Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin Fas'tan Endonezya'ya, Ukrayna'dan Sudan'a kadar geniş bir coğrafyada pek çok ülke tarafından yakından izlendiğini söyledi.
Türkiye-AB Karma İstişare Komitesinin (KİK) 22. toplantısı, Brüksel'de, Babacan'ın da katılımıyla başladı.
Burada yaptığı konuşmada, AB üyelik sürecinde son gelişmelere değinen Babacan, Türkiye'nin 10 Ocakta AB konusundaki yeni stratejisini belirlediğini belirterek, "ister açılsın, ister açılmasın, bütün fasıllarda çalışmaların sürdürüleceğini ve belirlenen öncelikler doğrultusunda reformların sürdürüleceğini" söyledi.
Babacan, "(AB'deki) siyasi iklim uygun olduğunda fasıllarının resmi olarak açılıp kapatılmasının engelsiz gerçekleştirilebileceğini" vurguladı. Babacan şunları söyledi:
"Yaşanacak gelişmeler bazen sabrımızı, direncimizi test edici olacaktır, fakat buna hazırlıklıyız. AB'nin rekabet gücü kaybı, işsizlik, sosyal güvenlik sistemi ve ekonominin yavaş büyümesi gibi kendi sorunları var. Bunlar ülkeleri AB'nin bütününü düşünmek yerine iç meselelerine döndürüyor. Bir de 27 üyeyle AB'nin işlemesi, karar alması zorlaştı. Tüm bunlara rağmen orta ve uzun vadede Türkiye'nin AB'li geleceğine güvenimiz yüksek."
Babacan, şimdiye dek genelde Türkiye'nin AB'ye hazır olup olmadığının konuşulduğuna işaret ederek, "Artık yavaş yavaş AB'nin Türkiye'yi kabule ne zaman hazır olacağı tartışılmaya başlanacak" diye konuştu.