HABER

Tütüne kota getirilmesi

ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, tütüne getirilen kota sonrası Adıyaman çiftçisinin çevre illere pamuk ve kayısı toplamaya gittiğini söyledi. Kotanın kaldırılması ve sulu tarım için sulama pompaj istasyonlarının kurulmasını isteyen Taş, "Alternatif ürünler ortaya çıkabilir. Tütünün tek alternatifi sudur. Su olmadan hiçbir şey olmaz" dedi.

Devletin alternatif ürün bulmadan tütüne kota getirmesinin ardından çiftçinin mağdur duruma düştüğünü ve bu nedenle zor günler geçirildiğini belirten Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Taş, "Adıyamanlı çiftçi kendi tarlasını ekemez duruma düştü" dedi. Planlanan sulama istasyonlarının açılmaması ve kıraç arazilerde ürün yetişmemesi nedeniyle çiftçilerin çevre illere ürün toplamaya gittiğini ifade eden Taş, "Çiftçi kendi tarlasına tütün ekemeyince mecburen başka illere gitmek zorunda kalıyor. Kışın evinde oturan çiftçi yazın ürün çıkımına göre, Malatya'ya kayısıya, Şanlıurfa ve Adana'ya pamuğa, Niğde'ye patates toplamaya gidiyor. Çiftçi geçimini sağlamak için her yıl il il dolaşıyor. Çiftçimiz yanlış uygulamalar sonunda yerleşik düzenden göçebe düzenine geçti" dedi.

Tütüne getirilen kotanın kalkması ve sulu tarıma geçebilmek için sulama pompaj istasyonlarının kurulması gerektiğinin altını çizen Taş, "Adıyaman tütünü tercih edilen bir tütün olduğu için daha iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bunu yanında sula pompaj istasyonlarının kurulmasıyla birlikte sulu tarıma geçilerek, alternatif ürünler ortaya çıkabilir. Tütünün tek alternatifi sudur. Su olmadan hiçbir şey olmaz" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler