120 ülkede 18 binden fazla yayını temsil eden Dünya Gazeteler ve Yayıncılar Birliği (WAN-IFRA), Türkiye, Çin, Rusya, Küba, Yemen, Pakistan ve Filipinler’i ’basın özgürlüğü’ ihlalleri yüzünden kınadı. Bu yıl Hindistan’da toplanan WAN-IFRA Yönetim Kurulu, Doğan Grubu’na kesilen 3.8 milyar dolarlık vergi cezası için “Siyasi amaçlı ve Doğan Grubu’nu susturmaya yönelik olduğuna inanmak için gerekçeler bulunuyor” ifadesini kullandı.
Türkiye’de işlenen basın özgürlüğü ihlalleri ve Doğan Medya Grubu’na kesilen rekor vergi cezaları, tüm dünyada büyük yankı uyandırıyor. Saygın gazeteler ve basın birlikleri, bu ihlallerle ilgili son yıllarda birçok makale yazdı, açıklama yayınladı. Bu tepkilerin son örneği ise dünyanın en büyük basın kuruluşlarından biri olan Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği “World Association Of Newspapers and News Publishers’dan (WAN-IFRA) geldi. WAN-IFRA Yönetim Kurulu, bu yıl Hindistan’ın Haydarabad kentinde düzenlenen 62’nci yıllık konferansı sonrasında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 7 ülkenin basını ile ilgil duydukları endişeleri dile getiren bir karar aldı.
20 ülkede 18 binden fazla yayın, 15 bin internet sitesi ve 30 bin medya şirketini temsil eden Birlik, kararında Türkiye’de bağımsız medya ve gazetecilerin karşılaştığı yargısal müdahaleler ve tehditlerden duyduğu derin endişeyi dile getirdi. Birlik Türkiye ile birlikte Çin, Rusya, Küba, Pakistan Yemen ve Filipinler’de gazetecilere ve basın özgürlüğüne yönelik kaygılarını da dile getirdi ve bu ülkelerdeki yetkilileri göreve çağırdı.
İŞTE WAN’IN TÜRKİYE’DEKİ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KARARI
Sindirme girişimlerine son verin, gözdağı için vergi dahil yasaları kullanmayın
“Türk Maliye Bakanlığı, bu yıl Doğan Medya Grubu’na karşı vergi düzensizliği nedeniyle 3.8 milyar doları bulan ceza tanzim etti. Grup kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddediyor. Bu cezanın nedeninin siyasi amaçlı ve Doğan Grubu’nun susturmaya yönelik olduğuna inanmak için gerekçeler bulunuyor. Aynı zamanda 2007 yılından bu yana onlarca gazeteci, hükümeti yıkmayı amaçlayan gizli suç örgütü Ergenekon örgütüne yönelik devam eden soruşturmada tutuklandı ve gözaltına alındı. Türk savcılar şu ana kadar Türk medyası ve gazetecilere ”soruşturma gizliliği“ ve ”yargı bağımsızlığı“ ihlali gerekçesiyle 3 bin 845 soruşturma açtı. Bu sistematik çaba, kritik görüşlere sahip kalemleri bastırmayı amaçlıyor.
WAN-IFRA Yönetim Kurulu olarak Türk yetkilileri gazetecileri ve medyayı sindirme girişimlerine bir son vermeye, vergi yasası dahil yasaların basına gözdağı vermek için değil, şeffaf ve adil olarak uygulanma çağrısı yapıyoruz. Türk hükümetine basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü kararlı bir şekilde uluslararası standartlara ulaştırması çağrısında bulunuyoruz. ”
WAN Türkiye için ilk kez böyle bir karara imza attı
1948 yılında kurulan Dünya Gazeteler Birliği, şu anda 120 ülkeden 18 bin yayıncı, 15 bin internet sitesi ve 30 bin medya şirketini temsil eden kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Bu yıl Almanya merkezli “Uluslararası Haber Yayıncıları Birliği” (IFRA) ile birleşti. WAN-IFRA olan kurumun üyeleri, dünya üzerinde 76 ülkeden gazete birliği, 12 haber ajansı, 100 ülkeden gazete yöneticisi ve 12 bölgesel haber ajansından oluşuyor. Kurumun üyeleri arasında AFP, Reuters, DPA ve New York Times gibi haber ve gazete devleri bulunuyor. WAN-IFRA dünyada olduğu gibi Türkiye’de de basın özgürlüğü gelişmelerini çok yakından takip ediyor. Birlik, son 2 yılda, Türkiye’deki 301. Madde davaları, Doğan Medya’ya kesilen vergi cezalarından endişe duyduğunu basın açıklamalarıyla duyurmuştu. WAN-IFRA Başkanı Gavin O’Reilly, 16 Eylül 2009’da da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektupta Doğan Medya’ya kesilen cezanın basın özgürlüğüne darbe vurduğunu söylemişti. Birlik, her ne kadar basın açıklaması ve protesto mektubu yayınlasa da daha önce Türkiye ile ilgili, Haydarabad’da düzenlenen 62’nci konferansında aldığı karara benzer bir karara imza atmamıştı. WAN-IFRA daha önce Eritre, Yemen, Çin gibi “basın özgürlüğü listesinde çok aşağı sıralarda bulunan” ülkeler ile ilgili bu karara benzer kararlar almıştı.