İSTANBUL (İHA) - Rekabet Hukukçuları Derneği (RHD) Başkanı Prof. Dr. Arif Esin, Avrupa Birliği kapısında bekleyen Türkiye'nin, rekabet hukuku uyumu açısından gereken çalışmayı yapmadığını belirterek, "350 bin sayfalık mevzuat uyumu Türkiye'nin önündeki en önemli ev ödevlerinden biri olarak duruyor" dedi.
Prof. Dr. Arif Esin, RHD'yi, Türkiye'de rekabet hukukunun AB mevzuatına uyumunu sağlamak üzere rekabet hukukunun gelişmesine katkıda bulunmak; eğitim öğretim kalitesini yükseltmek, eğitim veren kurumlar kurmak ve mevcutlarına destek olmak; gerektiğinde iş dünyasının rekabet konusunda görüş ve beklentilerini araştırmak ve bilgilendirmek amacıyla kurduklarını söyledi.
Prof. Dr. Arif Esin, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde öncelikli konuların başında Birliğin rekabet mevzuatına uyumun geldiğini ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti bu alanda uyum takvimini 23 Haziran 2003 tarihinde kabul etmiş ve 24 Temmuz 2003 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlamıştır. Oysa AB rekabet hukuku mevzuatı 59 başlıkta toplanmış içtihatlarla birlikte yaklaşık 350 bin sayfaya ulaşan bir hukuk düzenidir" dedi.
"TÜRKİYE'NİN HIZLA YAPMASI GEREKEN BİR İŞ PROGRAMI BULUNUYOR" AB'nin üyelik sürecinde bir takvim sunması halinde rekabet hukuku açısından Türkiye'nin hızla yapması gereken bir iş programı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Esin, şöyle devam etti: "Bu noktada RHD'nin görevlerinden biri uzman olduğu alanda Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunu hızlandırmak. AB'nin rekabet hukuku alanında 350 bin sayfanın üzerindeki mevzuatını Türkiye'nin yerine getirmesi gerekiyor. Türkiye'nin bunları yerli mevzuata aktarması lazım. Daha önceki ve en son yayınlanan ulusal programda rekabet hukukunun uyumuna ilişkin yapılması gerekenlere yer verildi. Ancak şu anda bunun realiteye dönüşmesi adına hiçbir şey yapılmıyor. Bununla birlikte Haziran 2004'te AB tarih açısından bir ışık yakabilir ve Aralık ayında yapılacak görüşmelerde de kesin bir gün verilebilir. İşte o zaman ulusal programda neyin yerine getirilip neyin getirilmediğine bakıldığında hiçbir şey yapılmayan konuların içerisinde rekabet hukukunun uyumunun olduğu da görülecektir."
Prof. Dr. Arif Esin, Aralık 2004'e sadece 8 ay kaldığını ve Rekabet Kurulu'nun sigortacılık, otomotiv ve teknoloji transferi gibi 4-5 tane tebliğ yapması gerektiğine işaret ederek, RHD'nin söz konusu mevzuat uyumunun hızla sağlanmasında Türk rekabet otoritesine yardımcı olmayı amaçladığını ifade etti.
"KKTC'NİN REKABET ALTYAPISINI OLUŞTURABİLİRİZ" Sıcak gündemin en önemli konularından olan Kıbrıs sorununa da değinen Prof. Dr. Arif Esin, KKTC'de de rekabet piyasalarını düzenleyen mevzuatın ve düzenleyici kurumun bulunmadığına dikkat çekti. Esin, Türk kesimi AB'ye katılsın ya da katılmasın söz konusu çalışmaların daha fazla gecikmeden yapılması gerektiğini söyledi. KKTC'nin bu alanda yetişmiş kadrolarının bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Arif Esin, kendilerinin KKTC'de gönüllü olarak rekabet piyasaları açısından bir altyapı oluşturabileceklerini bildirdi.
Prof. Dr Esin, RHD Başkan Yardımcısı Av. Hakan Öncel'in KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ve Başbakanlık AB Uyum Koordinatörü Erhan Erçin ile görüşerek rekabet piyasalarını düzenleyen mevzuatın ve düzenleyici kurumun oluşturulması yönünde bir öneri götürdüğünü belirtti. Esin, Başbakan Talat'ın önerilerini olumlu karşıladığını sözlerine ekledi.