Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, 2. Başkan Murat Önok ve Yüksek Kurul Üyesi Okşan Atasoy'un karşıladığı Twitter ekibi, Basın Konseyi'ni yakından tanımak ve görüşlerini paylaşmak için ziyarette bulunduklarını söylediler.
Basın Konseyi'nden ziyarete ilişkin yapılan açıklamaya göre, Konsey'in misyonunu, yapısını ve çalışmalarını anlattıktan sonra basın özgürlüğünün çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini vurgulayan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, şunları söyledi:
“Türkiye'de medya özgürlüğünün hayata geçmediği bir dönem yaşıyoruz. Hükümete yönelik eleştiride bulunan gazeteciler yakından takip ediliyor. Bazıları, işlemedikleri suçlar için ceza alıyor. Ergenekon davası nedeniyle Silivri Cezaevi'ne atılan gazetecileri söke söke cezaevinden aldık. Gazetecilerin tutuklanmaları artık geride kalmalı. Bundan böyle hapishaneye atılacak tek gazetecimiz yok. Gazeteciler, terörist değildir. Buna izin vermeyeceğiz. Öte yandan, yüzlerce gazeteci işsiz. Gazeteciler, eleştiri, haber, yorum yapamıyor. Bu da sansür ve otosansürü beraberinde getiriyor. Eleştirel davranan medya organları ise maliye kıskacıyla karşılaşıyor."
"TWİTTER YAŞANAN BASKILARI BİLİYOR"
Türenç'in bu sözleri üzerine, Sinéad McSweeney de, “Twitter yaşanan baskıları iyi izliyor ve biliyor" dedi. Twitter'ın politikaları hakkında bilgi veren McSweeney, şiddet veya hakaret içerikli tweetleri engellemek için 'kullanıcıların kendilerine rapor etmelerinin' en uygun yol olduğunu söyledi. “Şiddete karşıyız. Kurallarımıza zaten aykırı" diyen McSweeney, “Kısa vadede değil ama orta vadede bu konu ile ilgili değişim olacak. Online olsa da tüm yazılanlar, nezaket çerçevesinde kaleme alınmalı. Dijital vatandaşlık kavramını hayata geçirmeye çalışıyoruz. En azından, yeni nesile bu durumu aşılamak istiyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin içerik kaldırma talepleri bakımından dünya birincisi olduğunu da anlatan McSweeney, yılda iki kez yayınladıkları şeffaflık raporunda bunları açıkça belirttiklerini; Türkiye'nin kendilerinden bazı kullanıcıların IP bilgilerini istediğini, buna karşılık Twitter'ın tüm bilgileri zaten görmediği gibi, istenilen bilgileri 3. kişilerle de paylaşamayacağını ve IP bilgisinin ancak uluslararası adli yardım talebi ile istenebileceğini kaydetti. McSweeney, bu bilgileri yine de hiçbir zaman vermediklerini belirtti. Ayrıca, TİB ile erişim yasağı konusunda sürekli iletişim halinde olduklarını dile getirdi.
McSweeney, bir soru üzerine, Türkiye ile aralarında herhangi bir vergi sorununun bulunmadığını, buna dair sözlerin bahane olduğunu kaydetti.
"140 KARAKTER DEĞİŞMEYECEK"
Twitter'ın 140 karakter tartışmasını da netliğe kavuşturan McSweeney, böyle bir değişikliğin Twitter'ın etkinliğini azaltacağı kanaatinde olduğunu söyledi.
Twitter Avrupa Kamu Politikaları Direktörü ayrıca, Türkiye'yi Twitter bakımından eşsiz konumda görmekle birlikte, dünya ülkeleri arasında Rusya'daki durumla benzer değerlendirdi.
Basın Konseyi ve Twitter, Türkiye'deki gazetecilerin hesaplarının kapatılması tehlikesine karşı birlikte hareket etme kararında da hemfikir oldular.
Öte yandan, Türkiye'nin, Çin Halk Cumhuriyeti ve İran dışında Twitter'a erişim yasağı getiren dünyadaki üçüncü ülke olduğu ve bu durumun ülkenin uluslararası itibarını olumsuz etkilediği, Türkiye'deki yetkililerin de bunu görmeye başladıkları konuşuldu.
Ayrıca, bireysel kullanıcılardan gelen içerik şikayetleri bakımından da son aylarda değişiklikler yapılarak, Türkçe olarak ihbar alma olanağının getirildiği ve genel olarak bu hususta prosedürün kolaylaştırıldığı ifade edildi.
Görüşmenin sonunda, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Basın Konseyi'nin temsili seramik kuş figürünü McSweeney'e armağan etti. Ziyaret, Twitter ve Basın Konseyi rozetlerinin karşılıklı takılmasıyla sona erdi. (DHA)