyade bölgesel dengeleri değiştirecek ve bölge açısından ciddi istikrarsızlığa sebebiyet verebilecek ve Türkiye bunun için karşı. Ama onun ötesinde Türkiye zaten NATO üyesi ve İttifak'ın korumasından faydalanıyor. Bu aynı zamanda NATO'nun nükleer şemsiyesinden de faydalanıyor demek. Bunun ötesinde Türkiye şimdi füze savunma sisteminin de parçası oldu ve Malatya yakınlarında bu sistem (radar) yerleştirildi.
Türkiye ayrıca nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusunda son derece iyi bir geçmişe sahip. Bütün bunları bir araya getirdiğinizde Türkiye'nin böyle gizliden gizliye nükleer silah programına girerek bütün bu kazanımlarını tehlikeye atmasının herhangi bir mantığı yok."
Sinan Ülgen, Türkiye'nin hangi şartlarda nükleer silahlanma ihtiyacı hissedebileceğini anlatırken, "Şu anda şartlarını belirlemenin dahi kolay olmadığı bir senaryoda, Türkiye'nin Batı'dan kopması, ABD'yle güvenlik ilişkisinin çökmesi durumunda, o zaman nükleer bir İran'a karşı Türkiye'nin de nükleer silah programı geliştirmesi söz konusu olabilir. Ama bu çok uç bir senaryo" dedi.
Merkezi İstanbul'da bulunan bağımsız düşünce kuruluşu Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi'nin (EDAM) yaptırdığı bir kamuoyu araştırmasına göre Türk halkının yüzde 54'ünün ülkelerinin nükleer silah sahibi olmasına destek verdiğini belirten Ülgen, sadece kamuoyu baskısı nedeniyle Türkiye'nin böyle bir tercihte bulunmasının beklenmemesini istedi.
Ülgen, Türkiye'nin Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması için birçok uluslararası girişime öncülük ettiğini ve bu konuda aktif diplomasi yürüttüğünü hatırlattı.
Paneldeki diğer konuşmacılardan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski Genel Direktör Yardımcısı Pierre Goldschmidt, Türkiye'nin Akkuyu'da nükleer santral inşası için Rusya'yla imzaladığı anlaşmayı överken, "Yıllardır bu sektörde çalışıyorum, bu kadar iyi bir anlaşmayla karşılaşmadım. Rusya'dan başkası Türkiye'ye bu kadar cazip şartlar sunamazdı" dedi.