Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ülkedeki bir milyon kamu çalışanının hükümete bağlılık elemesinden geçirileceğini açıkladı.
Salı günü parlamentodan geçen yeni yasa, devlet memurlarının sorgulanmasına ve yolsuzluğa bulaşmış olanların görevden alınmasına olanak veriyor.
Yatsenyuk, eski devlet başkanı Viktor Yanukoviç hükümeti sırasında görev yapan bütün dairelerde sorgulama yapılacağını belirti.
Yanukoviç'in Şubat ayında devrilmesinden bu yana Ukrayna'da iç çatışmalar yaşanıyor.
Ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile hükümete bağlı birlikler arasında süren çatışmalar 5 Eylül'de ateşkes imzalanmasıyla durdu.
Ukrayna televizyonunda yayınlanan kabine toplantısı sırasında Başbakan Yatsenyuk, "Bakanlar, içişleri bakanlığı, istihbarat servisi ve savcılık da dahil olmak üzere, bir milyon kamu personeli bu yasa kapsamına giriyor" dedi.
Milletvekiline saldırıUkrayna'da dün meclis önündeki öfkeli protestocular, Rusya yanlısı olarak tanımlanan bir partinin milletvekili Vitaliy Juravski'yi yolsuzluk suçlamasıyla çöp bidonuna attı.
"Aklama" yasası dün ülkenin doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerine özerklik tanıyan yeni yasayla birlikte meclisten geçti.
Yasa, ayrılıkçılarla Ukrayna hükümeti arasındaki ateşkes anlaşmasının gereklerinden biri olarak öngörülmüştü. Ayrılıkçı liderler bu yasayla yetinmeyip bağımsızlık talebini sürdüreceklerini açıklarken bazı milletvekilleri de bu adımı "kapitülasyon" olarak tanımladı.
AB ortaklık anlaşmasıDün ayrıca Ukrayna ile Avrupa Parlamentosu arasında ortaklık anlaşması da imzalandı.
Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Ukrayna'daki iç çatışmalarda bugüne kadar 3.000 kişi öldü, 310 bin kişi ise ülke içinde göç etmek zorunda kaldı.
Ukrayna ve Batı, Rusya'nın ayrılıkçıları desteklemek üzere asker ve ağır silah gönderdiğini iddia ediyor. Rusya ise iddiaları yalanlıyor.
Ukrayna krizi, eski Sovyet cumhuriyeti olan ülkeyi Rusya'nın etki alanından uzaklaştırıp Avrupa'ya yaklaştırmayı hedefleyen AB ortaklık anlaşması girişimiyle patlak vermişti.
Eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç Rusya'nın baskısıyla anlaşmayı imzalamaktan son anda vazgeçmiş, bunu izleyen protestolarda ise Yanukoviç iktidarı devrilmişti.
Dün onaylanan ortaklık anlaşmasının AB ile serbest ticareti hedefleyen maddelerinin de Kasım ayında yürürlüğe girmesi öngörülüyordu, ancak Cumhurbaşkanı Poroşenko, geçen hafta bu maddelerin 2015 sonuna kadar ertelenmesi yönünde karar aldı.
Poroşenko'nun bu kararını, Ukrayna'da bazı kesimler, "Moskova'dan gelen baskılara boyun eğmesi" şeklinde yorumlayarak eleştiriyor.