Türk toplumunun yaklaşık dörtte birinin depresyona maruz kaldığını, ancak bu hastaların yarısından daha azının tedavi olmak için hastanelere başvurduğunu kaydeden uzmanlar, insanların atlatmak için alkol ve sigara gibi zararlı maddeleri tüketmesinin aksine depresyonun artmasında etkili olduğunu ifade ediyor.
Yapılan bütün uyarılara ve alınan tüm önlemlere rağmen insanların zararlı alışkanlıklardan vazgeçmediğine dikkat çeken uzmanlar, bu durumun depresyonu tetiklediğini, bunun sonucunda ise insanların ruh sağlığının, dolayısı ile toplum psikolojisinin bozulduğunu belirtiler. Çevre baskısı nedeni ile bu insanların büyük bir çoğunluğunun ‘deli’ olarak nitelendirilmemek için tedavi olmaktan çekindiğini vurgulayan uzmanlar, çevreye karşı duyarsızlık, iştahsızlık, uyku bozukluğu, hayattan zevk alamama, aşırı enerji kaybı, hareket kaybı ve aşırı duygu yoğunluğu gibi belirtileri bulunan depresyonun, tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu kaydediyor.
DEPRESYONUN BELİRTİLERİ
Depresyon duygusal, zihinsel, davranış ve bedensel bazı belirtilerle kendini gösterir. En dikkat çekici belirtisi çökkün ruh hali ile ilgi ve zevk almada belirgin azalmadır. Depresyondaki kişi duygusal açıdan mutsuz, karamsardır. Eskiden en severek yaptığı işler bile artık zevk vermez olur. Kişi kendini hüzünlü ve yalnız hisseder. Kendisine ve çevresine ilgisi azalır. Yoğun suçluluk duyguları hissedebilir. Genellikle iç sıkıntısı, daralma, huzursuzluk ile birliktedir. Depresyonun davranışlarda etkisi ise enerji azalmasıyla kendini gösterir. Depresyon ne şekilde ortaya çıkarsa çıksın, kişinin depresyondan kurtulamamasının sebebi, tedavi olmamasıdır.